T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

KILIÇBALIĞI SERVİSİ

Sezer'i eleştiren hükümetin, DDK'nın raporunu savcılar dışında bütün kurumlara normal bir evrak gibi servis yaptığı ortaya çıktı.

Kılıçbalığı Operasyonu'ndaki tavrı sebebiyle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e eleştiri yağdıran hükümetin, Devlet Denetleme Kurulu (DDK)' nun Emlakbank ile ilgili raporunu savcılar dışında bütün kurumlara gönderdiği ortaya çıktı. Teftiş Kurulu'nun, özellikle denetimler sonucunda tespit edilen usulsüzlükler hakkında işlem yapmakla Ziraat Bankası'nı görevlendirdiği belirlendi. DDK raporunu işleme koymakla görevlendirilen Ziraat Bankası yöneticilerinin ise DDK raporunda isimleri geçiyor.

Yeni Şafak'ın ele geçirdiği Teftiş Kurulu'nun 13 Temmuz 2001 tarihli DDK'nın Emlakbank dosyası ile ilgili yazısı Cumhurbaşkanı Sezer'in dosyayı niye savcılara gönderdiğini gözler önüne seriyor.

Raporda neler var?

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun ilgili yazısına göre, Cumhurbaşkanı Sezer, Devlet Denetleme Kurulu'nun, Emlakbank ile ilgili raporunu gereğini yapması için 6 Temmuz 2001 tarihinde Başbakanlık Teftiş Kurulu'na gönderiyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu da raporları değerlendirdikten sonra raporda yer alan öneri ve tespitleri yerine getirmeleri için 13 Temmuz 2001 tarihininde ilgili birimlere bir yazı gönderiyor.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun yazısında, DDK raporunda yer alan konut inşaatları ile ilgili tespitleri yerine getirmek için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, bankacılık işlemleri ile ilgili değerlendirmeleri yerine getirmek için BDDK, kiraya verilmiş gayrimenkullerin kiraları ile ilgili tespitleri yerine getirmek için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve usulsüzlüklerle ilgili tespitleri yerine getirmek için de Ziraat Bankası görevlendiriliyor. İlgili yazıda, "Türkiye Emlak Bankası A.Ş. ilgili olarak iç ve dış denetim birimlerince yapılan denetimler sonucu düzenlenen raporlardaki önerilerin takibine ilişkin önerilerin yerine getirilmesini temin için sözkonusu raporun bir örneğinin Türkiye Emlak Bankası A.Ş. tasfiye edilip Türkiye Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü ile birleştirilmiş olduğundan Türkiye Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'ne gönderilmesi uygun olacaktır" deniliyor. Kılıçbalığı Operasyonu sırasında Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu üyesi Özcan Atalay'ın da ifadesi alındı. Böylece, hükümet DDK raporunu işleme koymakla, raporda isimleri geçen bürokratları görevlendirmiş oldu.

Sezer: Emlakbank'ta yolsuzluk tespit etti

Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem, yapılan araştırma ve denetim sonucunda Emlak Bankası'nın istihbarat ve denetim birimlerinin olumsuz görüşlerini içeren raporlarına karşın kredi yeterliliği olmayan kimi firmalara kredi verildiği ve bu kredilerin geri alınmadığının saptandığını ifade etti. İldem, kredilerin verilmesinde sorumlulukları görülen ve haklarında bugüne kadar soruşturma açılmayan banka yetkililerine ilişkin olarak düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan 10 raporun 3 Ekim 2001'de Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini bildirdi.

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da raporlar üzerine hazırlık soruşturması başlattığını 26 Kasım 2001 günü Adalet Bakanlığı'na bildirdiğini kaydeden İldem, "Raporlarda ileri sürülen hususlar tümüyle belgelere dayalıdır. Bu belgeler raporların ekinde Cumhuriyet başsavcılığına iletilmiştir.

Belgelerin delil niteliğinde olup olmadığı ve belgelere dayalı işlemlerin suç oluşturup oluşturmadığının takdiri yargının görevidir" dedi. "Bankacılık Yasası'nın onay beklediği, bu nedenle IMF ile yapılacak stand-by'ın geciktiği" şeklindeki görüşlerin hatırlatılması üzerine İldem, Cumhurbaşkanı'nın halen Bankacılık Yasası'nı da etraflı bir şekilde incelediğini ifade etti.

 
Sanal dünya, gerçek ölüm
Lara Falay'in (16) intihari ile gündeme gelen sanal ortamdaki fantastik oyunlarin, bazi Katolik ve Protestan gruplar tarafindan 'suça tesvik ettigi' gerekçesiyle elestirildigi ortaya çikti.
Mostar Köprüsü tehlikede
Hırvatların saldırılarıyla yıkılan Mostar Köprüsü'nün yeniden inşaası ihalesini kazanan Türk firması ER-BU, ihaleyi kaybetmekle karşı karşıya.
Tartışmalı yasaya onay
Cumhurbaşkanı Sezer, büyükşehir belediyelerinin gelirlerini düzenleyen 4736 sayılı yasayı onayladı. İstanbul, Ankara ve İzmit büyükşehir belediyelerinin gelirleri düşecek, 13 büyükşehirin geliri ise artacak.
Gürtuna: Mücadelemiz sürecek
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna, "Türkiye Cumhuriyeti üç kişinin oyuncağı değildir. Bunun mücadelesini vereceğiz" dedi.
Kutan: İmza toplayacağız
Saadet Partisi lideri Recai Kutan, onaylanan yasanın iptali için TBMM'de imza toplayacaklarını söyledi.
Özgürlük için yürüdüler
Öğrenciler Marmara İlahiyat'ta devam eden başörtüsü sorununu özgürlük yürüyüşü ile protesto etti.
THY'NİN ŞAŞKINLIĞI PANİĞE DÖNÜŞTÜ
Yağış yoksula yaradı
Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde yoğun yağışlar nedeniyle toplanamadığı için tarlada kalan ikinci hasat pamuk sapları yoksul vatandaşlara yakacak oldu. Siverek Ziraat Odası Başkanı Cuma Polatoğlu, yağışlar nedeniyle, ikinci ve üçüncü hasadını yapamayan çiftçinin pamuğunun tarlada kalıp çürüdüğünü belirterek şöyle dedi: "Tarlada kalan pamuk nemlenip çürürken, çiftçinin de tarlasını zaman geçirmeksizin temizleyerek yeniden ekmesi gerekiyordu. Temizlemek çiftçinin zararını kurtarmayacaktı. Yoksul vatandaşın da yakacağa ihtiyacı var. Çiftçi, tarlasındaki çürüyen pamuk saplarını toplaması için vatandaşa çağrı yapınca bir anda tarlalarda izdiham yaşandı.

19 Ocak 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED