T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
İsmail Cem de gitti
DSP ve siyasette başlayan deprem zirve yaptı. İsmail Cem partinden ayrıldı. Devlet Bakanı Kemal Derviş gitti, geldi.

Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevinden istifa eden Hüsamettin Özkan'dan sonra Dışişleri Bakanı İsmail Cem de partisinden ve görevinden istifa etti. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş de Cem'in ardından istifa etti ancak, Cumhurbaşkanı Sezer'in müdahalesi ile istifasını geri aldı. DSP'deki deprem Cem ve Derviş'in istifalarının ardından hızlandı.

Önceki gün Hüsamettin Özkan ile Dışişleri konutunda biraraya gelen Cem hafta sonuna bıraktığı istifasını erkene almak zorunda kaldı. Başbakan Ecevit, önceki akşam konutuna çağırdığı Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel aracılığıyla Derviş ve Cem'e, Özkan'la birlikte hareket etmeme konusunda ultimatom verdi. Azil mekanizmasını işleteceğini bildiren Ecevit'e Cem istifası ile karşılık verdi.

Basın toplantısı yapacak

İsmail Cem, dün istifa ederken, bugü Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı'ndan saat 11.00'de bir basın toplantısını düzenleyerek istifasının gerekçelerini açıklayacağını bildirdi. İsmail Cem'in istifasını açıkladığı saatlerde Derviş'le görüşen DSP'li 9 muhalif milletvekili Derviş'ten Özkan ekibine katılma konusundaki kararını gözden geçirmesini isistediler ancak herhangi bir cevap alamadılar. Bu arada Cem'den boşalan dışişleri bakanlığına Şükrü Sina Gürel'in atanması kararlaştırıldı.

Ecevit-Derviş restleşti

Başbakanlık konutunda Başbakan Ecevit'le biraraya gelen 9 milletvekili, Ecevit'ten son kez Derviş'le görüşerek partiye davet etmesini istedi. Ecevit, muhalif milletvekillerinin son bir kez Derviş'le görüşülmesi konusundaki isteği yerine getirme sözü vererek Derviş'i Başbakanlık konutuna çağırdı.

Derviş'ten DSP'ye katılmasını istemeyen Ecevit, yine de açık kapı bıraktı. Derviş'ten Özkan'la birlikte hareket etmemesini isteyen Ecevit, bu konuda söz alamayınca istifa etmeyi düşünüp düşünmediğini sordu. Devlet Bakanı Derviş ise, IMF heyetinin temaslarının sürdüğünü belirterek, daha sonra istifa edebileceğini bildirdi. Ecevit, bu durumda azil mekanizmasını işleteceğini söyledi. Devreye giren Cumhurbaşkanı Sezer, Derviş'ten istifa etmemesini istedi. Bu gelişme üzerine Kemal Derviş, istifasını geriye çektiğini açıkladı.

Cem bugün konuşacak

İsmail Cem, yaklaşık kırk yıldır gazeteci, siyaset sosyologu, ideolog ve politikacı olarak Türk solunun seçkin isimleri arasında yer aldı. 23 yaşında gazeteciliğe başlayan Cem, 34 yaşında da dönemin başbakanı Bülent Ecevit tarafından TRT Genel Müdürlüğü'ne atandı. Deniz Baykal'ın liderliğini yaptığı "yeni sol" akımını kavramsallaştıran Cem, 1995 seçimleri arifesinde önemli bir tercih değişikliği yaptı ve DSP'ye katıldı. Ecevit'in Kayseri'den aday gösterdiği Cem'i, harcamak istediği ileri sürüldü, fakat Cem, hiçbir bağının olmadığı Kayseri'den milletvekili seçildi. Hüsamettin Özkan'ın istifasından sonra İsmail Cem'in, Ecevit'in koltuğuna oturacağı söyleniyordu.

Kemal Derviş gitti-geldi

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş önce istifa etti, ardından da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in özel ricası üzerine istifasını geri aldı. Hazine Müsteşarlığı'ndaki makamında bürokratlarla toplantı halinde olan Derviş'in eşyalarını toplayıp, makamından ayrılması beklenirken, Cumhurbaşkanı Sezer devreye girdi.

Kemal Derviş'in istifasıyla birlikte yeni bir ekonomik krizin yaşanacağını belirten Sezer, bakan Derviş'ten istifasını geri almasını istedi. Cumhurbaşkanı ayrıca Ecevit'le görüşerek Derviş'in istifasını işleme koymamasını istedi. Yoğun temasların sonunda Derviş istifasını geri aldı.

 
41 milletvekili DSP'den ayrıldı
'Oyun boşa çıkacak'
AK Parti'nin iktidar yürüyüşünü kimsenin engelleyemeyeceğini belirten Erdoğan, "Oyun oynayanlar kendi tuzaklarına düşecekler" dedi.
Özkan sahaya çıkıyor
DSP'den istifa eden 32 milletvekili ile toplantı yapan Özkan, vekillerden, bölgelerine giderek istifa gerekçelerini anlatmalarını ve istifa etmek isteyenleri durdurmalarını söyledi.
Çiller: Ayak oyunları dışındayız
Kutan: Seçim yasaları değişmeli
Baykal: Gemiyi terk ediyorlar
'Çekilmeyi düşünmüyoruz'
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, önceki gün yapılan liderler zirvesinde tartışmalar olduğuna dair basında çıkan haberlerin asılsız olduğunu belirterek, toplantıda en ufak tartışma, sitem ve suçlamanın olmadığını söyledi. Yılmaz, Brüksel'de düzenlenen Avrupa Konvansiyonu toplantısı için hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erken seçim konusunda uzlaşma olup olmadığının sorulması üzerine de Yılmaz, "Hayır henüz bir uzlaşmaya varamadık" dedi. "ANAP hükümetten çekiliyor mu?" sorusu üzerine de Mesut Yılmaz, "Şu anda böyle şeyimiz yok" açıklamasında bulundu. DSP kanadında yaşanan istifaların ardından, hükümetin devam edip etmeyeceği merakla bekleniyor. Başbakan Bülent Ecevit'in istifa etmeyeceğini açıklamasının ardından hükümetin Meclis'te düşürülmesi gündeme geldi. Hükümetin Meclis'te düşürülebilmesi için verilecek bir gensoru önergesinin kabul edilmesi gerekiyor. Anayasa'ya göre gensoru önergesinin kabul edilebilmesi için 276 güvensizlik oyunun çıkması gerekiyor. Gensoru oylaması sırasında hükümet lehine verilen oyların bir önemi bulunmazkan, hükümet lehinde çıkan oylar 276 altında bile olsa hükümet görevine devam ediyor. Oylama sırasında sadece güvensizlik oyları sayılırken hükümetin düşmesi için 276 güvensizlik oyunun bulunması gerekiyor.

12 Temmuz 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED