T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

Sanal ağlara sıkı güvenlik

İş hacminin milyarlarca doların üzerine çıktığı sanal ağlar üzerinde çok daha sıkı güvenlik önlemlerine ihtiyaç var. RSA SecurID ve Rainbow IKey güvenlik için üretilmiş iki pratik çözüm.

Internet hayatımızı radikal bir şekilde değiştirdi. E-ticaret, online bankacılık, B2B ve B2C uygulamaları hızla yaygınlaşıyor. İnsanların bilgisayar ve Internet'i kullanmaları için artık masaüstü PC'lere bağlı olma zorunlulukları da kalmadı. 2003'te dünyada 1 milyar cep telefonu ve PDA olarak da adlandırılan el bilgisayarı kullanılıyor olacak. Bu muazzam artış beraberinde güvenlik sorunlarını da getiriyor. E-güvenlik alanında çözüm sunan InfoNet'in genel müdürü Taner Özdeş, taşınabilir bilgisayarların güvenliğini sağlamak için InfoNet olarak dünyaca ünlü iki firmanın ürünlerini kullanıcya sunduklarını belirtiyor.

'Sen Sahiden 'Sen' misin?"

Özdeş, alışılagelmiş önlemlerin yanında dijital imzalar, RSA SecurID Token ve USB girişinden çalışan Rainbow IKey anahtarların kullanılmasının bir zorunluluk olduğunu kaydediyor. "RSA SecurID Token ve Rainbow IKey ile karşınızda kim olduğundan emin olabiliyorsunuz" diyen Özdeş, "Bir e-posta aldığımızda bunun gerçekten e-postada adı ve adresi gözüken kişiden gelip gelmediğini saptamak büyük önem taşıyor" diyor.
http://www.infonet.com.tr

DAKİKADA İKİ ŞİFRE ÜRETİYOR

Zaten en fazla talep artışı bu grupta yer alan ürünlerde görülüyor. Bunlardan SecureID kredi kartı büyüklüğünde bir cihaz. Dünyanın önde gelen e-güvenlik firmalarından RSA tarafından üretiliyor. Bu küçük cihazın dijital bir ekranı var ve bu ekrandan 30-60 saniyede bir değişen kullanıcı şifreleri geçiyor. Kullanıcı, ilk olarak kişisel PIN kodunu giriyor. Daha sonra cihaz, kullanıcının ağa girmesini sağlayacak şifreyi ekranda gösteriyor. Sürekli değişen şifreler sayesinde ağa yetkisiz girişlerin önü büyük ölçüde alınmış oluyor. Bu iki kademeli yöntemi Glaxo, Telsim, Unilever, Vestel gibi firmalar kullanıyor.

TEKNOLOJİK KAPKAÇÇILARIN BELALISI

Rainbow IKey ise diğer bir önde gelen e-güvenlik firması olan Rainbow'un bir ürünü. İçinde bir mikroişlemci, bir USB denetleyicisi ve bellek bulunduran Rainbow IKey, PKI ortamlarında da kullanılabiliyor. Tanılama konusunda en popüler güvenlik ürünlerden olan Rainbow IKey aslında bilgisayarın USB girişine takılan küçük bir anahtar. Rainbow IKey'yi bilgisayara takmadan cihazı başlatmak olanaksız. Yani bir şekilde bilgisayarınız çalınırsa anahtarı olmadan onu kimsenin çalıştırması mümkün değil. El ve dizüstü bilgisayarların çalınması sık rastlanan bir olay. FBI'ın bile 2001'in ilk yarısında tam 180 dizüstü bilgisayarını hırsızlara kaptırması, olayın boyutlarını net bir şekilde ortaya koyuyor.


Everyone.Net ve Bigmailbox'a yerli rakip!

Ilgaz Ticaret ve Danışmanlık Hizmetleri internette bilinen adı ile İzhost Hosting Hizmetleri, Türkiye'nin ilk alan adına yönelik web posta servisini kurdu. İnternet sitesi sahipleri yurtdışında aynı hizmeti veren sitelere bağlanıp para ödemeden artık kendi alan adları ile sınırsız sayıda web posta hizmeti verebilecek. Satış Koordinatörü Tuğba Avcı, İzhost'a bağlı olarak web sitelerinden e-posta hesabı dağıtmak isteyen website sahipleri için tamamen Türkçe bir platformda servis alabilecekleri www.BayPosta.com'un hizmete girdiğini bildirdi.

Dünyada birkaç örneği bulunan ve website sahiplerinin ihtiyaçları göz önüne alınarak yapılandırılan BayPosta'da, "Kullanıcıadı@domainadi.uzanti" şeklinde sınırsız elektronik posta adresi açılabiliyor. BayPosta'dan hizmet almak isteyen web site sahiplerinin extra hiçbir bilgiye sahip olmaları gerekmiyor. Sistemde 250 kullanıcıya kadar ücretsiz ve daha fazla kullanıcı için aylık toplam 2-15 dolar arası değişen fiyatlarla servis almak mümkün.
http://www.bayposta.com


İnternet kullanıcılarının yüzde 32'si MyNet üyesi

Taylor Nelson Sofres/SIAR tarafından, Türkiye'de Internet kullanım alışkanlıklarını takip etmeye yönelik olarak yürütülen eConsumer Monitör sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, Türk Internet Kullanıcılarının yüzde 42'si, son bir ay içinde Mynet.com'u ziyaret etti. Mynet.com, bu oran ile, Türk Internet kullanıcıları tarafından son bir ay içerisinde en çok ziyaret edilen portal olarak birinci sırada yer aldı. Araştırmada ayrıca, Türk Internet kullanıcılarının yüzde 32'sinin Mynet.com'a üye olduğu belirlendi ve Mynet.com, üye sahipliği sıralamasında da birinci oldu. Mynet.com, Türk Internet sektöründe liderlik görevini yerine getirmek, sektöre olan güven ve inancı arttırmak amacıyla, önde gelen uluslararası bağımsız denetim ve araştırma şirketleri ile çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Mynet.com web trafiği, üye sayıları ve reklam gösterim süreçleri, dünyaca ünlü denetim şirketi Andersen tarafından ikinci kez denetlendi.

Türk Internet kullanıcılarının tercihi e-mail'de tercihi, Mynet.com'un sunduğu e-mail hizmeti olan Mymail oldu. Araştırma sonuçlarına göre, Türk Internet kullanıcılarının yüzde 16'sı Mynet uzantılı e-maile sahip. Mynet.com, Türkçe e-mail servisi alanında Türkiye'deki en yakın takipçisinin iki katı fazla kullanıcıya sahip olması ile bu alanda da lider.
http://www.mynet.com


WEB GEZGİNİ

Endülüs rüyası gerçek olur mu?

Roger Garaudy, "Batı, hikmeti kaybettiği için gayesini de kaybetmiştir. Dengeli ve ideal medeniyetin numunesi Endülüs Medeniyeti olmuştur" diyor. Lütfi Şeyban, internette açtığı sitede Endülüs'ün müslümanlar açısından önemini canlı ve tarihle bağlarımızı diri tutmayı amaçlıyor. Endülüs tarihi, Endülüs'le ilgili yayınlar, Endülüs'le ilgili e-kitaplar, linkler gibi bir çok bölümün yer aldığı sitenin geliştirilmesi halen devam ediyor. Endülüs müziği, flamenko, haritalar, coğrafi bilgiler ve burada sayamayacağımız bir çok bilgi Endülüs.org'de sizi bekliyor.
http://www.endulus.org

Hangi gazeteyi alırdınız?

Gazeten.com, tüm gazete ve dergiler ile haber sitelerine hızlı erişim sağlayan bir site. Günlük haber ihtiyacınız için site site, dolaşmanıza ve adres yazmanıza gerek kalmadan tek bir tıklayışta, istediğiniz gazete, dergi, haber sitesi veya radyo-TV sitesinde yolculuk yapmanızı sağlayan site benzerleri için de düzgün tasarımı ile dikkat çekiyor. Ayrıca içerisinde İnternethaber.com'un son dakika haberlerinin anlık olarak yenilendiği bir bölüm de bulunuyor.
http://www.gazeten.com


ADRES ÇUBUĞU

http://www.yeniarayislar.com
http://www.altyazi.com
http://www.hodrimeydan.com
http://www.sakipsabanci.gen.tr
http://www.son-film.com
http://www.seyirdefteri.net
http://www.kurtuluscephesi.com/sozluk/sozluk.html
http://www.cislamica.org
http://www.hatsanati.netteyim.net
http://www.dergahyayinlari.com


 
SEKTÖRDEN
Mobilkom, Ortaasya'da iletişimi sağlıyor
Mobilkom, hizmetlerini Kazakistan'a taşıdı. Şirket, bu çalışmalarının ilk örneğini, ülkemize Iran gazını taşıyan, National Iran Gas Company(NIGC) Bazargan tesisleri ile Türkiye arasında kurulan iletişim ağı ihalesinde kablo teminini gerçekleştirdi. Ayrıca Mobilkom, NIGC'nin Iran içerisinde iletişim gereksinimleri için kurmayı planladığı yüksek hızlı (STM-1 155Mb/sec) mikrodalga ihalesine de davet edildi. Iran'ın yanısıra Türki Cumhuriyetleri'nde de oluşabilecek ihtiyaçlar için Mobilkom uydu iletişim hizmet ve ürünlerinin kullanımına başlandı. Mobilkom, Türki Cumhuriyetleri'ne yönelik ilk projesini Kazakistan'da faliyet gösteren dünyanın önde gelen petrol ve sismik araştırma şirketi A. Energy'e sunuyor. mobilkom
Uranium'dan yepyeni bir program 'Deskbar'
Uranium, yeni ve ikinci el bilgisayar parçalarının, fiyat ve stoklarının takibine yönelik bilgisayar programı "Deskbar"ı, ücretsiz olarak kullanıcıların hizmetine sundu. Deskbar sayesinde sadece bilgisayar parçalarının fiyat ve stok durumları değil, İMKB hisse senet fiyatları ve döviz kurları da anında takip edilebilecek. Bilgisayar kullanıcılarının ve satıcılarının en büyük sıkıntısı, bilindiği gibi, her an değişen malzemelerin fiyatları ve bu fiyatların takibidir. Fiyatların değişken olması, bilgisayar piyasasıyla sürekli içli-dışlı olmayı, diğer bir deyişle sürekli fiyat takibini beraberinde getiriyor. Günübirlik değişen fiyatlar, kullanıcı veya satıcısı tarafından bilinmediği taktirde, zarar etme olasılıkları da artıyor. uraniumpc
NET KİTAP
Web tasarımında hızlı çözümler
Arkadaş Yayınevi'nin Microsoft Press işbirliğiyle yayınladığı "Hızlı Çözümler" serisinden, "Web Sayfası" adlı bir kitap daha yayınlandı. Microsoft FrontPage 2000'i merkeze alarak web tasarımında karşılaşılan sorunlara ilişkin çözümler içerek kitap, sadece FrontPage ile sınırlı değil. Bir süre öncesine kadar Allaire adlı şirkete ait olan ve sonrasında Macromedia tarafından satın alınan Home Site adlı, dünyanın en iyi web editörüne yönelik çözümler de kitapta yer alıyor.
Kitapta, HTML, CSS gibi web tasarımının temelleri olan teknolojiler ayrıntılı olarak ele alınıyor. Formların çalışmalarında karşılaşıyan sorunlardan, farklı çözünürlükteki ekranlarda sayfa görüntülemelerinde karşılaşılan sorunlara kadar çok sayıda soruna ilişkin çözümleri bu kitapta bulmak mümkün.
arkadas
Bilgisayar pazarının yüzde 13'ü Compaq'ın
Bilişim devi Compaq, International Data Cooperation (IDC) raporlarına göre Türkiye'de 2001'in ilk 9 ayında bilgisayar ürünleri pazarında 1 numara olmayı başardı. Raporda Türkiye'deki bilişim pazarının yüzde 60 oranında küçüldüğü yer alırken, Compaq Türkiye'nin pazar payını yüzde 40'ın üzerinde artırdığına dikkat çekildi. Raporda Compaq'ın, Türkiye bilgisayar pazarının yaklaşık yüzde 13'üne sahip olduğu görülüyor. Raporda yer alan verilere göre 2001 yılında Türkiye'de dizüstü bilgisayar pazarı küçülürken, Compaq dizüstü satışlarında yüzde 28'lik artış kaydedildi.
compaq.com.tr
SAS INSTITUTE ÖDÜL ALDI
Dünyanın en büyük on yazılım şirketinden biri olan SAS Institute'un Kanada ofisi ile Canada Imperial Bank of Commerce arasında, SAS Kredi Derecelendirme Çözümü'nün uygulanması alanında gerçekleştirilen başarılı iş ortaklığı eCustomer World tarafından ödüle layık görüldü. SAS Institute Kanada'nın bankaya kazandırdığı Kredi Derecelendirme Çözümü, bankalardaki yenilikçi "Business Intelligence" uygulamalarına başarılı bir örnek oluşturuyor.
sas
13 Ocak 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED