T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Kanser aşısı 2-3 yıl sonra piyasaya çıkıyor

Avusturyalı Bio-Tech-Start-Up İgeneon firması tarafından üretilen, ABD'nin Ohio eyaletindeki Cleveland kliniğinde yapılan ilk denemelerden olumlu sonuçların alındığı İGN101 adlı kanser aşısının iki-üç yıl sonra piyasaya sunulacağı açıklandı. İGN101 adlı kanser aşısının Avusturyalı mucitleri Prof. Helmut Samonigg ve Dr. Hans Loibner, düzenledikleri basın toplantısında, Cleveland kliniğinde 24 kanserli hasta üzerinde yapılan ilk denemelerden "çok olumlu" sonuçlar alındığını, ikinci klinik denemelerin 40 kanserli hasta üzerinde yapılacağını, aşının 2-3 yıl sonra satışa sunulacağını bildirdiler. Kanser aşısının "vücudun savunma sistemini hareket geçirmek" ilkesiyle hazırlandığını belirten Prof. Samonigg, ikinci klinik denemelerde aşının kemoterapiyle birlikte uygulanacağını söyledi. Prof. Helmut Samonigg, "Kanserli hücrelerin kemoterapiyle tedavisinde kesin iyileşme mümkün olamıyor. Çünkü, kemoterapi sırasında uyumaya geçen kanserli bazı hücreler ilk fırsatta yeniden aktif hale gelebiliyor ve vücudun çeşitli bölgelerine yayılabiliyor. Kanserli hücrelerin bu uyuma dönemi bazen yıllarca sürebiliyor. İGN101 aşısı ise kemo terapinin ulaşamadığı bu hücrelere ulaşıp tümüyle yok edebiliyor. Yaptığımız ilk klinik denemelerinde aşının hasta üzerinde hiçbir yan etkisinin olmadığını saptadık" diye konuştu.

MİDEDEKİ BAKTERİLER KANSER YAPIYOR

Amerikalı bilim adamları, mide ülseri ve kanseri, çeşitli bakterilerin midede çoğalmasının neden olduğunu saptadı. Michigan Üniversitesi'nde yapılan araştırmalarda, mide asidini bastırmak için uzun süre kullanılan kuvvetli ilaçların aslında midede bakterilerin çoğalmasına yolaçtığı tespit edildi. Mide asidini bastıran hapların yerine antibiyotik kullanılmasıyla midede oluşan iltihaplanmanın önüne geçilebileceği belirtiliyor. İki ayrı araştırma raporunda, çeşitli bakterilerin midede iltihaplanmayı körükleyerek mide ülseri ve kanserine neden olduğu açıklandı. Araştırmaların fareler üzerinde yapıldığını kaydeden uzmanlar, daha önceki araştırmalarda da mide ülseri ve kanserinin arkasında Helicobakter Pylori bakterisinin bulunduğunun belirlendiğine değindi. Uzmanlar, H Pylori bakterisinin, mide ülseri ve kanseri konusunda suçlu bakterilerden sadece biri olduğunu belirtiyor. Midede asidi bastıran ilaçların aslında diğer bakterilerin üremesine katkıda bulunduğuna değinen uzmanlar, ara sıra kullanılan kalsiyum tabletleri ile güçlü olmayan antasitlerin bir tehlike doğurmadığını açıkladı.

 
Düşük hapları kanserde deneniyor ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından eylül ayında Amerika'da kullanımı onaylanan "Mifepristone" adlı düşük haplarının, kansere karşı deneneceği açıklandı. RU-486 olarak da bilinen ve Avrupa'da yaygın olarak kullanılan hapın, ileri derecede endometr kanser türlerinin tedavisinde etkili olabileceği düşünülüyor. ABD'de yapılan üç ayrı araştırmada, mifepristonenin, ileri derecede meme kanseri hastalarında etkili bulunduğu kaydedildi. İleri derecede endometr kanserlerinin, Amerika'da yılda 36 bin kişide saptandığı ve 2000 yılında bu kanser vakalarından 6 bin 500 kadının öldüğü bildirildi. Araştırmada, RU-486 hapları, endommetr kanseri bulunan 37 kadın hastada denenecek.
Zeytin şekeri 'Zeyşe' görücüye çıktı
Dünyada ilk kez Balıkesir'in Altınoluk ilçesinde imal edildiği belirtilen zeytin şekeri "Zeyşe", artık İstanbul'da da satılıyor. Altınoluk Zeytinyağları Şirketi'nin, Kadıköy'de açılan satış mağazasında Kakaolu ve Hindistan cevizli olarak 5 milyon liralık ambalajlarda satılan "Zeyşe", vatandaşların ilgisini çekti. Altınoluk Zeytinyağları Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Ovacık, zeytin şekerinin, ilk kez geçen yıl mayıs ayında Altınoluk'ta imal edildiğini ve satılmaya başlandığını ifade ederek, "Zeyşe" adını verdikleri ürünün patentini aldıklarını söyledi. İsteyenlerin bayram ve özel ziyaretlerde çikolata yerine "Zeyşe" götürebileceklerini ifade eden Ovacık, "Zeytin şekeri, değişik lezzeti ve sağlıklı olması nedeniyle çikolataya rakip" dedi.
18 Ocak 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED