AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Faiz indiriminde
gözler Merkez'de

Ekonomideki olumlu gelişmelerle faizlerin iki günde yüzde 4.5 inmesi üzerine reel sektör ve para piyasalarında Merkez Bankası'nın faiz indirimi beklenmeye başladı.

Enflasyon ve not indiriminin ardından piyasalarda esen olumlu rüzgarın Merkez Bankası'nın yeni bir faiz indirimi ile kalıcı hale geleceği belirtiliyor. Reel sökter temsilcileri ile para piyasası uzmanları Merkez Bankası'nın gecelik faiz oranlarını yüzde 35'ten en az 3 puan aşağına çekmesi gerektiğini vurguladılar. Merkez Bankası en son gecelik faizleri yüzde 38'den yüzde 35'e indirmişti. Piyasa uzmanları paranın yatırıma gitmesi için Merkez Bankası faiz indirmesi gerektiğine dikkat çektiler. Ayrıca piyasalar ABD'den gelecek 8.5 milyar dolarlık kredi ile yüksek seyreden bono faizlerinin de yüzde kademeli olarak yüzde 43'lerden yüzde 35'lere kadar ineceğine inanıyor.

Para piyasası uzmanları asıl 2B orman arazisi satışının onaylanmasıyla iç borç faizlerinde kalıcı bir düşüş yaşanacağını vurguluyorlar.

Reel sektör temsilcileri de piyasalarda oluşan iyimser havanın Merkez Bankası'nın yapacağı faiz indirimiyle desteklenmesinin şart olduğunu söylüyorlar.

Faiz indirimi yatırıma yarar

Faiz ve dolardan çözülen paranın da borsaya yöneleceğine dikkat çeken uzmanlar borsanın da çıkış sürecini hızlandıracağını ifade ediyorlar. İç borç faizlerinin kademeli biçimde ineceğine dikkat çeken uzmanlar, piyasanın Merkez Bankası'na endekslendiğini söylediler.

Borsa 11.500, dolar 1.406.000 lira

Son 16 yılın en düşük enflasyon rakamları, Merkez Bankası'ndan faiz indirimi geleceği beklentisi ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu yükselteceği haberleri piyasaları güçlendirdi. IMF'nin borçları yeniden yapılandırması, Merkez'in faiz indireceği beklentisi ve not artımı sinyalleriyle Borsa günü yüzde 3.49 oranında değer artışıyla 11 bin 500 puandan tamamladı. Bono faizleri yüzde 43'e indi, dolar 1.406.452 liradan kapandı. Piyasalarda yaşanan bahar havası umutlandırdı. IMF'nin 500 milyon doları serbest bırakması ve Türkiye'nin borçlarını yeniden yapılandırması canlılığı artırdı. Buna karşın iki konu ise piyasaları tedirgin ediyor. Bu sıkıntılar ABD'nin Irak'a asker gönderilmesine yönelik talebine hükümetin vereceği cevap ve 2B arazi satışına köşkün onayı olarak belirtiliyor.

Borsa hızlı yükseldi

Güne alımlarla başlayan ve aylar sonra 11 bin puanın üzerine çıkan Borsa, Endeksİ 387 puanlık yükselişle günü 11 bin 500 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 3.49 oranında değer kazandı. Merkez Bankası dolar kapanış kurunu alış 1.399.701 lira, satış 1.406.452 lira olarak açıkladı.

 
Faizde düşüş sürecek
Faizlerin yavaş yavaş düşeceğini belirten Devlet Bakanı Ali Babacan, borçların çevrilmesinde artık bir sıkıntının kalmadığını söyledi.
İyimser havayı yüksek reel faizler tehdit ediyor
Enflasyonun düşmesi, kredi notunun artması iş dünyasını sevindirdi. Paranın sonbaharda faiz ve enflasyonun düşmesiyle işsizliğe çare olacak yatırıma yöneleceği ve vatandaşı rahatlatacağı belirtiliyor.
Tüpraş ve Tekel'den satmadan 2 milyon $
Geçen yıl çalışanların maaşını ödeyemeyen Özelleştirme İdaresi, Tüpraş'ta 20'den fazla, Tekel'de ise sigara ve içki için 15'in üzerinde şartname satarken, alacağı ücret toplamı 2 milyon doları bulacak.
3 yıl vergi artışı yok
Katılım Öncesi Ekonomik Program kapsamında, üç yıllık süreçte vergi artışı öngörülmezken vergi yükünün yüzde 25'e indirilmesi hedefleniyor.
Yabancı sermaye imalata yöneldi
2003 yılının ilk altı ayında yabancı sermaye izninin 711 milyon doları imalat sektörüne geldi.
T'sini kaybeden PTT ne iş olsa yapıyor
Emekli maaşı ödeyen, kredi kartı, cep telefonu faturası tahsil eden, döviz alıp satan PTT, zam yapmamasına rağmen ilk 6 ayda gelirini yüzde 40 artırdı
TOBB: İş âlemi Vakıfbank'a talip
TOBB Ticaret Odaları Konseyi Başkanı Demirtaş, Vakıfbank'a iş âlemi olarak talip olduklarını söyledi.
Çiftçi eğitimi başlıyor
GİMAT gezisi IMF'yi değiştirdi...
Kısa kısa..
6 Ağustos 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED