T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Aşırı su içmek öldürüyor

Sporcuların koşu sırasında içtiği aşırı su, organizmanın dengesini bozarak ani ölümlere yol açabiliyor.

Koşucuların vücut gereksinimlerini hesaplamadan içtikleri aşırı suyun, vücudun tuz dengesini bozduğu ve bu nedenle ölümlere yol açtığı belirtildi.

California Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Allen Arieff ve Houston'daki Baylor College araştırmacıları, maraton yarışından sonra yaşamını yitiren sporcuların kalp krizi nedeniyle öldüklerini düşündüklerini ancak yaptıkları araştırmalarda vücudun tuz-su dengesindeki bozulmanın ölüme yol açtığını tespit ettiklerini belirtti. Yarıştan sonra fenalık geçiren ve hastaneye kaldırılan yarışçıların büyük çoğunluğunda vücudun aşırı zorlandığı sırada alınan aşırı suyun organizmanın dengesini bozduğunu gördüklerini ifade eden Dr. Arieff, maratoncuların vücudun susuz kalmasından çekindikleri için, yarış sırasında çok fazla su içme eğilimine girdiklerini kaydetti.

Kalp krizi sanılıyor

Dr. Arieff, acil servisteki doktorların, getirilen sporcunun kalp krizi geçirdiğini düşünerek bu yönde tedavi uygulamalarının durumu daha da vahimleştirdiğini, bunun için koşucuların şunları dikkat etmesi gerektiğini söyledi:

"Sporcuların tüketmesi gereken su miktarı kişiden kişiye değişiyor. Maratoncuların antrenman sırasında, örneğin koşmaya başlamadan önce ve yarım maraton koştuktan sonra tartılmaları ve ne kadar su kaybettiklerini tespit etmeleri gerekiyor. Tespit edilen ölçüye göre su içmeleri lazım. Aksi taktirde kötü sonuçlarla karşılaşılabilir."

BEYİN ŞİŞİYOR VE SU AKCİĞERLERE GİDİYOR

Koşuda vücudun kanı, çok çalışan adalelere yönlendirdiğinden sporcunun içtiği ve bağırsakta biriken suyun emilemediğini kaydeden Dr. Arieff, "Yarış bittiğinde, derhal emilmeye başlanan su kana karışıp su-tuz dengesi aniden bozuluyor. Beyin şişiyor ve koruma sistemi kandaki suyu akciğerlere yönlendiriyor. Bu ise ölüme yol açıyor. Bu durumu engellemek için kan dolaşımındaki tuz miktarının artırılması gerekiyor" dedi.

 
A vitamini boy uzatıyor
A vitamininin, HIV, sıtma ve kalıcı ishal bulunan çocuklarda büyüme faktörüne yardımcı olduğu saptandı.
Bebek koltuğu hayat kurtarıyor
Araç koltuğu hayat kurtarıyor. Doç. Dr. Ayşe Altıntaş, otomobilde araç koltuğuna bağlanan çocukların, kazaların yüzde 75'inde zarar görmediğini belirtti.
Tarım Bakanlığı'ndan ağzınıza layık yemekler
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın web sitesinde, "Patatesli Lezzetler" başlığıyla yemek, kek ve çörek tarifleri yayınlanıyor. Bakanlığın "www.tarim.gov.tr" adresinden ulaşılan web sitesinin e-tarım bölümünde, Besin ve Beslenme bölümünde yer alan "Patatesli Lezzetler" sayfasında, patatesle hazırlanabilen 24 çeşit yemek, pasta, kek ve çörek tarifine yer veriliyor. Sayfada, Patates Çorbası, Patates Böreği, Kumpir, Patates Unlu Muffin, Patates Püresi, Patates Salatası, İçli Patates Köftesi, İçli Patates Ekmeği, Glutensiz Bademli Pasta, Patatesli Gözleme, Patates Dolması, Lenger Kebabı, Kıstırma, Mayonezli Patates, Yoğurtlu Patates Püresi, Patatesli Köfte, Patatesli Bulgur Pilavı ve Patates Mücveri yemeklerinin tarifleri yer alıyor.
8 Ocak 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED