T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

SİNEMAYI RUHLAR BASTI

Kurtlarla Dans'tan bu yana bir türlü dikiş tutturamayan Kevin Costner'ın "Sonsuz Aşk / Dragonfly" adlı filmi Amerika'da pek fazla beğenilmese de, Türk izleyicisinin iltifat edeceği bir film.

Kurtlarla Dans'tan bu yana uzun zamandır hayranlarının iyi bir çıkış yapmasını beklediği Kevin Costner, Sonsuz Aşk'ta iyi bir performans sergiliyor. Filmde gerçek yaşamda karşılaşmanız mümkün olmayan olayları izlemenize rağmen senaryonun sağlam kurgulanması ve gerçeküstü olayların filmde gerçek hissi vermesi, filmde yaşananların normal hayatta da karşılaşılabileceğiniz şeyler olduğu izlenimini veriyor. Sonsuz Aşk'ın gerilim türü bir film olmasına rağmen pekçok dramatik filmden daha fazla romantizm öğesi taşıdığını belirtmek lazım. Costner da karısını kaybetmiş, depresif ve asosyal bir tipi başarıyla canlandırıyor. Joe'nun karanlık, sessiz ve can sıkıcı bir yalnızlığı olan evinin pencelerinin kendi kendine açılıp kapanması ile ışık ve gölge oyunları gibi klişeleşmiş unsurlar kullanılarak gerilimli bir ortam yaratılmaya çalışılmasına karşın Sonsuz Aşk, gerilimin dozunda verildiği bir film. Sevginin ve ailenin gücünü sinema filmi tadında izlemek isteyenler için izlenmeye değer bir yapım.

Chicago Memorial Hastanesi Başhekimi Doktor Joe Darrow'un kendisi gibi doktor olan Emily'le mutlu bir evliliği vardır. Doktor Joe, ne kadar içine kapanık, duyguları yerine mantığıyla hareket eden biriyse, Emily de o kadar neşeli, sıcak kanlı ve herkes tarafından sevilen sempatik biridir. Zor durumdaki insanlara yardım etmeyi seven Emily hamile olmasına rağmen, tıbbi yardım kampanyasına katılmak için Venezüela'ya doğru zorlu bir dağ yolculuğuna çıkar. Hasta Venezüelalı çocukları ve Emily'i taşıyan otobüsün uçurumdan aşağı yuvarlanması, bu mutlu evliliğe son noktayı koyar. Joe depresyona girmiş, Emily'nin cesedi ise bulunamamıştır. Ancak 6 ay sonra Joe birtakım esrarengiz ve gerçeküstü olaylarla karşı karşıya kalır. Kendisine Emily'den mesaj getirdiklerini söyleyen ve birbirlerini tanımadıkları halde aynı figürleri çizen hasta çocuklar, Emily'nin çok sevdiği yusufçukların heryerde karşısına çıkması, evin içindeki eşyaların yer değiştirmesi ve ölümle yaşam arasında gidip gelen hastalarla iletişim kuran esrarengiz rahibenin varlığı Joe'yu çıldırma noktasına getirir. Emily'nin kendisiyle bir şekilde iletişim kurduğuna inanan Joe, gerçeküstü mesajların izinden giderek soluğu Venezüela'da alır.

Ölümle gerçek arasında

Ölümle gerçek arasındaki ince çizgiyi sorgulayan, insan zihninin açmazlarını kurcalayan kavramları sorgulayan, izleyiciyi güncel yaşamın ötesine doğru yolculuğa çıkarmayı amaçlayan, ne teknolojinin ne paranın ne de insan gücünün çözebileceği sorunlar üzerine felsefe yapan filmler, son dönemde Hollywood yönetmenlerinin en çok el attığı konular arasında yer almaya başladı. Gecenin Nefesi, Altıncı His, Diğerleri, Vanilla Sky gibi ölüm, gerçek, yaşam, rüya, sonsuzluk gibi kavramları irdeleyen filmlerin, son dönemde Hollywood tarafından sıkca işlenmesi bir tesadüf değil aslında. Amerika, ruhsal sorunların, maddeye teslimiyetin en çok sorun yarattığı ülkelerin başında geliyor zira. Sinemasını siyasi hedefleri için kullanmaktan çekinmeyen Amerika, toplumsal sorunlarına pansuman yapmak veya moral kaynaklarını topluma pompalamak için de sinemayı kullanmaktan vazgeçmeyecekti tabiî ki.

DRAGONFLY /SONSUZ AŞK

Yönetmen: Tom Shadyac
Senaryo: David Seltzer , Brandon Camp , Mike Thompson
Görüntü Yönetmeni: Dean Semler Müzik: John Debney
Oyuncular: Kevin Costner , Kathryn Erbe , Kathy Bates , Meg Thalken , Susanna Thompson

 
Giresunlular çok şanslı
Bizde, şehirlerin, tarihi, coğrafî, sosyal ve kültürel bakımdan tanıtan kitap yazma geleneği var...
Anadolu'nun müziği Efes'te
Yaptığı müziği "Anadolu Newage" olarak adlandıran ve adını ilk kez Cihat Aşkın ve Mehru Ensari'nin "Minyatürler" adlı albümündeki besteleriyle duyuran Göçmen, ikinci ve tamamı kendi bestelerinden oluşan solo albümünü Allaturca'dan çıkarttı. Göçmen'in Anadolu müziğinden yola çikarak besteledigi özgün eserlerinde, etnik Anadolu enstrümanları melodik bir yapı içinde Batı'nın çoksesliliği ile buluşuyor. DMC-Allaturca'nın sanatçısı olan Göçmen bu akşam Efes Antik Tiyatro'da etnik ve senfonik orkestrasıyla izleyici karşısına çıkacak. Göçmen'e konser boyunca Anadolu görüntülerinden derlenmiş sinevizyon eşlik edecek.
12 Temmuz 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED