T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Hazine'nin 'Zorunlu' kâbusu

2003 yılının Mart ayında 15 yılını dolduracak olan Zorunlu Tasarruf Fonu hak sahiplerine dağıtılırsa Hazine'nin kasasından katrilyonlarca lira çıkacak.

Kamuoyunda zorunlu tasarruf olarak bilinen Çalışanların Tasarrufa Teşvik Hesabı'nın tasfiyesi ile ilgili çalışma yürüten Hazine Müsteşarlığı, yıl sonuna kadar bu çalışmasını tamamlayamazsa 2003'te yasa gereği 15 yılını doldurarak sistemden çıkmak isteyenlere katrilyonlarca lira ödemek zorunda kalacak.

Çalışanları tasarrufa teşvik etme adına 9 Mart 1988 tarihinde yasalaşan 3417 sayılı Zorunlu Tasarruf Hesabı için yapılan kesintiler 25 Ağustos 1999 tarihinde çıkan 4447 sayılı yasa ile durduruldu. Kesintilerin durdurulmasının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen hâlâ hesapta biriken paralar hak sahiplerine ödenmedi. Bugün 7 milyon çalışanın tasarrufu olan fondaki para 9 katrilyon lirayı aştı. Devlet her yıl Şubat ayında yasa gereği çalışanlara biriken paranın nemasının bir kısmını ödüyor.

15 yıl 2003'te doluyor

Emekli olanlar ise hesaptaki parasının tamamını alarak sistemden çıkıyor. Yasanın 6. maddesi ise 15 yılını dolduranlara, anapara ile nemalarının beşte üçünü alarak sistemden çıkma hakkı tanıyor.

Zorunlu Tasarruf Yasası, 2003 yılının Mart ayında 15 yılını dolduruyor. Bu tarihten sonra Zorunlu Tasarruf Yasası'nın çıktığı günden itibaren fona parası kesilen çalışanlar, sistemden ana paraları ile birikmiş nemalarının beşte üçünü alarak issistemden çıkabilecekler.

2003 tarihinde 15 yılını doldurarak sistemden çıkma hakkı elde edecek olanların net rakamları bilinmese de zorunlu tasarruf için para kesilen 7 milyon çalışandan bir milyonunun bu süreyi doldurduğu belirtiliyor.

4 katrilyon lirayı aşar

Şu anda 1988 yılında sisteme girenlerin kişi başına birikimleri nemasıyla birlikte bugün 4.5 milyar lirayı buluyor. 15 yılını dolduranların sistemden çıkmak istemeleri halinde o tarihte kişi başına 4 milyar lira ödense Hazine'nin kasasından yaklaşık 4 katrilyon lira çıkmış olacak. Sendikalar, Zorunlu Tasarruf Hesabı'nın batık fonlara dönüşmesi endişesiyle 15 yılını tamamlayanların ana paralarını ve nemalarının beşte üçünü alarak sistemden çıkmasını öneriyor.

Öte yandan, bugüne kadar Zorunlu Tasarruf Fonu'nun tasviyesi için ciddi bir çalışma yürütmeyen hükümet, sistemden çıkmak için hücum edilmesi halinde Hazine'nin bu parayı ödeyemeyeceği endişesiyle fonu tasfiye edebilmek için ciddi bir çalışma yürütüyor.

BU YIL 2.09 KATRİLYON ÖDENDİ

Hazine Müsteşarlığı, Zorunlu Tasarruf olarak da tanımlanan Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabı'nda biriken paraların nemalandırılmasından hak sahiplerine 2 katrilyon 98 trilyon liralık ödeme yapıldığını açıkladı. Hazine tarafından yapılan açıklamada bu çerçevede, hesaba 31 Ocak 2002 tarihi itibariyle kümülatif bazda 1 katrilyon 685 trilyon TL anapara girişi olduğu, bunun nemalandırılması sonucu elde edilen kümülatif nema gelirinin ise 10 katrilyon 923,9 trilyon liraya ulaştığı bildirildi. Hazine bu hesaptan 2 katrilyon 98 trilyon 5 milyar lira hak sahiplerine, 8,9 trilyon lira iade olarak ilgili kurumlara, 16,9 trilyon lira da harcamaları ve komisyon olarak T.C. Ziraat Bankası'na ödedi.

 
Yatırımcı kör edildi
Bankaların genel kurullarının ertelenmesi, bilançoların yayınlanmaması, yatırımcıları kör karanlığa mahkum etti.
Farkımız, fedakarlığımız
Kemal Derviş, Türkiye ile Arjantin'in birbirinden çok farklı iki ülke olduğunu, Arjantin'de yaşanan olayların Türkiye'de de olacağını söylemenin yanlış olacağını söyledi.
Sinan Aygün:Balık tutmayı öğreneceğiz ATO Başkanı Aygün kendi kaynaklarımızı kullanarak güçlü bir ekonomiye geçebileceğimizi söyledi.
Botaş: Doğalgazda vergi yüksek
Botaş, doğalgaz satışlarının düşük kalmasının vergi yüksekliğinden kaynaklandığını açıkladı.
Dışarıdan atanan memura ballı maaş
Başbakanlık Proje Uygulama Birimi'ne alınan 65 personelin maaş ve stütülerini de Dünya Bankası belirledi. MHP'li Devlet Bakanı Faruk Bal'a bağlı birime, direktör, direktör yardımcısı, finans müdürü, teknik müdür, mühendis, finans analist, sosyolog, sekreter, büro hizmetlisi, çevre uzmanı ve şoför kadrolarına yeni personel alındı. Bu personelin maaşları Dünya Bankası ile yapılan İkraz Antlaşmasına göre dışardan belirleniyor. Direktör için 3 milyar 756 milyon, yardımcısına 3 milyar 147 milyon verilirken, saha dışında çalışacak teknik müdüre ise 2 milyar 850 milyon lira maaş bağlandı. Bakan Faruk Bal, kendi döneminde alınan yeni personelin Dünya Bankası kurallarına göre, bireysel müşavir statüsünde ve Dünya Bankası'nın onayıyla istihdam edildiğini söyledi.
3 Mart 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED