T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Baykal'ın "Dört Mehmetler'i

CHP Lideri Deniz Baykal, "Mehmet" ismini o kadar çok seviyor ki, en yakınındakilerin neredeyse tamamının ismi Mehmet. Baykal'ın "Mehmetlerim" dediği ve zaman zaman esprilere bile neden olan "Dört Mehmetler"i Baykal kendi eliyle baklavayla besliyor. İşte Baykal'ın Mehmetleri:

I. Mehmet: Mehmet Erkılıç, Deniz Baykal'ın 8 yaşındaki torunu. Kızı Aslı'nın küçük oğlu olan Mehmet'i görmek için her fırsatta Antalya'ya giden Baykal, kendisi gidemediği zaman da torununu Ankara'ya çağırıyor.

II. Mehmet: CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen. Baykal'a en yakın isimlerden birisi. Baykal'ı adeta gölge gibi takip ediyor, hatta Baykal'ın gezilerinde anonsları yapıyor, halkı coşturuyor. En büyük özelliği saatlerce hiç durmadan konuşabilmek.

III. Mehmet: Mehmet Güleç, Baykal'ın yakın koruması. 7 yıldır Baykal'ı koruma görevini üstlenen polis memuru Mehmet Güleç, Sevigen'in aksine konuşmayı çok sevmiyor.

IV. Mehmet: Mehmet Çakırgöl, Baykal'ın makam şoförü. Hiç kaza yapmadı. O da konuşmasını pek sevmiyor, sessiz sedasız görevini yürüyor.


BOTAŞ'ÇILARA 'ŞEFFAFLIK' VE 'GÜVENİLİRLİK' MOTİVASYONU
Özellikle, "Mavi Akım", "büyülü yumurta" ve "kulaksavar" skandalları ile gündeme gelen Botaş Genel Müdürlüğü de, "motivasyon" modasına uydu. Botaş önce, kurumun yeniden yapılandırması için danışman şirket olarak ABD'de batan dev enerji şirketi Enron skandalında büyük darbe yiyen Arthur Andersen ile anlaştı. Şirket, Botaş çalışanlarını daha verimli kılmak için dahiyane bir formül üretti: Kurum ilkeleri...

Sonra bu "ilkeler" personele öğretildi; unutmamaları için de özel bardaklar üzerine yazılarak herkese dağıtıldı. "Motivasyon bardağı" denilen bardakların üzerinde yer alan "Botaş'ın değerleri" başlıklı listede, "Değişime ve gelişime açıklık, çevreye ve insana saygı, takım çalışmasına olan inanç, şeffaflık, güvenirlik ve dinamizm..." cümlesi dikkat çekti.

Gizli sözleşmeler ve şaibeli ödemeleri yakından bilen personel, bu "güvenilirlik" ve "şeffaflık" kelimelerini tekrar ederek bir nevi "kendi kendini ikna" etmeye çalışacak anlaşılan.


Ömer İzgi'nin Meclisspor yorumu
Meclis'te milletvekilinden oluşan bir futbol takımı bulunuyor. Meclisspor, diğer ülkelerin parlamentolarının takımları ile maçlar da yapıyor. Meclisspor futbolcularından AK Parti'li Ergün Dağcıoğlu, maçlarda "süper" koştuklarını sanıyormuş. Ancak bir maçlarını televizyonda izleyince adeta hayal kırıklığına uğramış. Dağcıoğlu, "Bırak koşmayı zorla yürüdüğümüzü resmen gördüm. Artık caka satamıyorum" dedi.

Meclis Başkanı Ömer İzgi ile Tunus'a giden AK Parti Balıkesir Miletvekili İsmail Özgün ise Ömer İzgi'ye "Sayın Başkan, neden gelip maçlarımızı veya antrenmanlarımızı izlemiyorsunuz?" diyerek sitemlerini iletmiş.

İzgi, "Ara sıra televizyondan maçlarınızı izliyorum" deyince Özgün, "Peki takımı nasıl buluyorsunuz?" diye sormuş. İzgi'nin cevabı, "Darılmayın ama kardeşim çok komik top oynuyorsunuz" şeklinde olmuş.


İsrail'de canlı bomba tartışması
SP ve ANAP'lı 6 milletvekili geçtiğimiz hafta İsrail'e gitmişti. Heyetin İsrail'deki temaslarında sırasında ilginç olaylar da yaşandı. SP'li Mukader Başeğmez, İsrail ana muhalefet partisi lideri Yossi'ye, "Ben, İsrail'in yaptıkları doğru değildir diyecek bir İsrailli adam arıyorum" deyince Yossi "O adam tam karşınızda oturuyor" cevabını vermiş.

SP'li Mehmet Batuk ile İsrailli bir parlamenter arasında ise "canlı bomba" tartışması yaşanmış:

- Canlı bombalar için Saddam 50 bin dolar veriyor.

- Yapmayın, insan para için çocuğunu ölüme gönderir mi?

- Filistinliler'de çocuk sayısı fazla olduğu için bir çocuklarını feda ediyorlar.

- 20 yaşındaki genç adam para için nasıl ölüme gider. Siz olsanız sırf para için ölüme gider misiniz? Bunun sebeplerini düşünün."


Gazetelere nasıl haber olunur?
Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, bir süredir yaptığı yatırımların haber konusu olmamasından şikayetçi. Geçtiğimiz hafta 15 milyon dolarlık yatırıma imza attığı halde ertesi gün gazetelerde haberi göremeyen Keçeciler, ilk bakanlar kurulu toplantısında köpeği hastalandığı için gazetelerde yarım sayfalık haber olan Kültür Bakanı İstemihan Talay'a, "köpeğinin kıymetini bil" demişti.

Birkaç gün sonra, gazeteciler, "Talay'la yaptığınız konuşmadan sonra haber oldunuz" deyince Keçeciler espriyi patlattı: "Evet... Köpeklerin prim yaptığını görünce bizim Nevzat da (Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu) programlarda artık gidip köpeklerin yanında duruyor."


BOSTANCIOĞLU KİME KIZGIN
Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Maliye Bakanı Sümer Oral'dan şikayetçi. Bostancıoğlu, geçtiğimiz günlerde kulisin bir köşesinde sigara içip sohbet eden gazetecilerin yanına oturunca, kızgınlığının sebebi de anlaşıldı.

Gazetecilere "Kendinizi zehirlemiyor musunuz" diye çıkışan Bostancıoğlu, "Efendim her sigara için eğitime katkı payı ödüyoruz" cevabını aldı.

Bu cevap bakanın yarasını deşmiş olmalı, "İyi diyorsunuz da Maliye bu paraları bize vermiyor ki" diyerek uzaklaştı.


ERCAN YAVUZ
BİLAL ÇETİN
FARUK MANGIRCI
VELİ TOPRAK
NEVZAT DEMİRKOL
HAKAN GÖKTEPE


22 Nisan 2002
Pazartesi


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED