T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Bahçeli'den çifte ateş

AVRUPA'YA: Avrupa diplomatik uzak görüşlülük ile sağduyudan mahrum. Türkiye'ye karşı samimi değil. AP, Avrupa'nın aynası, bilinçaltıdır.

MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, "Türkiye resmini alıp, Avrupa resmine tıpa tıp benzetmeye kalkışmak, ortaya siyasi ve kültürel bir hilkat garibesi çıkaracaktır" dedi.

Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında, Avrupa Parlamentosu'nun sözde Ermeni soykırımına ilişkin kararını değerlendirdi. AP'nin, ciddiyet ve siyasi akıldan uzak bir niteliğe büründüğünü kaydeden Bahçeli, "AP, bu yapısıyla Avrupa'nın aynası, bir nevi bilinçaltıdır. Bu son durum, Türkiye-AB ilişkilerinin hangi zemine oturduğunu göstermesi açısından belirleyici bir niteliktedir" dedi.

Bahçeli, bu tablonun, "Avrupa'nın diplomatik uzakgörüşlülük ile sağduyudan mahrum olduğunun açık bir vesikası" olduğunu savundu.

"Uluslararası ilişkiler, duyarsız çevrelerin kamuoyuna pompaladıkları havanın aksine, aşırı iyimserlik veya kötümserliklerin alanı değildir" diyen Bahçeli, müzakere sürecinde olumlu ya da olumsuz görüşlerin, abartılı şekilde dile getirilmesinin, zaaftan başka sonuç doğurmayacağını dile getirdi.

Ekonomide büyüme sürecini hızlandırmak için önemli adımların atılması gerektiği bir dönemde "AB'ye giremezsek mahvoluruz" ya da "AB dışında bir seçeneğimiz yok" demenin "Türkiye'nin elini zayıflatmak" dışında bir sonuç doğurmayacağını vurgulayan Bahçeli, "Türkiye resmini alıp, karşımızda duran Avrupa resmine tıpa tıp benzetmeye kalkışmak, bunun dışında bir yol olmadığını ilan etmek, ortaya olsa olsa, siyasi ve kültürel bir hilkat garibesi çıkaracaktır" dedi.

Teslimiyetçi, sorumsuz

Türkiye'nin AB'ye üyeliği ciddiye aldığını ve belli bir dönüşüm geçirdiğini ifade eden Bahçeli, AB'nin aynı istediği taşımadığını belirterek, şöyle devam etti: "Ülkemizde bazı çevreler Türkiye-AB ilişkilerini ev ödevi mantığına indirgemekte, müzakere sürecini tahrip edecek ölçüde teslimiyetçi bir anlayışın savunuculuğunu yapmaktadırlar. Biz, bu zihniyet sahiplerini AB'yi de aynı gayret ve merakla sorgulamaya, Avrupa'nın ürettiği iç çelişkiler üzerinde kafa yormaya davet ediyoruz.

Niyet belirsizliğinin ilginç bir yansımasını da bugün idam cezasının kaldırılması, Kürtçe eğitim ve televizyon yayını gibi tartışmalarla terör örgütüne siyasallaşma zemini yaratma gayretlerinin birbirine karışmasında görüyoruz. Türkiye'ye bir Avrupa vizyonu sunuyorum derken, üyelik beklentisini ayrılıkçı terör örgütünün umut ve beklentileriyle aynı zeminde buluşturmak ve bunları terör örgütünün kendi başarı hanesine kaydedeceği siyasi projeler haline dönüştürmek eğer siyasi bir fırsatçılık değilse bile tam bir sorumsuzluktur" dedi.

HACI MİLLETVEKİLLERİ HURMA DAĞITTI

  • MHP grup toplantısında, AB Konvansiyonu'na katılan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Aksaray Milletvekili Kürşat Eser'in bilgi notu üyelere dağıtıldı.

  • Hacdan dönen Çorum Milletvekili Melek Denli Karaca, Bayburt Milletvekili Şaban Kardeş, Manisa Milletvekili Hüseyin Akgül ve Van Milletvekili Ayhan Çevik'in getirdiği hurma paketleri dağıtıldı.

  • MHP'li TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu da bu göreve geldikten sonra ilk kez grup toplantısına katıldı. Anayasa uyarınca TBMM Başkan ve Başkan Yardımcıları'nın üyesi oldukları partinin faaliyetlerine katılamayacaklarını hatırlatan Sökmenoğlu, toplantıyı, "gazeteci kimliğiyle" izlediğini söyledi.

  •  
    'AB yolu uzun ve zahmetli ama Türkiye için kaçınılmaz'
    Yılmaz, Türkiye'nin zahmetli ancak kaçılması mümkün olmayan bir yoldan AB'ye gittiğini söyledi.
    'MHP şehit istismarı yapıyor'
    SP lideri Kutan, "Milletimiz şehit üzerine, kan üzerine üzerine siyaset yapılmasına kredi vermeyecek" dedi.
    ABD'ye karşı sesleri çıkmadı.
    Avrupa'dan gelen "insan hakları" eleştirilerine tepki gösteren hükümet, Kürtler'den "azınlık" diye sözeden ABD'ye ses çıkarmadı.
    Talabani: Kuzey İttifakı değiliz
    Talabani, "Birleşik ve demokratik bir Irak'tan yanayız. Dış müdahalecileri istemeyiz. Kuzey İttifakı değiliz" dedi.
    ERDOĞAN'IN KONUĞU BÜYÜKELÇİLER
    Makedonya'nın Ankara Büyükelçisi Muhedin Rustemi ile Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Tariel Lebanıdze, AK Parti lideri Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etti. Rustemi, AK Parti Genel Merkezi'ndeki ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha ileri bir seviyeye çıkarılması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin Makedonya için çok önemli bir ülke olduğunu kaydetti. Erdoğan da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasında tarihe dayalı ortak değerler bulunduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin ileri bir seviyeye taşınması gerektiğini anlatan Erdoğan, en kısa sürede Balkan ülkelerini ziyaret etmek istediğini sözlerine ekledi. Gürcistan Büyükelçisi Lebanıdze'nin ziyareti ise basına kapalı olarak gerçekleşti.

    6 Mart 2002
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED