T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Doğalgaz fiyatında
talimatlı indirim

Milyonlarca doğalgaz tüketicisinin merakla beklediği doğalgaz zirvesinden uzlaşma olmayınca "Bakan talimatlı indirim kararı" çıktı.

Merakla beklediği doğalgaz zirvesinden, "talimatlı indirim " kararı çıktı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in protesto ederek terkettiği toplantının sonunda, beş ilde doğalgaz fiyatlarında 39 bin lira ile 93 bin lira arasında indirim yapılması kararlaştırıldı. İndirimin yaklaşık yüzde 8'i Botaş'ın kar payından geri kalanı da belediyelerin kar payından sağlandı.

Dün Enerji Bakanı Zeki Çakan'ın başkanlığında toplanan Ankara, İstanbul, Bursa, Eskişehir ve İzmit Belediye başkanları yaklaşık 6.5 saatlik toplantı yaptılar. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, Botaş'ın belediyelere getirdiği teklifi beğenmeyerek, toplantıyı terketti. Toplantıya Gökçek olmadan devam eden Enerji Bakanlığı ve dört belediye başkanı, toplantı sonrasında uzlaşmaya vararak doğalgaz fiyatlarında belirli oranlarda indirim yapılmasını kararlaştırdı.

İndirimi belediyeler göğüsledi

Yaklaşık 6.5 saat süren toplantı sonrasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in dışındaki belediye başkanları ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Enerji Bakanı Zeki Çakan, doğalgaz fiyatlarında 39 bin lira ile 93 bin lira arasında indirim kararı aldıklarını açıkladı. Çakan'ın açıklamasına göre, Ankara'da doğalgaz fiyatı 93 bin 34 lira, İstanbul'da 50 bin lira, İzmit'te 58 bin lira, Bursa ve Eskişehir'de de 39 bin lira indirim sağlandı.

Çakan, doğalgaz fiyatlarındaki indirimle ilgili olarak bir tebliğ hazırlanarak Başbakanlığa gönderildiğini belirterek, indirimin Aralık 2001 fiyatları üzerinden geçerli olduğunu bildirdi. Çakan, ayrıca toplantıda doğalgaz fiyatlarına getirilecek olan ATV'nin de Mayıs 2002 tarihinden itibaren uygulanacağını vurguladı. Çakan, doğalgaz üzerinden alınan yüzde 18'lim KDV ile ilgili olarak da bir indirimin olmadığını ancak, bu oranının yüksek olduğunu kaydetti. Çakan, KDV oranının indirilmesi konusunda çalışacağını da sözlerine ekledi.

Zirve skandala dönüştü

Doğalgaz zirvesi skandala dönüştü. Zirveye katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek ile Bakan Çakan arasında zirvede kavga çıktı. Saat 12.00'da başlayan toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile katılan Gökçek, toplantıda Bakan Çakan ile Botaş bürokratlarını eleştiri yağdırdı.

Ardından Başkan Gökçek'in toplantıyı terketmesi hükümeti telaşlandırdı. Gökçek'in açıklamalarının ardından ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın Bakan Çakan'ı telefonla arayarak, toplantıdan mutlaka indirim kararının çıkmasını istediği öğrenildi. Yılmaz'ın, Bakan Çakan'dan Botaş olarak indirim oranlarını biraz daha arttırmalarını ve belediye başkanlarını ikna etmelerini istediği bildirildi. Telefon temaslarının ardından tekrar başlayan görüşmelerde, Bıotaş'ın indirim oranını arttırdığı ve belediyelere de ödemelerde kolaylıklar sağlamayı vadettiği öne sürüldü. Böylece, fiyaskoyla sonuçlanmak üzere olan toplantı, son anda talimatla indirim yapılması sağlandı.

 
Esnaf kucak açtı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, üyelerine bir genelge göndererek, sokakta yaşayan çocuk, kadın ve yaşlılara sahip çıkılmasını istedi..
KAR, TİCARET VE ÜRETİMİ DURDURDU

300 ton meyve ve sebze dondu
Yoğun kış şartları sebze ve meyve hallerini de etkisi altına aldı. İstanbul Hali'nde 300 ton sebze ve meyve dondu.
Derviş, Sivil İnisiyatif'i ikna edemedi
Dün Sivil İnisiyatif'i oluşturan örgütlerin başkanlarıyla biraraya gelen Bakan Derviş, banka kurtarma yasasına destek bulamadı.
İndirim kârdan yüzde 37
FİYATLAR İKİYE KATLANDI
Alışveriş yüzde 70-80 oranında azalırken, fiyatların arttığını kaydeden İstanbul Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Burhan Er, "Soğuklar olmasaydı, meyve ve sebze fiyatlarında çok büyük düşüş vardı. Seralardaki bollaşma nedeniyle salatalık 1 milyon 200 bin liradan 500 bin liraya düşmüştü" diye konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Haller Müdürlüğü'nün verilerine göre, geçtiğimiz haftaya oranla bazı sebzelerin fiyatları katlanarak arttı.2 Ocak tarihinde hallerde 1 milyon-1 milyon 800 bin liradan satılan Mersin fasulyesi bugün 2 milyon-2 milyon 200 bin liradan işlem gördü. Göbek salatanın fiyatı 2 milyon 500 bin-4 milyon 500 bin liradan 8-13 milyon liraya çıktı. Karnabaharın fiyatı 350-800 binden 1 milyon-1 milyon 200 bin liraya, nanenin demet fiyatı 100-500 bin liradan 250-500 bin liraya, bostan patlıcanın fiyatı 1 milyon 200 bin-1 milyon 700 bin liradan 2 milyon 500 bin-3 milyon 500 bin liraya, pazının fiyatı 300-500 bin liradan 500-700 bin liraya yükseldi.
8 Ocak 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED