T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

"Örümcek"e karşı hukuk dayanışması

Yeni Şafak'ın geçtiğimiz Cumartesi günü darbe dönemlerinde bile rastlanmayan bir uygulama ile polis tarafından basılması dün de birçok gazetede haber konusu oldu.

Yeni Şafak'ın geçtiğimiz Cumartesi günü darbe dönemlerinde bile rastlanmayan bir uygulama ile polis tarafından aranması, Hürriyet Gazetesi'nin sayfalarında da haber konusu oldu. Haberde dikkat çeken en önemli ayrıntı, 'Yeni Şafak'a yapılan polis baskınının' adı açıklanmayan üst düzey polis müdürlerinin bakışıyla değerlendirilmesiydi. Polis şefleri;

"Ekiplerinizi ihbar aldığınız yere gönderebilirsiniz. Çevre ablukaya alınır ve kaçma ihtimali ortadan kaldırılır. Bu süre içinde savcılıktan arama izni alınırdı. Şekil itibariyle amatörce ve çirkin yapılmış bir baskın" diyorlardı.

Özkök: Dayanışma mesajı

Dün gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Selahattin Sadıkoğlu'nu telefonla arayarak geçmiş olsun mesajını ileten Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök dünkü köşesinde Yeni Şafak'a dayanışma mesajı başlığı altında bir yazı kaleme aldı. Zaman Gazetesi de Yeni Şafak'a yapılan baskına ilişkin kınama haberlerini ayrıntılı bir şekilde değerlendirdi. Vakit Gazetesi ve Milli Gazete de, Yeni Şafak'a yapılan baskına ilişkin tepkileri birinci sayfalarından duyurdu.

YÜCELEN HUKUKSUZLUĞA GÖZ YUMUYOR

Hukuksuz baskın ile ilgili yapılan suç duyurusunda sanıklardan İçişleri Bakanı Kazım Yücelen, "Sorumluluğu altında bulunan memurların hukuka aykırı eylemleri sebebi ve halen hukuka aykırı eylemlerin devam etmesine engel olmaması sebebi ile", "İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir'in de hukuksuz eylemleri engellemediği gerekçesiyle" sorumlu olduğu ifade edildi.

ATALAY: BİZİM YANIMIZDA SAVCIYI ARADILAR

Suç duyurusunun ardından gazetecilerin konu ilgili sorularını yanıtlayan Gazetemizin Genel Müdürü Mehmet Atalay, baskının savcılık izni alınmadan yapıldığını ve polislerin baskına hukuksal kılıf bulmak için arayışlara girdiklerini belirterek "Bizim yanımızda DGM savcılığını aradılar. Ancak savcılık böyle bir izin veremeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine nöbetçi Savcılığı arayarak nöbetçi mahkemeden kimlik kontrolü için saat 19:10 da izin alabildiler. Biz bu hukuksuzuluk için buradayız" dedi.

BASIN KONSEYİ BASKINI KINADI

Basın Konseyi Genel Sekreteri Dr. Vedat Demir, Yeni Şafak Gazetesiíne yapılan polis baskınının, iletişim özgürlüğü ve demokrasiye yönelik olduğunu belirterek, olayı kınadıklarını bildirdi. Demir, "İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekibinden yaklaşık 20 polisin, 'arama izinleri olmadığı' halde, Yeni Şafak Gazetesi'ne baskın yaparak, gazetecileri tek tek kimlik kontrolünden geçirdiğini, baskının hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmadığını, eğer bir yazı dizisinin bazı kesimleri rahatsız etmesi yüzünden yapıldığı, iddiaları doğruysa, durumun bir sansür girişimi ve gazetecileri yıldırma eylemi sayılacağını, bunun da doğruca iletişim özgürlüğü ve demokrasiye karşı bir eylem olduğunu" ifade etti.

RTÜK BAŞKANI KAYIŞ'TAN TEPKİ

RTÜK Başkanı Nuri Kayış gazetemize yönelik baskına tepki gösterdi. Kayış, "Türkiye'nin hukuk devleti olduğu unutulmamalıdır. Bir yayın kuruluşuna mahkemeden arama kararı çıkartılmadan yapılan baskını büyük üzüntü ile karşılıyoruz. Bu tür olayları sadece darbe dönemlerinde ve ara rejimlerde olur diye bilirdik. Maalesef günümüz Türkiye'sinde bu tür olaylar yaşanıyor. Bu tür bir eylemi demokrasi ve insan hakları ile bağdaştırmak mümkün değildir. Yeni Şafak Gazetesi'ndeki meslektaşlarıma bu baskından dolayı üzüntülerimi ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu olayın Yeni Şafak'ın son zamanlardaki verdiği bazı haberlerle ilgisi varsa olayın vehameti daha artmaktadır. Dilerim böyle bir bağlantı olmasın" diye konuştu.

'TEHDİTLE YILDIRMAK İSTİYORLAR'

Gazetemize yapılan baskına tepki gösteren BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu,Yeni Şafak gazetesinin yayınlarından rahatsız olanların polisi kullandığını söyledi. Yeni Şafak'ın tehditle yıldırılmak istendiğine dikkat çeken Yazıcoğlu "Yapılan operasyon öncelikle hukuk kurallarına aykırı yapılmıştır. Suç ve suçluların takibinde mutlaka hukuk kurallarına uygun hareket etmek gerekir. Böyle bir operasyon hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu gibi basın özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir."dedi.

YEREL TV'LER BİRLİĞİ'NDEN KINAMA

Toplumun hemen her kesimince eleştirilen 'Yeni Şafak'a polis baskını' Yerel Televizyonlar Birliği'nin tepkisine de konu oldu. Yerel Televizyonlar Birliği Genel Başkanı Şeyda Açıkkol, 5 Ocak Cumartesi günü emniyet birimlerince Yeni Şafak binasında gerçekleştirilen sıradışı uygulamanın, basın özgürlüğünü daraltan ve insan haklarını ihlal eden bir uygulama olduğunu düşündüklerini bildirdi. Açıkkol, açıklamasında "Bu dönemde yapılan uygulama ülkemizi çağdaş dünyanın gerisine itmiştir.Demokrasiler sivil-özgür-objektif basın üzerinde yükselmektedir.

AVRUPA'YA REZİL OLUYORUZ

YENİ ŞAFAK'a polis tarafından yapılan hukuk dışı baskın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bulundu.

Gazetemize yönelik hukuk dışı polis baskınının ardından güvenlik güçlerinin hukuka aykırı uygulamaları yeniden gündeme geldi. Polisin yargı kararı olmaksızın baskın yapmasının Anayasa ve yasalara aykırı olduğu kadar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de aykırı olduğu belirtiliyor. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde güvenlik güçlerinin yasalara aykırı işlemleri nedeniyle tazminat ödemeye dahi mahkum edildi.

Gazetemizin İstanbul'daki merkez binasına yargı izni alınmadan yapılan hukuk dışı baskının Anayasa ve yasalarla birlikte Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de aykırı olduğu ifade ediliyor. Sözleşme'nin 5. maddesinde "Her ferdin hürriyete ve güvenliğe hakkı vardır" hükmüne yer veriliyor. Arama ve yakalama konusunda 5. maddenin fıkralarında düzenlenen kurallara aykırı olarak yakalama veya tevkif muamelesi yapılması halinde ise tazminata hükmedileceği ifade ediliyor.

Sözleşmenin 8. maddesinde "Her şahıs hususi ve ailevi hayatına, meskenine ve muhaberatına hürmet edilmesi hakkına maliktir" düzenlemesine yer veriliyor

MAZLUM-DER:Hukuksuz girişim

Gazetemize yönelik olarak düzenlenen "hukuksuz" baskına tepkiler sürüyor. MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Şube Başkanı Avukat Ahmet Selamet de, dün konuyla ilgili olarak bir yazılı basın açıklaması yaptı. Selamet, "Anayasa ile güvence altına alınmış bulunan haberleşme, haber alma, basın ve yayın özgürlüğüne yönelik bu hukuksuz girişimi kınıyoruz" dediği açıklamasını şöyle sürdürdü: "Yenişafak Gazetesi'ne yapılan baskın, 28 Şubat ile hızlanan hukuksuzluk sürecinin son halkası olmuştur. Anlaşılan şu ki, artık anayasanın güvencesi altında olduğunu hissettiğimiz hiçbir hak bulunmamaktadır. Hukuk devleti olmanın önündeki engellerin kaldırılması için herkesi, özellikle ülke yöneticilerini göreve davet ediyoruz."

MÜSİAD: Basın özgürlüğüne darbe

MÜSAİD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu da Genel Yayın Yönetmenimiz Selahattin Sadıkoğlu'na gönderdiği yazılı açıklamada, yıllardır tarafsız ve özgür yayınlarıyla Türk medyasında seçkin bir yer edinen Yeni Şafak'a yapılan bu saldırıyı kınadıklarını bildirdi. Bayramoğlu, "İstanbul'un göbeğinde meşru güvenlik güçlerini, meşru olmayan çıkar ve niyetleri doğrultusunda kullanmaktan çekinmeyen çağ dışı zihniyeti şiddetle kınıyorum".

Destek yağdı

İstanbul Gazeteciler Derneği Başkanı Orhan Taşan, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Harun Tokak, Trabzon Belediye Başkanı Asım Aykan, DYP İstanbul İl Baş. Süleyman Soylu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Alaaddin Büyükkaya, AK Parti İzmir İl Başkanı İsmail Katmerci, DYP İzmir İl Başkanı Kani Aydoğdu, Saadet Partisi İzmir İlk Başkanı Şerafettin Kılıç, MÜSİAD İzmir İl Başkanı Mütteki Sezen, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kırıkhan Belediye Başkanı İsmail Turan, STV Genel Müdürü Hidayet Karaca, İHA Genel Müdürü Fevzi Kahraman. Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Resul İzmirli, Birey Yayıncılık, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği, Yedinci Gündem Gazetesi Yayın Kurulu, Devlet Sanatçısı Nedret Selçuker, Kamil Koç Otobüsleri İç Anadolu Bölge Müdürü Sema Gülez.

TEPKİLER

ERDOĞAN: ÇİRKİN TEZGAH

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetemize yönelik polis baskınını, "siyasi bir tezgah, çirkin bir uygulama" olarak nitelendirdi. Yeni Şafak'a yapılan baskının diğer yazılı ve görsel medyaya da yapılabileceğini hatırlatan Erdoğan, medya kuruluşlarını hassas olmaya çağırdı. Erdoğan, siyasi bir tezgah, bu siyasetin arkasında da çirkin bir tezgah var. Konuyu Meclis'e getirecğiz"dedi.

ÇİLLER: ZAPTİYE İKTİDARI

DYP Genel başkanı Tansu Çiller, "Bir takım yolsuzlukların üzerine gittikleri için gazeteleri gönderdikleri zaptiyelerle denetim altında tutmaya çalışanlar iletişim özgürlüğü olmayan bir rejimin altına imza atıyorlar" dedi. Türkiye'nin bugün milletin sesini susturulduğunu bu durumda ülkede hür demokrasiden değil 'zaptiye iktidarı'ndan söz edilebileceğini söyledi.

SAADET PARTİSİ: BASINA DARBE

Yeni Şafak'a yönelik hukuk dışı polis baskın tepkiyle karşılandı. Baskın Saadet Partisi Başkanlık Divanı toplantısında ele alındı. Toplantıda polis baskınının demokrasi ve basın özgürlüğüne vurulmuş bir darbe olduğu üzerinde görüş birliğine varıldı. SP Genel Başkanı Recai Kutan'ın bugün yapılacak grup toplantısında konuyu gündeme getireceği öğrenildi. Kutan olayın sorumlularının ortaya çıkartılmasını isteyecek.

TİBUK'TAN ŞİDDETLİ KINAMA

Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Besim Tibuk, Yeni Şafak'a yapılan baskını şiddetle kınadıklarını bildirdi. Tibuk, Genel Yayın Yönetmenimiz Selahattin Sadıkoğlu'na gönderdiği yazılı mesajda, "Gazetenize geçtiğimiz hafta sonu en temel hukuk ve demokrasi kuralları ihlal edilerek yapılan polis baskınını şiddetle kınadığımı ifade etmek isterim" dedi.



8 Ocak 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED