T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

'Birlikte yaşama'nın sırrı, fermanlarda

Osmanlı toplumunun ulus ve kültür mozaiğini ortaya çıkaran İstanbul ve Galata Kadılıkları'nın sicillerindeki fermanlar, gazeteci-yazar Sadık Albayrak tarafından kitaplaştırıldı.

Osmanlı padişahları yayınladıkları fermanlarla, çok uluslu, çok kültürlü ve çok dinli Osmanlı toplumunun barış içinde bir arada yaşamasını sağladılar. Osmanlı'da yayınlanan ve farklı kültürleri bir arada barındırmayı sağlayan fermanlar, bir yandan o günün sosyal ve kültürel yapısını gözler önüne sererken diğer yandan da, Osmanlı Devleti'ndeki toplumsal düzen hakkında bize önemli ipuçları veriyor.

Osmanlı toplumunun ulus ve kültür mozaiğini ortaya çıkaran İstanbul ve Galata Kadılıkları'nın sicillerindeki fermanlar gazeteci-yazar Sadık Albayrak tarafından kitap haline getirildi. "Osmanlı Devleti'nin Kuruluşunun 700. yılında Osmanlı'da Sosyal Yapı ve İstanbul" adıyla piyasaya çıkan ve kısa sürede 3 baskı yapan kitap, o dönemde çıkarılan fermanlar ve gerekçelerini kapsıyor. 17. ve 18. yüzyıllarda İstanbul'da, ekmeklerin iyi pişirilmesinden, arpa ve buğdayın fiyatının belirlenmesine, hamalların yük hayvanlarına binmekten men edilmesinden, esnafın sokaklarda tezgah açmasına kadar hemen her alanda yapılan düzenlemeler, bugünkü sosyal yapının temelinin nasıl atıldığını gözler önüne seriyor. İşte fermanlardan birkaç örnek:

Yayaların hakkını koruyan ferman

Galata kazası muzangatından Tophane ve Fındıklı camii yakınında umumun yolunda olan manav taifleri dükkanlarında alış verişe kanaat etmeyip dükkanlarının önlerindeki yaya kaldırımlarından dışarıya kerevetler koyup, bazı mahallelerde sergiler açmaktadır.

Halkın gelip geçmesi için olan çarşıda sultanın izni olmadan sergiler kurmak, satmak ve almak caiz olmadığı fetva kitaplarında yazılı olduğuna binaen Topçubaşı Ağa marifetiyle şer'an yasaklanmasında büyük bir ecir olmakla müekked fermanları ricasına evvelki vakiu'l-haldir. Yüce huzurlarına ilam olundu. Baki ferman emir sahibi olanındır. ed-Dâi, el-fakir es-Seyyit. Yahya (Galata şehri naibi) yıl 1724

Hapiste olup, borcunu ödemek için serbest kılınan Yahudi... "Devletli saadetli Sultanım Hazretleri sağ olsun. Bendelerinin arzuhalleri budur ki, Hacı Mehmed, Hacı Hasan, Hacı Abdullah, İbrahim, Abdurrahman, Mehmed ve diğer İbrahim ve diğer Mehmet adlı kullarının İzak adlı Yahudi'de hakkımız olup, şeriat hasebiyle Galata zindanında haps olunmuştur. Beş aydır edadan aciz, cümlenin ittifakıyle Faziletli İstanbul Efendisi huzurunda şer'atla mürafaa olunup taksitle eda etmek üzere ıtlakı rica olunur. Baki ferman sultanımındır."

KİRA ARTIRMAMA FERMANI...

Genele hitap edenlerin yanında himayeye muhtaç insanlar için çıkarılmış fermanlar da var. Evleri ve işyerleri çeşitli nedenlerle yanmış ya da yıkılmış olan insanlardan kira karşılığında yüksek bedellerin alınmasını men için çıkarılan fermanda şu ifadeleler yer alıyor:

"İstanbul Kadısı Faziletli Efendi!
İmdi, hükümetin dahili olan bütün mahalle imamlarını yanınıza getirtip, o şekilde kiraya verile-gelen ev ve dükkan sahibleri yangına uğrayan Allah kullarından fazlaca kira isteğiyle ileri gitmemelerini ve her mahallenin imamları bu hususa dikkat etmelerini tenbih ve te'kide çalışmanız ve fermanın hilâfına hareket ile fazlaca kira isteyeni olursa onları imamlar tarafınıza ihbar edip, siz de, cezalandırmak için huzurunuza ilâma çalışasınız diye buyuruldu." yıl 1792
İstanbul Kadılığı, sicil: 65, varak: 106

SABUNU KARABORSA EDENE SÜRGÜN

Sabun piyasasından hükümet denetiminin kaldırılması halinde, piyasaya sabun girişinin artacağı ve fiyatının düşeceği konusunda teminat veren bir tüccarın, sözüne muhalif hareket etmesi üzerine çıkarılan fermansa şöyle: " Sabunun azlık üzere gelişine ve fiyatının yükselmesine sebeb mesleğe sülûk eylediklerine binaen içlerinden müfsit olanlarının başkalarına ibret için cezalandırılmaları lüzumlu olmakla, imdi bunlardan ihtikâr (karaborsa) yolunu seçenler ve İstanbul'a sabunu tedrici göndermek için ortaklarına mektup yazanlar ve Niğdeli küfecilerden bazı gizli mahallerde ihtikâr edenler kimlerse açık ve gizli olarak sual, tahkik ve gizlenen sabunlarını dışarıya ihraç ve kendilerini kalabend için isim ve resimleri ile ilâm ve sabunun mutedil bir fiatla satılması hususuna ziyade ihtimam eyleyesiz, diye" yıl 1766

 
Hacılara pratik bilgiler
Gazeteci Eyüp Coşkun tarafından hazırlanan "Fotoğraflı Hac Rehberi" isimli kitapta, hacı adaylarının, bilmeleri gereken birçok pratik bilgiye yer verilmiş.
Nice yıllara Safiye nine
Trabzon'un Arsin İlçesi'ndeki 119 yaşındaki Safiye Nine'ye torunları sürpriz hazırlayarak doğum gününü kutladılar. Arsin Merkez Yeşilce Mahallesi'nde torunlarıyla birlikte yaşayan 119 yaşındaki Safiye Gürsoy, bir asrı geçen yaşına rağmen yürüyebiliyor, sağlıklı bir şekilde yaşam sürüyor. Kendisine torunları tarafından doğum günü sürprizi hazırlanan yaşlı kadın, pasta üzerindeki mumu üfleyerek 119 yaşına girerken, doğum günü pastası afiyetle yedi. Bölgedeki en yaşlı insan olarak bilinen Safiye Gürsoy, 2'si vefat etmiş 6 çocuk, 50'den fazla torun sahibi. Bugüne kadar gribal enfeksiyonlar haricinden doktora hiç gitmeyen Safiye Nine'nin en büyük çocuğu yaşasaydı şimdi 95 yaşında olacaktı.
'Panterler'inErciyes keyfi
Kendilerini "Kar panterleri" olarak tanıtan ve doktorundan, avukatına kadar her yaş grubundan onlarca üyesi bulunan doğa tutkunları, çıtayı biraz daha yükselterek, kar banyolarını Erciyes'te yaptılar. Yaklaşık 4-5 yıldan beri sabah erken saatlerden itibaren doğaya çıkarak, karlar içinde kültür fizikle güne başlayan ve soyunarak kar banyosu ile sabah sporlarını tamamlayan "Kar panterleri", geçen yıl özlem duydukları karın tadını, bu yıl doyasıya çıkarıyorlar. Grubun lideri Sarraf İbrahim Durusoy, kış aylarında sağlıklı kalmalarını kar banyosuna borçlu olduğunu, 4-5 yıl önce 10 kişiden oluşan grubun, üye sayısının 50-60'a çıktığını bildirdi.
Deprem Dede ve Doğa 2
Deprem tehlikesine karşı halkı ve çocukları bilinçlendirmek amacıyla, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın çizgi imajının kullanıldığı "Deprem Dede ve Doğa 2: Evde ve Okulda Deprem Avı" konulu çizgi film hazırlandı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın himayesinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, İsviçre Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı ve Yerel Gündem 21 tarafından hazırlanan film, BÜ Kandilli Rasathanesi'nde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Prof. Dr. Işıkara, toplantıda yaptığı konuşmada çizgi filmde, ev ve okullarda deprem öncesi ve sırasında yapılması gerekenlerin özellikle çocukları eğlendirecek bir şekilde öğretildiğini söyledi.

28 Ocak 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED