T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Memur ve emekliye
bu ay zamlı maaş

Hükümet, memur ve memur emekli maaşlarına yılın ikinci altı ayı için yaptığı yüzde 5'lik zammı temmuzda uygulamaya koyacak.

1 Temmuz 2002'den geçerli olmak üzere yapılan yüzde 5'lik zam sonrası, yeni memur ve emekli aylıkları belli oldu. Maliye Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, yeni artış sonrası en yüksek 1'in 4'ündeki il valisinin maaşı 2 milyar 112 milyon 160 bin liraya yükselirken, aynı dereceden öğretmen aylığı 561 milyon 490 bin liraya, uzman doktorun maaşı 817 milyon 240 bin liraya, profosörün aylığı da 1 milyar 745 milyon 230 bin liraya çıktı. En düşük, 15'in 1'indeki hizmetlinin maaşı ise 293 milyon 230 bin lira oldu.

Sözleşmeli de yüzde 5 zam alacak

Memur maaşlarında taban ve tavan ücretleri yüzde 5 oranında artırılırken, sözleşmeli personel maaşlarına da yüzde 5 zam yapıldı. Memur maaşlarına 1 Temmuz 2002'den geçerli yapılan yüzde 5'lik zamma ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre memur maaşlarında esas alınacak aylık gösterge katsayısı 32 bin 650, memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylık katsayısı da 213 bin 300 olmak üzere yeniden belirlendi.

Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esasların değişik üçüncü maddesinin birinci fıkrası ve Bütçe Kanunu'nun anılan hükmü uyarınca, daha önce 1 milyar 252 milyon 500 bin lira olarak tespit edilmiş bulunan ücret tavanı, 1 milyar 315 milyon 130 bin liraya yükseltildi.

Ayrıca, 399 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname'ye ekli 2 sayılı cetvele dahil pozisyonlarda sözleşmeli çalıştırılan personelin, Bütçe Kanunu'nda anılan hükmü uyarınca 1 milyar 359 milyon 110 bin lira olan ücret tavanı da, 1 milyar 427 milyon 70 bin liraya çıkarıldı. Bu arada Maliye Bakanı Sümer Oral, Bakanlar Kurulu'nda, "İçişleri Bakanı'nın emniyet mensuplarına zam önerdiği ve kendisinin de buna karşı çıktığı" yönündeki haberlerin doğru olmadığını bildirdi. Oral, yaptığı yazılı açıklamada, "Bakanlar Kurulu'nda kesinlikle böyle bir konu ele alınmış değildir" dedi.

Emekli öğretmene 475 milyon TL

Memur emekli aylıkları da belli oldu. Buna göre 1 Temmuz'dan geçerli emekli genel müdür 1 milyar 620 milyon 300 bin lira, öğretmen 474 milyon 940 milyon lira, uzman doktor 639 milyon 500 bin lira maaş alacak. 9 bin 865 olarak uygulanan yan ödeme katsayısı da, 1 Temmuz 2002 tarihinden geçerli olmak üzere 10 bin 365 olarak değiştirildi.

Sözleşmeli tavan ücreti ile brüt sözleşme ücretlerinin yüzde 5 artırılmasını öngören maddeleri 1 Temmuz tarihinden itibaren, görev tazminatı ödemesini öngören madde ise 15 Temmuz tarihinden itibaren uygulamaya girecek. Ancak 1 Eylül tarihine kadar, bütçe imkanları dikkate alınarak görev tazminatı yeniden düzenlenecek.

Akay: Ne kadar zam o kadar oy

Memur ve sözleşmeli personel maaşlarına yılın ikinci altı ayı için yapılacak yüzde 5'lik zam memuru kızdırdı. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Resul Akay, memur maaşlarına yapılan yüzde 5'lik zammın kamu çalışanlarını hiçe saymak olduğunu belirterek, "Ne kadar zam, o kadar oy kampanyası başlatacağız'' dedi. Enflasyon artı refah payı masalının çalışanlara her ay anlatıldığını ifade eden Akay, "Hükümetin verdiği söze rağmen kamu çalışanlarının kaybı 3 yıldan bu yana 22,6'dır'' diye konuştu. Memur Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Fatih Uğurlu da hükümetin, memura verdiği yüzde 5`lik zamla 15 milyonluk artış sağlandığını belirterek hükümetin kendi memurunu ezdiğini" öne sürdü.

 
Derviş'in dansı doları yükseltti
Piyasalar akşam üstü Bakan Derviş'in istifa haberiyle sarsıldı. 1 milyon 700 bin lirayı aşan dolar istifanın geri alındığı haberiyle daha sonra 1.690'a indi.
İç borç dövize çevrilsin
Türkiye'nin yüksek borç faizi ödemeye tahammülünün kalmadığını belirten Ali Bayramoğlu, borçların dövize çevrilerek ertelenmesini önerdi.
TÜSİAD: Yeni oluşum herkese hayırlı olsun
Yabancıda alacak korkusu
Siyasette rant savaşı var
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, "Ülkede yaşanan siyasi kargaşadan yararlanmak isteyen kimi siyasi kurumlar veya kişiler, kendilerine yeni siyasi gelecek yaratmaya çalışıyorlar'' dedi. Uslu, Hak-İş'i ziyaret eden Bosna-Hersek Federasyonu Gıda Sendikası Başkanı Mehmet Avdagiç ile konfederasyon merkezinde düzenlediği basın toplantısında, konuk sendikacılarla özelleştirme başta olmak üzere, Türkiye'de uygulanan bazı politikalara ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. Uslu, son günlerde yaşanan siyasi gelişmelerle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Ülkede yaşanan siyasi kargaşadan yararlanmak isteyen kimi siyasi kurumlar veya kişiler, kendilerine siyasi gelecek yaratmaya çalışıyorlar'' dedi. Konuk sendika başkanı Mehmet Avdagiç ise, Sırbistan ve Hırvatistan'da, "Müslüman işçilerin işsiz bırakıldıklarını'' ifade ederek, Türk girişimcilerin bölgeye yatırım yapmasının, bu açıdan önemli olduğunu söyledi.
12 Temmuz 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED