T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Düşünceye beraat

312. maddeden yargılanıp beraat eden yazarımız Fehmi Koru, "Bu karar Türkiye'de özgürlükçü düşüncenin bir başarısıdır" dedi.

Kanal 7 televizyonunda yaptığı bir yorumunda, 'halkı din ve mezhep farklılığı gözeterek, ayrılığa tahrik ettiği' gerekçesiyle TCK'nun 312. maddesi uyarınca İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanan gazetimiz yazarı Fehmi Koru beraat etti.

İstanbul 2 No'lu DGM'de görülen 5. duruşmasına katılan Koru, 17 Ağustos depreminden sonra Kanal 7'de yaptığı yorumla, Yeni Şafak gazetesi ve diğer birçok yayın kuruluşunda yayınlanan yazılarda her zaman 'Özgür Türkiye' özlemini dile getirdiğini söyledi. Deprem gecesi Çınarcık'ta bulunduğunu, bunun için kendisinin de bir deprem mağduru sayılabileceğini belirten Koru, "Yaptığım yorumda kesinlikle bir tahrik amacı yoktur. Sadece kendi düşüncelerimi dile getirdim. Deprem sonrası, yerli ve yabancı basın kuruluşlarına yaptığım açıklamalarımdan dolayı hiçbir eleştiri almadım" dedi.

Koru savunmasında, suçsuz olduğunu ifade ederek tahliyesini talep etti. Daha sonra uzun bir savunma yapan sanık avukatı Osman Ergin, Koru'nun yorumunda suç unsurlarının oluşmadığını belirterek, müvekkilinin tahliyesini istedi.

Bayramoğlu: Adalet çalışıyor

Gazetemiz yazarı Ali Bayramoğlu da Koru'nun beraati ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, TCK'nun 312. maddesinde yapılan değişiklikten sonra ilk olumlu sonucun alınmış olmasını iyi bir gelişme olarak değerlendirdi. TCK'nun 312. madde değişikliği ile ilgili fikir beyan etmenin çok doğru olmayacağını kaydeden Bayramoğlu, "Bu değişiklik yapılmasaydı da Koru bu davadan beraatle çıkardı. Bu davadan hareketle, 312. madde olumlu veya olumsuz bir şey getirmiştir diye konuşmak doğru olmaz. Sevindirici olan her şeye rağmen adalet çalışıyor. Anlamsız bir şekilde mahkeme önünü çıkarılma da beraatle sonuçlanabiliyor" dedi.

KORU: DGM'NİN KARARI SEVİNDİRİCİ

Fehmi Koru, 12. 10. 1999 tarihinde yaptığı yorumunda, deprem ile ilgili görüşlerini açıklarken, 'Herkes istediği fikri rahatlıkla söyleyebilsin' felsefesiyle hareket ettiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Bütün bunlara rağmen şahsım hakkında, 'Halkın bir grubunu, diğer grup üzerine tahrik suçu' ile TCK'nun 312. maddesi uyarınca hakkımda bir dava açıldı. Bu davanın beraatle sonuçlanmış olması aslında Türkiye'de özgürlükçü düşüncenin bir başarısıdr. DGM olmasına rağmen, hakimlerin bu konuda böyle bir tavır almalarını doğrusu ben Türkiye'de, özgürlükler istikametinde önemli bir gelişme olduğunun işareti olarak değerlendiriyorum" dedi.

Fehmi Koru, basın mensuplarının soruları üzerine, TCK'nun 312. maddesinde yapılan değişikliklerin tahliyesi üzerinde etkili olabileceğini savunarak, kararın, 312 gibi maddelerin, siyasi çerçevesinin geniş olarak yorumlanmış olabileceğini dile getirdi. Koru, sadece kendisinin beraat ettiği için sevinçli olmadığını, böyle bir kararın DGM'den çıktığı için de sevinçli olduğunu söyledi.



6 Mart 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED