AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Kapanmaz yağmurun açtığı yaralar çocuklarda

Yağmurun açtığı yaralar bile kapanmazken çocuklarda; bir kurşun neler etmez serçe yüreklerde. Erdem Yayınları'nın yaralara melhem olsun diye çıkardığı "Hani Dünya Kocamandı" adlı kitap, sizi de işte o yüreklerin sesine kulak vermeye çağırıyor.

Bugüne kadar savaşları hep politikacı, asker ve stratejistlerin ağzından dinledik ve onların yorumlarıyla algılamaya çalıştık. Savaşlardan en çok etkilenen ama bu konuda söz söylemelerine fırsat verilmeyen çocuklar, Erdem Yayınları'ndan çıkan "Hani Dünya Kocamandı" adlı kitapta sözü büyüklerden alıyor.

Büyüklerin akıllarının ucuna bile gelmeyen gerçekleri ve savaşla ilgili düşüncelerini sıralıyorlar peşpeşe. Dünyayı paylaşamayan büyüklere, "Hani dünya kocamandı, neyi paylaşamıyorsunuz!" diye de sitem ediyorlar. Daha güzel bir dünya ve barış dolu bir gelecek istiyorlar sadece ve bunun için önce kendilerine kulak verilsin istiyorlar. Çünkü onlar ses veriyorlar.

KİTABIN GELİRİ SAVAŞ MAĞDURU ÇOCUKLARIN

Tüm geliri savaş mağduru çocuklara bağışlanan Hani Dünya Kocamandı, çocukların ve çocuk merkezli düşünen büyüklerin savaşla ilgili duygu, düşünce ve tepkilerinden oluşuyor. Kitap, savaştan doğrudan etkilenmeyen çocukların bile nasıl savaş mağduru olduğunu gözler önüne seriyor. Kitapta çocukların savaşla ilgili düşüncelerine yazar, şair, savaş muhabiri ve canlı kalkanlar da yazı, şiir ve fotoğraflarıyla destek veriyor. Çocukların savaş konulu resimlerinin de renk kattığı kitapta Ataol Behramoğlu, Edip Cansever, Haluk Levent, Mustafa Ruhi Şirin ve Nâzım Hikmetíin şiirleri; Can Dündar, İclal Aydın, Mehmet Y. Yılmaz ve Zülfü Livaneliínin yazıları da yer alıyor.

"SÖYLEYİN, BURAYA SAVAŞ GELMESİN!"

Sağduyu sahibi herkesi yanına alan çocuklar, 5 yaşındaki Yaren'le birlikte büyüklerine, "Söyleyin, buraya savaş gelmesin!(s.10)" diye sesleniyorlar.

Savaşa karşı çocuk düşüncesini ve tepkisini ortaya koyan belgesel niteliğindeki kitap, aynı duyarlılığı paylaşan okuyucusuyla buluşmak istiyor. Tarihe bırakılacak bir belge niteliğinde olan ve 13 milyon beşyüz bin liraya satılan her kitap kitap savaş mağduru çocukların yaralarına ilaç, geleceklerine ışık olacak. Tamamı renkli birinci hamur kâğıda basılan eser, 208 sayfadan oluşuyor.
Bilgi için tel : 0 212 296 17 01

"İnsanlar savaştan çok etkileniyor. İnsanlar ölünce yaşamaz ki!"
Benan Feray, 5 yaşında

...

"Bebeklerin öldüğünü görüyorum. Yerde yatıyorlardı, sokakta."
Şüheda Albayrak, 6 yaşında

....

"Belki de o savaşlarda ölen çocukların hiç oynamadıkları oyuncakları vardı."
Merve Tel, 7 yaşında

....

"Sonunda kaybeden, ezilen ve acı çeken bir taraf olduğu zaman kazanmanın ne anlamı var?"
Betül Özcan, 12 yaşında

....

Savaş saklambaç oynasın, saklandığı yerden hiç çıkmasın.
(Esra Elönü)

....

Biliyor musun, Filistinli çocuklar uçan balon almazlar, balonlarını patlatmasın diye bombalar...
(Çiğdem Tavkul)

 
Hariciye yıllıkları yeni harflerle yayınlandı
'Ödül alır mı bilmem ama yankı bulacaktır'
'Çamur' adlı filmi, 27 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek 60. Venedik Film Festivali'nin yarışmalı bölümüne seçilen yönetmen Derviş Zaim, filminin festivalde ses getireceğine inandığını söyledi. Çamur'un, Ömer Kavur'un yönettiği Gizli Yüz adlı filmden sonra festivalin yarışma bölümüne seçilen ilk Türk filmi olduğunu ifade eden Zaim, "12 yıllık aradan sonra yarışmaya katılacak ilk Türk filmi olacak Çamur. Bunu önemli buluyorum" diye konuştu. Filminin festivalin yarışmalı bölümüne seçilmesinin nedenlerine ilişkin olarak da Zaim, öncelikle kalitesinden dolayı seçildiğini düşündüğünü, bunun yanı sıra, Türk sinemasındaki genel kalite artışının da bunda etkisi olabileceğini bildirdi. Zaim, filmin ödül alma şansını ise şöyle değerlendi: "Filmimin ödül alıp alamayacağını bilemem, bu jürilere bağlı. Ama ses getireceğini düşünüyorum. Yankı bulacaktır. Estetik ve içerik olarak ilgi çekeceğini düşünüyorum.''
Kenan Doğulu'dan 'Demedi deme'
Üretkenliği ile tanınan pop müziğin ünlü ismi Kenan Doğulu'nun son albümü Demedi Deme müzik marketlerde. Doğan Müzik tarafından piyasaya sürülen albümde yer alan 10 parçadan ikisi hariç tümünün söz ve müziklerini genç sanatçıya ait. Albümün çıkış şarkısı Demedi Deme'nin klibi ise müzik kanallarında yayınlanmaya başladı bile.
Yol Arkadaşları'ndan 'Rüzgar ve Çınar'
Yol Arkadaşları grubu ikinci albümleri Rüzgar ve Çınar'la dinleyenlerinin karşısında. Türkülere yeniden ses veren grupta Hakan Ünal, Hakan Dağdevir, Melih Abay, Hakkı Akgönül, Tufan Arseven ve Murat Şen entürümanlara hayat verirken Gülten Benli ve Taylan Cansızoğlu grubun vokalistleri. İbrahim ve İber Müzik'ten çıkan albümde birçoğu ilk kez okunmuş 13 parça yer alıyor.
Yeni diller yeni öneriler
Borusan Sanat Galerisi Yeni Öneriler/ Yeni Önermeler sergi serisine Fotoğraf / Üç Boyutlu Yapıtlar'la devam ediyor. 7 Ağustos- 6 Eylül tarihleri arasında açık olacak sergide eserleri bulunan Mahbube Akar, Ayşe Güllülü, Ahmet Çavuş, Hayal İncedoğan, Kutlu Gürelli ve Aslı Aydemir "yeni"yi arayışlarını dil çabalarını birarada sergiliyorlar.
6 Ağustos 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED