T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Sezer'e IMF tehdidi

Kamu bankalarının yöneticilerine dokunulmazlık getiren maddenin Köşk tarafından veto edilmesi üzerine Bakan Kemal Derviş, IMF kozunu kullanarak baskı kurmaya çalışacak.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, zor durumdaki bankalara kaynak aktarılmasına öngören yasa tasarısının "dokunulmazlıkla" ilgili maddelerini veto etmesi, Devlet Bakanı Derviş ile hükümet ortaklarını telaşlandırdı. Üç maddenin veto edilmesinin hemen ardından, "Bu karar IMF ile ilişkileri etkiler" açıklamasını yapan Derviş, bugün bir basın toplantısı düzenleyecek. Derviş'in, toplantıda Cumhurbaşkanı Sezer'i eleştirmesi bekleniyor. Hükümet ortaklarının da yine bugün bir araya gelerek, üç maddenin Köşk'ten onay olması için, Meclis'ten aynen geçirilmesini tartışacak.

Derviş'in, toplantıda Cumhurbaşkanı Sezer'i eleştirmesi ve üç maddenin vetosunun 4 Şubat'ta yapılacak olan IMF İcra Direktörler Kurulu toplantısını olumsuz etkileyeceğini söylemesi bekleniyor. Dokunulmazlık ile maddenin Köşk tarafından onaylanması için büyük çaba gösteren Derviş'in, IMF kozunu kullanarak, Köşk üzerinde baskı kurmaya çalışacağı belirtiliyor.

Milletvekillerine de baskı yapılmıştı

Devlet Bakanı Derviş'in, kamu bankalarının yöneticilerine dokunulmazlık getirilmesi konusunda ısrarı dikkat çekiyor. Sözkonusu düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, tasarıdan milletvekillerin oylarıyla çıkarılmıştı. Ancak, Derviş'in ve ortak yönetim kurulu üyelerinin istifa resti üzerine, tasarının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında dokunulmazlık maddesi tasarıya tekrar eklendi. Ayrıca, yine Genel Kurul'da yapılan düzenleme ile, BDDK gibi özerk kurumların Meclis denetiminden çıkarılması da getirildi.

Derviş'in, IMF ilişkilerini bozacağını öne sürdüğü, dokunulmazlık zırhına ilişkin düzenlemeler uzun süredir gündemde bulunuyor. Daha önce çıkarılan bankalar kanununda değişiklik öngören yasa tasarısında da, kamu bankalarının yöneticilerine dokunulmazlık getirilmesine ilişkin düzenlemeler gündeme gelmiş ancak, yine milletvekillerin oylarıyla bu düzenleme tasarıdan çıkarılmıştı. Ayrıca, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu üyeleri, 2001 yılı sonunda yaptıkları Genel Kurul toplantılarında, Ziraat Bankası'nın sözleşmesine, banka yöneticilerinin dokunulmazlık zırhına sahip olmasıyla ilgili düzenlemelere yer verdiler.

IMF aldatmacası

Bununla birlikte Cumhurbaşkanı'nın veto ettiği üç madde, bankalara kaynak aktarılmasını engelmemiyor. Sezer'in onayladığı maddelerle birlikte, zor durumdaki bankalara kaynak aktarılmasının önü açılıyor. Ayrıca veto edilen maddeler, hem hükümet programına da aykırı düşüyor. Siyasilerin dokunulmazlığını kaldıracağına söz veren hükümetin bürokratlara dokunulmazlık getirmeye çalışması büyük bir çelişki olarak değerlendiriliyor.

 
Rayiçler içimize sinmedi!
Enflasyona endekslenmiş olsaydı 6.5 kat artacak olan arsada birim değerlerinin, bazı yerlerde 181 kat artması ev sahibi, kiracı herkesin tepkisine neden oldu. Vatandaş hükümetten çözüm bekliyor.
'Dünyada böyle emlak vergisi yok'
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, dünyanın hiçbir ülkesinde, Türkiye'deki gibi emlak vergisi artışı görülmediğini belirterek, "Bu, insanımızı büyükşehirlerden kaçmaya, evini ve arsasını adeta terketmeye zorlamaktan başka bir şey değildir" dedi
28 Ocak 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED