T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

ABD: Avrupa'yı unutun

ABD'nin Türklere "Avrupa'yı unutun" dediği belirtilen Washington Institute raporunda, Ankara'daki siyasi depremin AB ile ilişkiler ve ABD'nin Irak'a planını felç ettiği öne sürüldü.

Washington Institute adlı düşünce kuruluşunun Türkiye araştırma programı direktörü Helena Finn Kane, Türkiye'de "akışkan ve öngörülemez" olarak tanımladığı siyasi gelişmelerin, AB ile ilişkiler ve ABD'nin Irak'a harekat planı konusunda "felç durumu"na yol açtığını savundu.

Kane, raporunda, "ABD'nin, Irak'a askeri eylem planlarını Times gazetesinde tartışıldığı, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin, Ankara'nın siyasi reform kriterlerini karşılamakta başarısızlığı yüzünden işlemediği, tıpkı tarihin en kötü krizinin başında olduğu gibi ekonomik tehlikelerin depreştiği bir dönemde, son yarım yüzyılın Türk politikasındaki en kuvvetli güçlerinden biri olan Başbakan Bülent Ecevit'in hastalığının uzaması bir felç durumu yarattı" ifadesini kullandı.

Türkiye'deki koşulların, "kaynama noktasına" ulaşmasının, sadece Ecevit'in sağlığından kaynaklanmadığı, Başbakan'ın sağlık durumunun, AB ile ilişkilerde bir dönüm noktasına gelindiği bir dönemde hükümetin hareket kabiliyetini azalttığı belirtildi. AB'nin, Türkiye'ye görüşmelerin başlaması için bir tarih vermeye hazır olduğu iddia edildi.

Kim ne hesaplar yapıyor?

Raporda, Ecevit'in görevi bırakması halinde sonucu tahmin etmenin çok zorlaşacağı, ancak bazı trendlerin tanımlanabileceği belirtilirken, Hüsamettin Özkan ile İsmail Cem ve Kemal Derviş'in, merkeze yakın solda yapılanmaya gidebileceği kaydedildi.

Raporda, ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ve DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in ne tür bir rol oynayacaklarının açık olmadığı, DTP Genel Başkanı Mehmet Ali Bayar'ın da önemli bir aktör olarak tabloda yer alabileceği, Ecevit'in görevde kalması halinde, bazı kişilerin CHP'ye katılabileceği anlatıldı.

ABD 'Avrupa'yı unutun' dedi

Var olan durumda, ABD'nin, Irak'a saldırı konusunda Türkleri ikna etmesinin zor olacağı belirtilen raporda, bazı etkili Amerikan siyasi gözlemcilerin, son aylarda Türklere, "Avrupa'yı unutun" yaklaşımını sergilediği ifade edildi. Kane, bu sonbahar yapılacak bir seçimde, Türkiye'nin yüzünü batıya dönük tutacak sosyal demokrat ve merkezci unsurları içeren bir hükümetin kurulabileceğini ve AB için gereken yasaların geçirilerek, IMF'nin taleplerinin uygulanmasına devam edilebileceğini ve Irak'ta ABD ile işbirliğinin mümkün olabileceğini kaydetti.

Türkiye yol ayrımında

Ancak olayların farklı biçimde gelişebileceğine de işaret eden Kane, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, partisinin birinci geleceğine inandığı için erken seçime destek verdiğini yazdı. Kane, "İslamcıların, merkez ve sosyal demokrat partilerin başarısızlığını kullanarak, topluma umut olma amacını güttüğünü" savundu. Kane, raporunu, "Türkiye bir yol ayrımında. Son kriz, Türk siyaseti ve toplumunun yüz yüze kaldığı tarihi seçime işaret ediyor.

Türkiye, dinamik ve genç iş gücü ile dünyanın en iyi ordusunu sağlayabileceği zengin bir kulübe üyelik amacını mı izlemeli, yoksa kendisini, Türk toplumunda İslami unsurları cesaretlendirecek bölgesel etkilere bırakarak zaten zor durumdaki İran ve Arap toplumlarıyla daha yakın işbirliğine mi gitmeli?" ifadeleriyle tamamladı.

WOLFOVITZ IRAK İÇİN GELİYOR

Türkiye'deki hükümet krizi, ABD basınında geniş şekilde yer almaya devam ederken, Irak'a askeri harekata hazırlanan George Bush yönetiminin şahinlerinin önde gelen isimlerinden Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfovitz pazar günü Türkiye'ye geliyor. ABD'nin ağır baskıları altında bulunan Türkiye'nin, hükümetteki çalkantılar ve AB reformları konularında zorlu günler geçirdiğini yazan ABD gazeteleri, Wolfovitz'in muhalif sesleri Irak konusunda ikna etmek üzere Türkiye'ye gideceğini duyurdu.

 
Irak için düğmeye basıldı
Bush yönetiminin Irak'la ilgili söylemlerini sertleştirmesi, düşünce kuruluşları ve basının Irak senaryolarına ağırlık vermesi, ABD'nin düğmeye bastığı şeklinde yorumlandı.
Romano Prodi Türkiye ziyaretini iptal etti
AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi'nin, Türkiye ziyaretini iptal ettiği öğrenildi. Prodi'ye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Komisyon Başkanı, 17-18 Temmuz 2002 tarihlerinde yapması öngörülen Türkiye ziyaretini iptal etti. AB Komisyonu kaynakları, Prodi'nin iptal kararının, Türkiye'deki son siyasi gelişmelere ve "siyasi belirsizlik ortamına" bağlandığını ifade ediyorlar.
Srebrenitsa kurbanları anıldı
Bosna'da BM'nin "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa'yı kontrol eden Hollanda askerlerinin kenti Sırplara teslim etmesi sonucu 7 yıl önce katledilen 11 bin 363 kişi anıldı. Bosna Başmüftüsü Mustafa Efendi Çeriç'in başkanlığında 5 bin Boşnak, ölen yakınlarını anmak için düzenlenen törene katılarak, dua etti. Katliamdan kurtulan otobüsler dolusu kadın, çocuk ve yaşlı da anma törenine katılmak üzere Srebrenitsa'ya geldi. Kurbanların anısına, sembolik bir mezar taşı dikilmişti. Kurbanların aileleri, öldürülen her kişi için ayrı olmak üzere toplam 10 bin mezar taşı dikilmesini istiyor.
12 ay 'katliam hakkı' istedi
Kendi personelini Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) kapsamı dışında bırakılmasında ısrar ettiği için BM Güvenlik Konseyi üyelerini karşısına alan ABD, Konsey'e yeni bir öneri sundu. ABD BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Negroponte, BM operasyonlarında görev alan Amerikalı personelin 12 ay süreyle mahkemenin yetki alanı dışında bırakılmasını talep etti. Gözlemciler, ABD'nin 12 ay süre istemesinin arka planında Irak'a yönelik harekat planının yattığını, bu süre zarfında ABD'nin Irak'a askeri operasyon yapacağını belirtiyorlar. Kanada temsilcisi Paul Heinbecker, "Konseyde dağıtılan karar taslaklarının konseyin güvenilirliğini zedeleyeceğinin" altını çizdi ve "ABD istemiyorsa kendi askerlerini barış güçlerinden geri çekebilir" dedi.
12 Temmuz 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED