T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Irak için düğmeye basıldı

Bush yönetiminin Irak'la ilgili söylemlerini sertleştirmesi, düşünce kuruluşları ve basının Irak senaryolarına ağırlık vermesi, ABD'nin düğmeye bastığı şeklinde yorumlandı.

Amerikalı yetkililerin Irak ile ilgili sert söylemlerini yoğunlaştırmaları ve iki büyük Amerikan haber ajansı ile Washington'daki düşünce kuruluşlarında Irak'ı işgal senaryolarına yer verilmesi, ABD'nin askeri harekat için düğmeye bastığı değerlendirmelerine neden oldu.

Associated Press (AP) ve United Press International (UPI) aynı gün, Irak'ı işgal senaryolarına ilişkin geniş haberler yayınladı. UPI, "ABD, Irak için ağır bir işgal planlıyor" başlığıyla verdiği haberde, "George W. Bush'un danışmanları, Merkez Kuvvetleri Komutanı General Tommy Franks önderliğinde, Irak'ı fethetme planlarını gözden geçiriyorlar" ifadesini kullandı. "Kilit Amerikan yönetimi yetkililerine" dayandırılan haberde, 200 bin askerin kullanılacağı belirtilirken, İngiltere'nin de 25 bin askerle katkıda bulunacağı savunuldu.

Kongre seçimleri belirleyici

UPI, Irak'a saldırı zamanı için üç ayrı tarih üzerinde düşünüldüğünü belirtirken, bunlardan ilkinin kasım ayında yapılacak kongre seçimleri öncesi olduğunu, ancak şu sıralarda bu tarihin muhtemel görünmediğini yazdı. Diğer seçeneğe göre, Irak'a saldırı gelecek yılın ocak veya şubat aylarında gerçekleşecek. Ancak General Franks'in, harekat için en iyi zamanın, hava koşulları ve lojistik bakımdan, kasımdaki seçimlerden hemen sonra olduğuna inandığı belirtildi.

Haberde, Kuveyt'in, Irak'a operasyonda temel üs olacağı vurgulandı. UPI, Amerikan Hava Kuvvetleri uçaklarının zaten Kuveyt, Umman, Katar ve S. Arabistan'da üslendiklerini ve "Irak'a karşı bir Amerikan operasyonuna katılması beklenen Türkiye'den de" daha fazla uçağın havalanacağı belirtildi.

ABD 2 bin kayıp verecek

Haberde, Pentagon'un, Irak'ta kayıplarının 2 bin civarında olacağını tahmin ettiği de kaydedildi. Plana göre Irak, kuzey, güney ve batıdan akınlarla, kara ve deniz destekli güçler tarafından işgal edilecek. Arkasından, Saddam'ın ordusu, gizli polisi ve güvenlik güçleriyle irtibatı kesilecek. ABD kuvvetleri Irak'ı bombalarken, halkın da ayaklanması bekleniyor. ABD'nin, Irak'a 50 bin kişilik bir orduyla Kuveyt sınırından hızlı bir saldırı gerçekleştirme kapasitesinin bulunduğu anlatıldı.

Bir haftada istila edecekler

New York Times gazetesi de, ABD'nin bir hafta gibi kısa bir sürede Kuveyt'e 50 bin asker yığarak Irak'a sürpriz bir saldırıda bulunabileceğini yazdı. Söz konusu birliklerin ihtiyacı olan ağır silahlar ve tanklar, Hürmüz boğazında konuşlandırılacak gemilerden ağır nakliye uçakları vasıtasıyla taşınacak. New York Times, bu tür bir harekatın, Suudi Arabistan ya da Ürdün gibi ülkelerdeki üslerin kullanılmasına ihtiyaç göstermeyeceğini de yazdı. Savunma uzmanı John Pike, "Bir bakarsınız birlikler bir cuma Kuveyt'te, ondan sonraki perşembe Bağdad'talar" diye konuştu.

Uzmanlar, baskın şeklindeki operasyonda Kızıl Deniz ve Basra Körfezi'ndeki uçak gemileri ile Kuveyt, Katar, Umman, Diego Garcia ve Türkiye'de bulunan uçaklara çok iş düşeceğini kaydettiler.



12 Temmuz 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED