T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Afgan halkı ayaklandı

ABD'nin Afganistan'ın doğusundaki 'Anaconda' saldırısını Taliban ve El Kaide'ye karşı değil, direnişe geçen Afgan halkına karşı başlattığı ortaya çıktı. Bölgede çok yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Afganistan'ın doğusundaki Paktia eyaletini günlerden bombalayan Amerika'nın, Taliban ve El Kaide ile değil Afgan halkıyla savaştığı belirtiliyor. Afgan yazar Habibullah Raf'i, önceki gün yaptığı açıklamada, "Medyanın iddia ettiği gibi, Afganistan içinde bu kadar çoğunlukta el-Kaide ve Taliban üyelerinin kaldığını tahmin etmiyorum" dedi. 7 Ekim'de başlayan bombardımanın ardında Afganistan'da el-Kaide ve Taliban'ın gücünün çok zayıfladığını belirten Raf'i, bölgedeki aşiretlerin Amerikan askerlerine karşı ayaklandığını, ABD savaş uçaklarının günlerdir bu aşiretlere mensup insanları bombaladığını söyledi. Raf'i, çatışmaların arkasındaki asıl gerekçesinin aşiretler ile yeni Afgan hükümetinin Paktia bölgesine hakim olma kaygısından kaynaklandığını ifade etti. Raf'i, geçici hükümete bağlı birliklerin Afganistan'ın bir çok bölgesini elinde bulunduran aşiretler karşısında başarısızlığa uğramasının ardından, ABD savaş uçaklarının yeni hükümete destek için bombardımana başladığını belirtti. Kabil'de de Amerikan askerleri aleyhine gösterilerin yapıldığını açıklayan Raf'i, çatışmaların Afganistan'ın doğusunda bir çok bölgeye yayıldığını kaydetti.

ABD üssüne füze saldırısı

Çatışmaların yoğun biçimde devam ettiği Paktia eyaletinin başkenti Gardez'de, Amerikan üssü yakınlarındaki kontrol noktasına önceki gün akşam saatlerinde füze ya da havan topu saldırısı yapıldı. Askeri üsse 2 kilometre uzaklıkta bulunan, Afgan birliklerinin denetimindeki kontrol noktasına düzenlenen saldırıyla birlikte 4 güçlü patlama sesinin geldiği, ardından hafif silahlarla ateş açıldığı belirtildi. Saldırı sırasında kontrol noktası yakınlarındaki 5 araçlık konvoyda bulunan Afgan askerleri, 3 gazeteci, bir foto muhabiri ve bir çevirmenin araçlardan inerek yol kenarındaki çukurlara saklandığı, yaralanan olmadığı kaydedildi.

Kara saldırısı yeniden başladı

Afganistan'da Amerikan askerleri desteğindeki geçici hükümete bağlı birlikler, bölgede dün sabah yeni bir kara saldırısı başlattı. Afgan komutan Abdülmutin, birliklerinin, savaşçıların sığınaklarına 100 metreye kadar yaklaştıklarını söyledi. Taliban ve El Kaide sığınaklarına çok yaklaşan Amerikan askerleri liderliğindeki güçlerin savaşçılarla şiddetli çatışmaya girdiğini belirten Afgan komutan, savaşçıların cephanelerinin tükenmek üzere olduğunu kaydetti.

Afganistan'ın doğusundaki dağlarda Amerikan bombardımanı ise devam ediyor. Amerikan savaş uçakları, dün sabah da Taliban ve El Kaide savaşçılarının mevzilendikleri sanılan yöreleri ateş altına aldı. Bombardımana ağırlıklı olarak B-52 uçakları katılıyor ve Arma dağlarının karlı doruklarını hallaç pamuğu gibi atıyorlar. ABD kuvvetleri, direnişlerini sürdüren El Kaide ve Taliban kuvvetlerine karşı cumartesi günü Arma dağlarında "Anaconda" adını verdikleri operasyon başlatmışlardı. Savaşçılar önceki gün bir ABD helikopterini düşürmüş, bir başkasını da vurmuş ancak düşürememişti.

İKİ BİN AMERİKAN ASKERİ KATILIYOR

Afganistan'daki Amerikan askeri güçlerinin komutanı General Tommy Franks, ülkenin doğusunda başlatılan "Anaconda" adlı operasyona 2 bin askerin katıldığını açıkladı. Franks, bu askerlerin 950'sinin özel Amerikan birlikleri ile konvansiyonel kuvvetlerden, 200'ünün Kanada, Avusturya, Danimarka, Fransa, Almanya ve Norveç'in özel kuvvetlerinden geldiğini söyledi. Franks, karada yaklaşık 2 bin askerden oluşan gücün geri kalanının da Afgan hükümetinin kuvvetlerinden sağlandığını kaydetti ve operasyonun Pakistan sınırındaki dağlık bölgede, 150 kilometrekarelik bir alanda, yükseklikleri 2 bin 500 ile 3 bin 600 metre arasında değişen tepelerde çok zor çevre koşullarında düzenlendiğini, geceleri sıcaklığın eksi 10 dereceye kadar düştüğünü belirtti. Bu arada Franks'ın basın toplantısında dili sürçtü ve Afganistan yerine "Vietnam'da sürmekte olan harekatta hayatını kaybeden Amerikan askerlerine minnettarız" dedi.

TALİBAN KOMUTANI: İSLAM İÇİN ÖLÜRÜZ

Afganistan'ın doğusundaki karlı dağlarda, ABD öncülüğündeki saldırılara karşı koyan El Kaide ve Taliban savaşçılarının komutanı, "İslam için ölmeye hazır olduklarını" açıkladı. Afgan İslam Ajansı'nın haberine göre, komutan Mevlevi Seyfurrahman Mansur, ABD'ye karşı cihadın devam edeceğini söyledi. Mansur, uydu telefonuyla sözcüsü tarafından okunan açıklamasında, "İslam'ın üstünlüğü ve ülkemizi savunmak için Amerika'ya karşı yapılan savaşa son nefesimize kadar devam edeceğiz. Utanç verici bir hayat yaşamaktansa ölmeyi tercih ederiz" dedi. Babası Mevlevi Nasrullah Mansur'u, 1980'lerdeki Sovyet işgaline karşı savaşta kaybeden 30 yaşındaki Mansur, ABD'nin son yoğun operasyonunun "Allah'ın bir sınavı" ve "bütün Müslümanlar için ABD'ye karşı cihadın İslami bir sorumluluk" olduğunu söyledi.

9 ABD ASKERİ ÖLDÜ, 40 ASKER YARALANDI

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Afganistan'ın doğusunda Cumartesi günü el Kaide ve Taliban mevzilerine yönelik olarak başlatılan saldırılarda 9 Amerikan askerinin öldüğünü, 40 askerin de yaralandığını açıkladı. Rumsfeld, sayı vermemekle birlikte, saldırılara uluslararası koalisyon saflarında savaşan çok sayıda Afgan'ın da öldüğünü belirtti. Yaralı askerlerle ölen askerlerin bölgeden tahliye edildiğini belirten Rumsfeld, Usame Bin Ladin'in Gardez'de bulunduğuna dair bilgi olmadığını söyledi. Genelkurmay Başkanı Richard Myers da, "El Kaide'nin, kaçmak ya da kalarak savaşmak gibi iki seçeneği var. Onların sonuna kadar savaşmayı seçti" dedi.

 
Filistin'de 'şiddetli' gün
Filistin'de ölümler dün de devam etti. İsrail'in ağır silahlarla sürdürdüğü saldırılara Filistinliler bireysel saldırılarla cevap verdi. İsrailli ırkçı örgüt Filistin okulunu bombaladı. Arafat'ın karargahları füzelerle vuruldu.
60 BİN MÜSLÜMAN CAMİLERE SIĞINDI
Filipinler'in güneyindeki Müslüman Mindanao'da ordu ve ABD askerleriyle Müslüman gerillalar arasındaki çatışmalar yüzünden 60 binden fazla kişi evlerinden kaçtı. 2 hafta önce güneydeki Maguindanao civarında yapılan saldırılarda Moro İslami Kurtuluş Cephesi mensubu 9 kişi hayatını kaybetti. Çatışmalarda 3 asker öldürüldü, 16 asker de yaralandı. Çatışmalar nedeniyle 60 bin 680 Müslüman'dan oluşan 6115 ailenin evlerini terk ederek, tahliye merkezleri, camiler ve yakınlarının yanına sığındığını açıkladı. Amerikan özel kuvvetleri, ayrıca Basilan adasındaki Müslüman gerillalarla da savaşıyor.
7 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU KURBAN ETTİ
Hindistan'da, Hindu tanrılarına kurban etmek için 7 yaşındaki bir erkek çocuğun kafasını kestiği sanılan kadın tutklandı. Çinta Devi adlı kadının, doğudaki Carkhand'a bağlı bir köydeki çalılık arazide terk edilmiş bir evin yakınında çocuğun cesedinin bulunması üzerine tutuklandığı bildirildi. Köylülerden biri, 4 kız çocuk annesi Devi'nin, çocuğu, tanrı kendisine de bir oğlan çocuk versin diye kurban etmiş olabileceğini söyledi. Kadın suçu kabul etmezken, köylüler, bu olaydan önce köyde tavuk ve büyükbaş hayvaların kaybolduğuna dikkat çektiler.
DIŞİŞLERİ'NE U-2 TALEBİ GELMEDİ
ABD'nin İncirlik Üssü'ne U-2 casus uçaklarını yerleştirme yönünde Dışişleri kanalıyla bir talepte bulunmadığı bildirildi. Diplomatik kaynaklar, ABD'nin bu tür bir isteğinin olup olmadığı konusunda kendilerinde kesin bir bilgi bulunmadığını söylerken, bununla birlikte böyle bir talebin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne iletilmesinin de mümkün olduğuna dikkati çektiler. Türk diplomatik kaynaklar, İncirlik'teki uçak sayısının Türkiye'nin talebi doğrultusunda azaltıldığı yönündeki haberlerin doğruyu yansıtmadığını ifade ettiler.
CHENEY, BLAİR İLE IRAK'I GÖRÜŞECEK
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin gelecek hafta, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile görüşmek üzere Londra'ya gideceği bildirildi. İngiliz hükümetinden bir yetkili, Cheney ile Blair arasında yapılacak görüşmenin ana gündem maddesini Irak konusunun oluşturacağını söyledi. Yetkili, Cheney'nin, Londra ziyareti sırasında İngiltere Başbakan Yardımcısı John Prescott ile de biraraya geleceğini belirtti. Cheney, bu ay ayrıca, ABD'nin niyetlerini anlatmak ve bölge ülkelerinin Irak konusundaki görüşlerini almak için 11 ülkeyi kapsayan Ortadoğu turuna çıkacak.
6 Mart 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED