T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Hababam üniversiteli oldu

Türk Sineması'nın başyapıtları arasında yer alan Hababam Sınıfı'ndaki olayların yaşandığı Kastamonu Abdurrahman Nurettin Paşa Lisesi, üniversiteye dönüştürüldü. Böylece sürekli sınıfta kalan Hababam Sınıfı da üniversiteli oldu.

Hababam Sınıfı üniversiteli oldu. Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıfı eserini yazmasına vesile olan ve kitaptaki olayların geçtiği Kastamonu'daki Abdurrahman Nurettin Paşa Lisesi, üniversiteye dönüştürüldü. Böylece sürekli sınıfta kalan Hababam Sınıfı devlet eliyle üniversiteye geçmiş oldu. Türk sinemasının başyapıtları arasında yer alan ve her kesimden insanın beğeniyle okuduğu ve izlediği Hababam Sınıfı, nihayet üniversiteli oldu. Hababam Sınıfı eserinin yazarı Rıfat Ilgaz'ın memleketi Kastamonu'daki Abdurrahman Nurettin Paşa Lisesi'nin, Gazi Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi'ne dönüştürülmesine ilişkin kararname imzalandı.

DSP Kastamonu Milletvekili Hadi Dilekçi'nin girişimleri sonucu Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alınan okul, Gazi Üniversitesi'ne verildi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Gazi Üniversitesi arasında imzalanan bir protokolle Fen ve Edebiyat Fakültesi'ne dönüştürülmesine karar verilen Abdurrahman Paşa Lisesi'nin dönüşüm masraflarını da Maliye Bakanlığı üstlendi.

Siyaset, sanat ve edebiyat dünyasına çok sayıda isim kazandıran Abdurrahman Paşa Lisesi'nde yaşanan olaylar Rıfat Ilgaz tarafından kitaplaştırıldı. Ilgaz'ın eserlerini sinemaya aktarmaya karar veren Yönetmen Ertem Eğilmez'in film çekimlerinden önce Abdurrahman Paşa Lisesi'ni ziyaret ettiği ve lisede çekimlerin imkansız olması sebebiyle, filme mekan olarak Özel Çamlıca Lisesi'ni seçtiği öğrenildi. Çamlıca Lisesi ile Kastamonu Abdurrahman Paşa lisesi arasındaki benzerlik dikkatlerden kaçmazken, tarihi lisenin Gazi Üniversitesi tarafından da orjinaline sadık kalınarak yeniden restore edileceği öğrenildi.

Köklü bir maziye sahip

Abdurrahman Nurettin Paşa Lisesi'nde kız ve erkeklerin birarada okumaya başladığı yıllarda Hababam Sınıfı ile ilgili bilgilerini toparlamaya başlayan Rıfat Ilgaz'ın romanını okuldan mezun olduktan sonra yazdığı biliniyor. Sınıf sayısı 10'a ulaştıktan sonra lise Fen ve Edebiyat olmak üzere iki bölüme ayrıldı. Hababam Sınıfı'nı kaleme alan Rıfat Ilgaz, okulun edebiyat bölümünde okudu. 1922-1923 eğitim döneminde sınıf sayısı 11'e yükseltildi.

1925 yılında ise okul içindeki ilköğretim bölümü kaldırıldı. Anadolu'nun en değerli eğitimcilerinin toplandığı lise, çevre illerden de öğrenci çekmeye başlayınca, kapasitesinin artırılması zorunlu oldu. 29 Eylül 1937 yılında lisenin Atatürk Caddesi'ne bakan kenarındaki evler istimlak edilerek okula bir orta kısım ilave edildi. Hababam Sınıfı eserinde olduğu gibi aynı zamanda bir yatılı okul olan Abdurrahman Paşa Lisesi, 1995 yılında büyük bir tadilattan geçirildi. Bilgisayar ve yabancı dil laboratuarları ile donatılan okulun fizik ve kimya labaratuarları da çağdaş bir teknolojiyle yenilendi.

 
SESSİZLİĞİN SESİ
Amerika'nın tanınmış ressam, şair ve yazarlarından Avis Asiye Allman, Türkiye'de hakları ihlal edilen başörtülülerin sesini duyurabilmek için Sessizliğin Sesi isimli bir kitapçık ve resim sergisi hazırladı.
Rumlardan sanal savaş
Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan vatandaşı bir grup siber korsan, Türkiye'deki resmi internet sitelerine savaş açtı. www.cyhackportal.com internet adresindeki "saldırı portalı"nda buluşan Rum siber korsanlar, değişik yöntemlerle ele geçirdikleri ya da geçici süre devre dışı bıraktıkları Türk internet sitelerinin adreslerini, kendi sitelerinde sıralıyorlar. İnternet analistleri ise, Rumların özellikle Kıbrıs konusunda "yaraları olduğu için" bu tür saldırgan tutum sergilediklerini belirterek, "İş istatistik yapmaya gelirse, Türk siber korsanlar bir tane Rum sitesini açık bırakmaz hepsini kapatır, çünkü bunu yapabilecek zihne ve altyapıya sahip" görüşünü bildirdiler.
UYUŞTURCUYA AFİŞLİ UYARI
Adanalı gençler, uyuşturucu batağına düşen bir genç kızın kısa sürede ölüme nasıl adım adım gittiğini gösteren fotoğrafların yer aldığı afişle, uyuşturucuya karşı uyarılıyor. Uyuşturucuyla mücadele çalışması kapsamında hazırlanan afiş, özellikle gençlerin ve öğrencilerin görebileceği mekanlara asıldı. Uyuşturucu batağına düşen ve 30 yaşında hayatını kaybeden yabancı uyruklu bir genç kızın, değişik dönemlerde çekilen fotoğraflarının yan yana getirilmesiyle hazırlanan afiş, gençlerin bulunduğu okul, kantin, kafe, halk otobüsleri, öğrenci servislerine asıldı.

3 Mart 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED