T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Filistin müdahale istedi

Bir Filistinlinin düğün salonuna düzenlediği saldırıda 7 kişi öldü, 33 kişi yaralandı. Ardından İsrail F-16'ları Tulkarim'e hava saldırısı düzenledi, 1 kişi öldü, 40 kişi yaralandı. Filistin uluslararası müdahale istedi.

İsrail'in Hadera kentinde bir Filistinlinin düğün salonuna düzenlediği saldırıda 7 kişi öldü, 33 kişi yaralandı. İsrail ise Tulkarim bölgesini bombaladı. F-16 saldırılarında Filistinli bir polis öldü, 40 kişi de yaralandı. Düğün salonuna yönelik saldırıyı düzenleyen Filistinlinin, üzerindeki bombayı da patlatmak isterken güvenlik görevlilerinin açtığı ateş sonucu öldürüldüğü belirtildi. Olayda toplam 7 kişinin öldüğü, 4'ü ağır 33 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Batı Şeria'nın Tulkarim kentinde megafonlarla yapılan anonsta, eylemi düzenleyen Filistinin adının Abid el-Silam Sadık Hassun olduğu ve Nablus'ta yaşadığı duyuruldu. Saldırıyı, önceki gün bir lideri İsrail tarafından suikastte öldürülen Filistin lideri Yaser Arafat'ın el Fetih örgütüne yakın el Aksa Şehitleri Tugayları üstlendi.

ABD, düğün salonuna yapılan silahlı saldırıyı kınadı ve Arafat'ı eylemlerin sorumlularına karşı harekete geçmeye çağırdı. Dışişleri yetkilisi Philip Reeker, Hadera kentindeki saldırıyı "korkunç bir terör eylemi" olarak niteledi ve "Filistin halkının çıkarlarına aykırı davranan bu kişilere karşı hiçbir müsamaha gösterilemez" diye konuştu.

Reeker, sözlerine şöyle devam etti: "Filistin Özerk Yönetimi, Filistin Kurtuluş Örgütü ve El Fetih'in lideri olan Devlet Başkanı Arafat, bu eylemlerin sorumlularına karşı derhal harekete geçmeli, terör ve şiddetin sürmesine neden olan altyapıya karşı durmalıdır."

F-16'lar Tulkarim'i bombaladı

İsrail ise Filistin kontrolündeki Tulkarim kentine F-16'larla hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 1 Filistin polisi öldü, 40 kişi de yaralandı. Tulkarim kentindeki hastane yetkilileri saldırı sırasında 1 polisin öldüğünü 40 kişinin de yaralandığını belirtirlerken, görgü tanıkları saldırıların İsrail'e ait F-16 savaş uçaklarınca gerçekleştirildiğini kaydettiler. İsrail ordusu sözcüsü ise, "Hadera kentinde el Aksa Şehitler Tugayları tarafından yapılan saldırıya karşılık vermek amacıyla İsrail ordusunun Tulkarim kentindeki Filistine ait güvenlik karargahlarına saldırı düzenlemiştir" dedi.

Tankların hedefi Arafat'ın karargahı

20'den fazla tank ve zırhlı aracın da Ramallah kentine girdikleri belirtildi. Tank ve zırhlı araçların Arafat'ın karargahına doğru yöneldikleri ifade edildi. İsrailli yetkililer, düğün salonu saldırısının ardından 'çok büyük boyutlu saldırı yapılacağını' duyurmuştu.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un sözcüsü Raanan Gissin ise yaptığı açıklamada "Arafat'ın yapamadığını biz yapacağız, ister Filistin yönetiminin kontrolündeki bölgelerde olsun, ister Filistin yönetimine yakın olsun, bütün Filistinlileri yakalayacağız" diye konuştu. İsrail'in Filistin güvenlik binasına düzenlediği hava saldırısı sırasında cezaevinde bulunan mahkumların kaçtığı bildirildi.

Erafat: İsrail Filistin yönetimini ortadan kaldıracak

Filistin yönetimi, İsrail'in misillemelerinin Filistin yönetimini devirmeye yönelik olduğunu iddia etti ve "acil uluslararası müdahale" istedi. Filistinli başgörüşmeci ve kabine üyesi Saib Erakat, AFP'ye verdiği demeçte, "İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Filistin yönetimini ve barış sürecini ortadan kaldırmayı hedefleyen askeri planlarına son verilmesi için ivedilikle uluslararası müdahale istiyoruz" dedi. Eski Amerikan başkanı Bill Clinton ve Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin de, Ortadoğu'da daha fazla şiddetin önüne geçilmesi için hemen barış görüşmelerine başlanması çağrısında bulundu.

 
Kızılhaç esir kampında
Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden bir ekip, ABD'nin Afganistan'dan getirdiği 110 esiri barındıran Guantanamo askeri üssünde insan hakları ihlallerini araştırıyor.
ABD Bosna'da İslamcı avlıyor
Bin Ladin'le ilişkisi olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ancak mahkeme kararıyla serbest bırakılan 6 kişiyi ABD askerleri gözaltına aldı. Bu kişiler Küba'ya götürülecek.
ARNAVUT VEKİL ÖLDÜRÜLDÜ
Kosova'da İbrahim Rugova'nın Kosova Demokratik Birliği partisine mensup bir milletvekili öldürüldü. Kosova'daki BM misyonu sözcüsü Andrea Angeli, Smajl Haydaraj'ın evinin önünde öldürüldüğünü belirtti. 50 yaşındaki Haydaraj'a birçok el ateş edildiğini kaydeden Angeli, konu hakkında daha fazla açıklama yapmadı. Milletvekili Haydaraj, Yugoslav ordusuna karşı yürütülen savaşta Arnavut gerillaların tarafında yer almıştı.
SUUDİLER AMERİKAN ASKERİ İSTEMİYOR
Suudi Arabistan'ın, ABD'nin ülkedeki varlığından rahatsız olduğu ve gitmesini isteyebileceği bildirildi. Washington Post gazetesi, üst düzey Suudi yöneticilerin, ABD'nin istenilenden daha fazla kaldığına ve birliklerinin bir siyasi sorumluluk haline geldiğine inandıklarını yazdı. Haberde, Suudilerin ABD'nin askeri desteğine bağlı görünmek istemedikleri, ABD'nin Irak'a yönelik politikalarından rahatsız olduğu belirtildi.
SİGARA BIRAKTIRAN İLAÇ ÖLDÜRÜYOR
İngiltere'de, tiryakilerin sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak amacıyla satılan Zyban adlı ilacı kullananların 57'si öldü. İlaç Denetleme Kurumu tarafından yapılan açıklamada, 2000 yılı Temmuz ayından beri piyasada olan ilacı kullananlardan 57'sinin öldüğü, ancak bu ölümlerde ilacın payının henüz "kanıtlanmadığı" belirtildi. Zyban'ı, GlaxoSmithKline adlı İngiliz firması üretiyor. İlacın yan etkileri bulunduğu iddiaları, İlaç Denetleme Kurumu'nca incelemeye alınmıştı.
19 Ocak 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED