T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Hedef Türkmen gazı

Fransa'da yayımlanan LibÈration gazetesi, ABD'nin Afganistan'da terörizme karşı yürüttüğü operasyonun ardında Orta Asya'daki zengin enerji kaynaklarıyla ilgili stratejik hesapların da yattığını belirtti.

Fransız LibÈration gazetesinde Pascal Riche adıyla yayımlanan yazıda, ABD Başkanı George W. Bush'un Afganistan özel temsilcisi Zalmay Halilzad'ın, 11 Eylül saldırılarından bir yıl önce kaleme aldığı bir makalede Taliban rejiminin devrilmesinin önemini vurgulamasına dikkat çekildi. 11 Eylül'deki intihar saldırılarının gerçekleşmesinden önce, Afganistan'ın Orta Asya ile Pakistan arasında bir enerji koridoru işlevi görebileceğini öngören Halilzad, Taliban'ın tasfiyesi için dört gerekçe sunmuştu: Usame Bin Ladin'in bu ülkedeki faaliyetleri, afyon ticareti, Afgan halkı üzerindeki baskı ve petrol...

Afganistan gaz kurbanı

LibÈration gazetesinde önceki gün yayınlanan makalede, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in 1998 yılında, yani son aylarda yaşanan gelişmelerden oldukça uzun bir zaman önce, yeni enerji koridorlarına duyulan gereksinimi ifade etmesine ve Zalman Halilzad'ın, geçmişte Türkmen gazının Afganistan üzerinden güneydeki limanlara aktarılmasını öngören Unocal isimli şirkete danışmanlık yapmış olmasına da dikkat çekildi. Yazıda Orta Asya'daki enerji kaynaklarının Kuzey Denizi'ndeki doğal kaynaklardan daha zengin olduğu ve Ortadoğu'da istikrarsızlığın arttığı bir dönemde, OPEC ülkelerine bağımlılığı azaltacak gelişmelerin ABD için çok önemli olduğu vurgulandı.

ABD'nin yeni partnerleri

Kısa süre öncesine kadar bölgedeki enerji kaynakları üzerindeki Rus nüfuzunu ve tekelini kırmak için değişik alternatiflerin arayışında olan ABD'nin, 11 Eylül sonrası başlayan yakınlaşma süreci çerçevesinde Rusya ile stratejik bir ortaklığa gidebileceğine işaret eden makalede; Hazar Denizi'yle Basra Körfezi arasındaki en kısa güzergah olarak göze çarpan İran için de benzer bir işbirliğinin söz konusu olabileceği ifade edildi. Yazıda son olarak, Birleşmiş Milletler zirvesi için Kasım ayında New York'a giden İran Devlet Başkanı Hatemi'ye Amerikan petrol şirketlerinin gösterdiği ilgiye dikkat çekildi.

 
Blair, Pakistan'ı uyardı
Hindistan ile "teröristleri destekleyenleri" kınayan bir ortak bildiri imzalayan Blair, Pakistan'dan İslamcı gruplara karşı sert tedbir almasını istedi.
ABD'li çocuk, Ladin hayranı çıktı
ABD VE HİNDİSTAN ARASINDA ANLAŞMA
Hindistan ile ABD arasında, terörizmle mücadele konusunda askeri istihbaratın paylaşımına ilişkin anlaşmaya varıldığı ve anlaşmanın detayları üzerinde halen çalışma yürütüldüğü bildirildi. Hindistanlı bir yetkili, konuyla ilgili çerçeve anlaşmasına, geçen ay ABD Savunma Bakan Yardımcısı Douglas Feith'in Yeni Delhi'yi ziyareti sırasında varıldığını kaydetti. "Hindustan Times" gazetesi, istihbarat paylaşımı konusundaki nihai anlaşmanın, Hindistan Savunma Bakanı George Fernandes'in bu ay sonunda Washington'a yapacağı ziyaret sırasında imzalanacağını yazdı. Gazeteye göre, bu anlaşma, Yeni Delhi yönetiminin Pakistan ve Çin ile ilgili sahip olduğu bilgiler de dahil, iki ülkenin terörizm konusunda isbihbarat paylaşımını öngörüyor.
8 Ocak 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED