T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

Casper 2002'den umutlu

Casper Bilgisayar Genel Koordinatörü Yalçın Yıldırım, 2001'de yüzde 70 daralan bilgisayar sektörünün 2002'den umutlu olduğunu söyledi.

Ekonomik kriz yüzünden 2001 yılını yüzde 70 daralma ile kapatan bilgisayar sektörü, 2002 yılına umutla bakıyor. IMF'den gelecek 14 milyar dolarlık kredi ile mali sektörün güçlenmesini bekleyen bilgisayar üreticileri, bireysel kredilerin yeniden başlatılmasıyla satışların artacağını düşünüyor. Casper Bilgisayar Sistemleri A.Ş'nin ortağı ve şirketin Genel Koordinatörü Yalçın Yıldırım, sektörün bu yıl yüzde 20 oranında büyümesini öngördüğünü bildirdi. Krizden önce Türkiye'de 650 bin bilgisayar satıldığını, 2001'de ise bu rakamın 320 bine kadar düştüğünün tahmin edildiğini belirten Yıldırım, "Türkiye'de sektörün büyüklüğü olması gerekenin beşte biri seviyesinde. 2001'de bilgisayar almak isteyenler taleplerini kriz yüzünden erteledi. Bu yüzden 2002 de ertelenen bu talebin canlanacağını düşünüyoruz" dedi.

Hedef %100 büyümek

1991'de işe başladıklarında, önce ulusal bir marka imajı elde etmeyi, daha sonra ise uluslararası piyasada söz sahibi olan bir marka oluşturmayı ilke edindiklerini anlatan Yıldırım, krizde sektör yüzde 70 daralırken, Casper'in satışlarının yüzde 32 oranında düştüğüne dikkat çekti. 2001'de Casper'in 19 bin 800 adet bilgisayar satarak, yerli bilgisayar bazında piyasanın lideri olduğunu kaydeden Yıldırım, "Casper'in yıllık büyüme hedefi yüzde 50'dir. Geçen yıl bu hedeften uzaklaştık. 2001'de bizde ve sektörde görülen kayıpları da dikkate alarak ve 2002 yılı hedefimizi yüzde 100 büyüme olarak belirledik" diye konuştu. Türkiye'de bilgisayar kullanımının nüfusa oranının yüzde 3 olduğunu hatırlatan Yıldırım, bu açıdan Türkiye'nin Batılı ülkelerden çok geride olduğunu belirterek, sektörün büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. "Bilgi toplumu olmak, bilgisayar kullanmaktan geçer" diyen Yıldırım, devletin sektörün gelişmesi için gayret göstermesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin kalkınma için gerekli insan ve ekonomik kaynağa sahip olduğunu ifade eden Yıldırım, "Casper olarak üzerimize düşeni yaptık, düzlüğe çıktık. Casper'in hiç borcu yok. Krizde işçi çıkarmadığımız gibi, işçi aldık. Maaşlar tıkır tıkır ödeniyor. Reel sektörü harekete geçirmek için bir kıvılcım yeter" dedi.

Kredi sektörü canlandırır

2001'de bankaların bireysel kredileri durmasının sektörü olumsuz etkilediğini dile getiren Yıldırım, riski bankalardan üretici ve bayilere kayması ile satışların azaldığını anlattı. Yıldırım, "Kuveyt Türk'le başlattığımız leasing kampanyasından çok memnunuz. IMF'nin vereceği 14 milyar dolarlık kredinin, yarısının mali sektöre aktarılması ile bireysel kredilerin yeniden başlayacağını sanıyorum" dedi. Döviz fiyatlarındaki değer kaybına da değinen Yıldırım, kurlardaki iniş çıkışların, döviz bazında satış yaptıkları için kendilerini etkilemediğini ancak bayiler için sorun teşkil ettiğini söyledi. Dövizin düşmesinin bilgisayarı dolarla alıp TL ile satan bayileri olumsuz etkilediğini belirten Yıldırım, dövizdeki oynamaların bayi ile disribütörün arasını açtığını sözlerine ekledi.
http://www.casper.com.tr


MÜTEŞEBBİSLER DESTEKLENMELİ

Yalçın Yıldırım, krizle birlikte ülkeden para kaçıranları vatan hainliği ile suçladı. Krizi savaş ortamına benzeten Yıldırım, "Bazı zenginler, parasını alıp yurtdışına kaçırdı. Bu, vatan hainliğiyle, cephede silah bırakıp kaçmakla aynı şey" dedi. Bununla birlikte ülkeye para getirip, fabrika kurmak istihdam yaratmak isteyen insanların da engellendiğine dikkat çeken Yıldırım, "Paranın yeşili, kırmızısı olmaz. Bu insanların tek yaptığı bu ülkeye katkıda bulunmak, üretim yapmak, istihdam oluşturmak. Devletin zaten ödeyemez hale geldiği iç borç yerine müteşebbislerin önünü açması daha doğru olur" diye konuştu.

Gerçek güç, ekonomik

Türkiye'nin futbol gibi bazı spor dallarında elde edilen başarılarla avunur hale geldiğini ifade eden Yıldırım, asıl övünülmesi gereken başarının, ekonomik güçle eşdeğer olduğunu vurguladı. Türkiye'de belli köşe başlarını kapmış azınlık bir sol grubun varlığına işaret eden Yıldırım, "Bu grup, Türkiye'nin gerçek gündeminin tartışılmasını engelliyor. Türkiye'nin gerçek gündemi kamuoyu önünde tartışılmıyor" şeklinde konuştu.


WEB GEZGİNİ

Rüya yorumcusu internette ve işbaşında

Çağlandan beri insanlar gördükleri rüyaların ne manaya geldiğini merak etmişler ve bu rüyaları çeşitli kişilere yorumlatma ihtiyacı duymuşlardır. Konuyla ilgili bugün çok sayıda kitap yayınlanmış durumda. Haliyle, internette de rüya yorumlayan bir çok site açıldı. Bu sitelerden biri olan Rüya Yorumcusu, diğerlerinin aksine alfabetik olarak rüya yorumu indekslemek yerine, rüyanızı anahtar kelimelerle yazmanızı mümkün kılıyor. Rüyanızla ilgili yazdığınız anahtar kelimeleri "Yorumla" butonuna basarak yorumlatıyorsunuz. Burada tabii ki, sitenen veritabanında ne kadar kaynak bulunduğu önem kazanıyor. Veritabanında ne kadar bilgi varsa, rüyanızla ilgili de o kadar yorum çıkacaktır. İyi rüya yorumları.
http://www.ruyayorumcusu.com

Babıalı Kültür Yayıncılığı gençlere kucak açıyor

Babıalı Kültür Yayıncılığı web sitesinden yayınevinin çıkardığı kitaplarla ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Yayınevinin sitesi henüz geliştirilme aşamasında ancak, ilave edilecek yeni bölümler ve içerikle gelişmeye aday. Yayınevi sitesinde açtığı Genç Kalemlar adlı bölümle de yazdıklarını yayınlamak isteyenlere kucak açıyor. Yayınevi yetkilileri, "Evet gençliğimizin acilen yazı yazma alışkanlığına ve merakına itilmesi lazım. Çünkü yazmasını bilemeyen bir gençlik sağır bir gençliktir. Biz BKY olarak bunun bilincindeyiz ve gençliğimizi harekete geçirmek için ve onlara fikirlerinin değerli olduğunu gösterebilmek için bu köşeyi faatileyete geçiriyoruz" diyorlar, sitedeki duyuruda. Bu bölüme gönderilen yazılar, yayınevi editörleri tarafından değerlendiriliyor ve uygun görülenler yayınlanıyor.
http://www.bky.com.tr


ADRES ÇUBUĞU

http://www.hardwaremania.com
http://www.saglikbank.net
http://www.isturk.net
http://www.etyenmahcupyan.net
http://www.edebistan.com
http://www.orhanveli.org
http://www.kitaplik.org
http://pabloneruda.hypermart.net
http://www.dergi.org
http://www.dehset.net
http://www.arazoom.com
http://www.sipesifik.com


 
TEKNOLOJİ VİTRİNİ
Alcatel'den sihirli kutu: OmniPCX
İletişimde devrim yaratacak ilk entegre "e-iletişim cihazı" OmniPCX Office, Türkiye'de satışa sunuldu. OmniPCX Office, internet, ses ve veri iletişimini tek bir kutudan gerçekleştirerek kuruluşlara önemli ölçüde hız ve maliyet avantajı sağlıyor. İletişim teknolojileri alanında Avrupa lideri Alcatel, internet, ses ve veri servislerini tek bir kutuda toplayan ve bir arada sunan OmniPCX Office'i Türkiye'de de tanıttı.
Linux üzerinde çalışıyor
Son yıllarda hızla yaygınlaşan ve geleceğin teknolojisi olarak görülen Linux işletim sistemine sahip cihaz ayrıca, ISDN, ADSL veya kiralık hattın da dahil olduğu çok sayıda WAN ara birimi ile 2 Mbps'e kadar bant genişliği sunuyor.
alcatel
SEKTÖRDEN
TELSİM'DEN İNTERAKTİF SERVİSLER
Telsim, internetin sağladığı imkanları GSM hizmetleriyle birleştirmeye devam ediyor. Cep telefonundaki SMS'leri web üzerindeki kişisel mesaj kutusunda saklamak, kalan kontör sayısını internette anında öğrenmek veya mesaj, melodi ve logo'dan oluşan Cep E-Kart yollamak gibi yepyeni hizmetler abonelerin kullanımına sunuldu.
KABLOSUZ İLETİŞİM KONFERANSI
Kablosuz iletişim (Mobil) konusunun tartışılacağı Wireless One konferansı, 27 Şubat 2002'de İstanbul'da yapılacak. Konferansta kablosuz iletişim konusundaki gelişmeler ve uygulama alanları konuşulacak. www. internet. com'un Mayıs 2001'de New York'ta düzenlediği Wireless One konferansı, "İşinizi Mobil Hale Getirin" başlığıyla, bu kez İstanbul'a taşınacak.
CREA-WORLD ŞİMDİ DE ANKARA'DA
Ericsson Türkiye tarafından Mobil İnternet pazarına ve yazılım dünyasına katkıda bulunmak amacıyla geçtiğimiz Şubat ayında İstanbul'da hizmete giren Ericsson Mobility World (Crea-World)'ün Ankara şubesi ve Antrak binası, 24 Ocak Persembe günü Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Fatih Mehmet Yurdal tarafından açıldı.
NET KİTAP
WINDOWS ME & OFFICE 2000
Seçkin Yayıncılık, Windows ME & Office 2000 öğrenmek isteyenler için temel bir kaynak kitap yayınladı. Ömer Bağcı tarafından yazılan kitap, okuyucuların kendi kendilerine çalışarak ilgili yazılımları öğrenmeleri için dersler halinde hazırlanmış. Kitabın bilgisayar kursları için de temel bir kaynak olduğuna dikkat çeken yayınevi yetkilileri, anlatımların ekran görüntüleriyle desteklenmesiyle kullanıcıların hataya düşmelerinin engellendiğini belirtiyorlar.
seckin
Windows ME & Office 2000, Ömer Bağcı, Seçkin Yayıncılık, 2001, 688 sayfa. Fiyatı: 10.320.000.-TL.
27 Ocak 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED