T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

MHP'yi korkutan ittifaklar

MHP kurmayları Bahçeli'ye, "Seçim ittifakı olursa MHP yalnız kalır. Tercihli oy da MHP'ye yaramaz. Düşük baraj HADEP'i Meclis'e taşır" dedi.

'2003'e kadar seçim yok' diyen hükümet ortakları, tedbiri elden bırakmayarak olası bir erken seçim için çalışmaya devam ediyor. MHP, olası bir erken seçim için şimdiden bir rapor hazırladı. MHP Genel Sekreteri Nursefa Pandar, Seçim İşlerinden Sorumlu MHP Genel Başkan Yardımcısı Ercüment Konukman tarafından hazırlanan seçim raporunda, olası bir erken seçimde ittifak yolunun kapalı kalması ve seçim barajının düşürülmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye sunulan seçim raporunda, seçimlerde DYP'nin BBP ve ATP ile, DSP'nin de ANAP'la ittifak yapabileceğine işaret edilerek, MHP'nin yalnız kalacağı, ittifaklara izin verilmesi halinde ise ülke barajının yüzde 8'e düşürülmesinin yerinde olacağı savunuldu. Ancak barajın aşağı çekilmesi halinde ise HADEP'in Meclis'e girebileceğine dikkat çekildi. Raporda, 'dar bölgeli sisteme' kesin bir dille karşı çıkılırken, tercihli oy kullanılmasının siyasete olan saygınlığı artırabileceği, ancak etnik ayrımcılığı körükleyebileceği vurgulandı

MHP'NİN SEÇİM RAPORU

Dar bölgeli seçim sistemi etnik ayrımcılığı körükler: Dar bölgeli seçim bazı büyük illerde avantaj sağlayabilir. Tanınmış kişiler bu sistem ile daha rahat seçilebilir. Milletvekilleri adayları seçmenleriyle daha kolay temas kurabilir. Ancak dar bölge ile "etnik ayrımcılık" körüklenebilir. Bölgecilik ve hemşehricilik ön plana çıkarak kaliteli aday yerine sıradan adayların seçilmesi şansı ağırlık kazanabilir.

Tercihli oy MHP'nin aleyhine olur: Seçimlerde tercihli oy pusulası kullanılması rekabeti teşvik edebilir ve kalitenin yükselmesine vesile olabilirse de, etnik ırkçılığı körüklemesi, ekonomik dengeleri bozması açısından sakıncalar taşıyacaktır. MHP'nin aleyhine olabilir.

İki turlu seçim israftır: Seçimlerin iki turlu yapılması geçmişte denenmiş ancak başarılı olunamamıştır. TBMM'den başka ikinci bir Meclis olan senato düşünülmediği sürece iki turlu seçim boşuna zaman ve para israfına neden olur.

Milletvekili sayısı tartışılmamalı: Milletvekili adedinin azaltılması veya bir kısmının Türkiye Milletvekili olarak seçilmesi konusu tartışılabilir. Sayı üzerinde oyun oynanmamalıdır.

İttifaklarda MHP yalnız kalır: ANAP, DSP ile; DYP de BBP ve ATP ile hatta SP ile ittifak yapabilir. Yine ANAP- HADEP ve CHP- HADEP'le ittifak yapabilir. MHP ise yalnız kalabilir ve ittifaklar MHP aleyhine olur. İttifakların yapılması zorunlu hale gelirse ülke barajı yüzde 8'e düşürülmelidir.

Yüzde 10 baraj korunmalı ama...: MHP'nin hiçbir zaman baraj endişesi yoktur. Ülke barajının aynı şekilde kalması tercihimizdir. Gerçi MHP, seçim beyannamesinde "ülke barajının makul bir seviyeye indirilmesini" istediğini yazmıştır. Bu MHP'yi bağlar diye düşünülürse en çok yüzde 8'e düşürülmelidir. Barajın daha fazla düşürülmesi HADEP'i Meclis'e taşır. Bu da sıkıntı yaratır.



8 Ocak 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED