T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Halkı siyasete küstürdüler

Hükümetin iyi bir sınav veremediğini kaydeden AK Parti lideri Erdoğan, siyasete olan güvenin "kötü yönetim" yüzünden azaldığını söyledi.

AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, siyasete ve siyasetçiye olan güvenin azaldığını belirterek, bunun da ülkenin kötü yönetilmesinden kaynaklandığını söyledi. Erdoğan, hükümetin yönetim ve demokrasi alanında iyi sınav veremediğini kaydetti.

Erdoğan, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, hükümetin geçen yıl çok kötü bir performans sergilediğini, siyasete ve siyasetçiye güvenin azaldığını ifade ederek, bunun kötü yönetimden kaynaklandığını söyledi. Anayasa değişikliğinin "önemli ancak yetersiz bir adım" olduğunu dile getiren Erdoğan, bu değişikliklerin yaşama geçirilemediğini kaydetti. Bu süreçte Meclis'in, "noter konumunda tutulmak istendiği" görüşünü savunan Erdoğan, hükümetin parlamentoyu vesayet altında bıraktığını iddia etti. Erdoğan, "Hükümet, Meclis üzerinde kontrol mekanizması gibi bir görüntü vermektedir" dedi.

Ara rejim sözü hayra alamet değil

2001'in "kara bir yıl olduğunu" anlatan Erdoğan, iktidarın tüm faaliyetlerinin toplumsal barışı zedelediğini ifade etti. Geçen yıl, muhafazakar diye bilinen esnafın dahi sokaklara çıkarak eylem yaptığını, bu görüntülerin Arjantin'de yaşanan görüntüyü hatırlattığını belirten Erdoğan, "Bu süreçte herkes çürüdü, hükümet duymadı" diye konuştu.

Hükümetin iki bakanının yolsuzluk nedeniyle görevden alındığını da hatırlatan Erdoğan, hükümetin, yolsuzlukların üzerine gidecek iradeyi gösteremediğini söyledi. Sorunlar karşısında bazı kesimlerin "ara rejimden ve teknokrat hükümetinden" bahsettiğini kaydeden Erdoğan, "Bunlar hayra alamet değil. Hükümet seçimden ısrarla kaçmaktadır" dedi.

Ekonominin durma noktasına geldiğini grafiklerle anlatan Erdoğan, 1997'de kamuda 2 milyon 670 bin personel çalışırken, bu sayının 2001'de 2 milyon 976 bine ulaştığını bildirdi. Erdoğan, bunun kadrolaşma hareketinin göstergesi olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Türkiye eski doğu bloku ülkelerinden daha kötü durumda" diye konuştu.

Eğitimde şekilciliğe karşıyız

Konuşmasında eğitim sistemini de eleştiren Erdoğan, üniversitelerde Yükseköğretim Kurumu (YÖK) yüzünden her türlü antidemokratik uygulamaların, keyfiliğin, şekilciliğin yaşandığını söyledi. Erdoğan, bir gazetecinin, "Başörtüsü devlet açısından bir tehlike midir?" sorusu üzerine, ülkede bir siyasi alan daralmasının son 10 yıl içinde yoğun şekilde yaşandığını söyledi. Türkiye'de Ak Parti şekilciliğin korunmasından yana değildir. Türkiye'de bazen neyin niçin yapıldığı, fikirlerin söylenebildiği, inancın yaşanabildiği bir zeminin oluşmasından yanayız. Laikliği düşüncelerin, inançların güvencesi, her türlü inanca eşit durmanın güvencesi olarak algılıyoruz." Erdoğan, partileri kapatma anlayışının demokratik anlayış ile bağdaşmayacağını kaydederek, şöyle konuştu: "Demokrasi, siyasi partilerin varlıklarını sürdürmesiyle, siyasi iradelerini bir çatı altında ifade etmeleriyle güç bulacaktır. Biz, Türkiye'de artık parti kapatma döneminin fikir eyleme dönüşmedikçe karşısındayız

 
'Bankalara değil, halka verin'
Bankalara kaynak aktarımına tepki gösteren Kutan, 1 milyar doların halka aktarılmasının 'reform' olacağını söyledi.
Çiller: Sandıktan korkmayın
Demokrasi şehitlerine saygı
MHP'yi korkutan ittifaklar
MHP kurmayları Bahçeli'ye, "Seçim ittifakı olursa MHP yalnız kalır. Tercihli oy da MHP'ye yaramaz. Düşük baraj HADEP'i Meclis'e taşır" dedi.
Yılmaz: Ecevit 20 yıl öncesini bile hatırlıyor
Yılmaz, ortağı Ecevit'in "20 yıl önceki olayları" net olarak hatırlamasından "hayrete düştüğünü" söyledi.
TÜRKMENLER ANKARA'YA GELİYOR
ABD'nin olası Irak operasyonu öncesi tavır almaya çalışan Türkiye Kuzey Irak'da bulunan Türkmenlere ilişkin hassasiyetini arttırıyor. Dışişleri kaynaklarından alınan bilgilere göre Türkiye, Başbakan Ecevit'in 14 Ocak'ta gerçekleşecek ABD ziyareti öncesi Türkmenleri Ankara'da ağırlayacak. Bu toplantıların ardından hazırlanacak raporun ilk Milli Güvenlik Kurulu'na yetiştirilmesi bekleniyor. Türkmenlerin durumunu değerlendiren Ankara Bağımsız Milletvekili Cemil Çiçek, Irak'ın 1974 Anayasası'na göre Türkmenlerin bazı anayasal haklara sahip olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin bu hakların sonuna kadar savunucu olması gerektiğini söyledi. Barzani'nin Avrupa'da başbakan sıfatı ile ağırlandığını hatırlatan Çiçek, Avrupa'nın bu konuda da uyarılması gerektiğini belirtti.

8 Ocak 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED