AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Uzan'a İsviçre şoku

İngiltere'deki malvarlıklarına el konulan Uzanlar'a bir darbe de İsviçre'den geldi. İsviçre mahkemelerine güvenen ve temyiz başvurusunda bulunan Uzanlar'ın başvuruları, İsviçre Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi.

ABD'de dolandırıcılık yapmakla suçlanan ve İngiltere'deki malvarlıklarına el konulan Uzanlar'a bir darbe de büyük umutlar besledikleri İsviçre'den geldi. ABD ve İngiltere'deki davalara karşı İsviçre mahkemelerini ölçü kabul ettiklerini açıklayan Genç Parti lideri Cem Uzan'ın beklentileri dört temyiz başvurusunun reddedilmesiyle boşa çıktı. İsviçre Yüksek Mahkemesi'nin Uzan ailesinin, dünyadaki malvarlıklarının dondurulması kararına karşı yaptığı temyiz başvurularının hepsini reddetmesi, "Uzanlar'ın etrafındaki çember daralıyor" yorumlarına yol açtı.

Daha önce Motorola ve Nokia'nın açtığı dolandırıcılık davaları nedeniyle New York Bölge Mahkemesi Uzanlar'ın ABD'de sahip olduğu malvarlıklarının transferinin yasaklanmasına karar vermiş, Londra Yüksek Mahkemesi de Cem Uzan'ın ülkedeki malvarlığını dondurma kararı almıştı.

Motorola açıkladı

Amerikan Motorola şirketi tarafından ABD'de önceki gün yapılan yazılı açıklamaya göre, İsviçre Yüksek Mahkemesi, Uzanlar'ı Motorola ve Finlandiyalı Nokia şirketiyle karşı karşıya getiren anlaşmazlık çerçevesinde, Uzan ailesinin "dünyadaki malvarlıklarının dondurulması kararının bozulmasıyla ilgili olarak yaptığı dört temyiz başvurusunu" 31 Temmuz'da geri çevirdi. Açıklamada, Yüksek Mahkeme'nin bu kararının Uzan ailesinin İsviçre'deki 800 milyon dolar tutarındaki malvarlığının dondurulmasına olanak sağladığı ve Londra Yüksek Mahkemesi'nin Uzanlar'ın dünya çapındaki malvarlıklarını dondurmasına dair kararını teyit ettiği belirtildi.

İsviçre umudu yıkıldı

New York Federal Bölge Mahkemesi Yargıcı Jed S. Rakoff, Uzan ailesinin Motorola firmasına 4,26 milyar dolar ödemesine karar vermişti. Yargıç Rakoff ayrıca, "Uzanlar'ın ayrıca Telsim hisselerinin yüzde 73,5'lük bölümünü Nokia'ya bir hafta içinde aktarması ya da 853 milyon dolardan fazla ödeme yapmasını" kararlaştırmıştı.

Uzanlar, ABD ve İngiltere mahkemelerinin aldığı kararlarla sarsılırken bütün umutlarını İsviçre'deki temyiz başvurusuna bağlamışlardı. Genç Parti Lideri Cem Uzan ABD ve İngiltere mahkemelerinin kararlarından sonra, "Bizim için ölçü olan İsviçre mahkemesinin vereceği karardır" demişti.

Financial Times gazetesine konuşan Uzanlar'ın avukatlarından Thomas Mueller, ABD mahkemesinin kararından sonra; "Karara şaşırmadık. Temyize başvuracağız. Yargıç Rakoff'un verdiği kararın önyargılı olduğunu biliyoruz. Kendisinin verdiği kararlar 2 defa istinaf mahkemesinden döndü" demişti.

Uzan programlarını iptal etti

Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, İsviçre Yüksek Mahkemesi'nin malvarlıklarının dondurulmasına ilişkin kararının ardından, basına duyurduğu programlarını iptal etti. Kararın açıklanmasından sonra Genç Parti'den yapılan açıklamada, daha önceden basına bildirilen Genel Başkan Cem Uzan'ın programlarının iptal edildiği duyuruldu. Cem Uzan'ın dün Ankara'da başlayan Genç Parti İl Başkanları Toplantısı'nda konuşacağı ve bugün (dün) de bir basın toplantısı düzenleyeceği belirtilmişti.

 
PETKİM ÖDEMESİ İÇİN SON GÜN
Kızılay'da kast sistemi
Kızılay'ın tüzüğünde herkesin üye olabileceğine dair bir madde yer almasına rağmen, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Gül'ün üyelik başvurusunu reddettiği ortaya çıktı.
KIZILAY REFORMU ÇAĞRISI
Bağdat'a giderken Kızılay yönetimi tarafından engellenmek istenen AK Parti Balıkesir Milletvekili Turan Çömez ve CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Güler, Kızılay'da bürokrasi reformunun şart olduğunu söylediler.
'Paralar toprağa gitti'
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, geçmişte yapılan birçok yatırımın gereksiz olduğunu belirterek, ihtiyaç duyulmayan binaların başka kurumlara devredileceğini açıkladı.
Aliyev muamması sürüyor
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in sağlığıyla ilgili resmi açıklama yapılmaması, "öldüğü" yolundaki iddiaları güçlendiriyor. Konuyla ilgili son iddia, Aliyev'in tedavisine ABD'de devam edileceği.
Avukatlar 657'yi bekliyor
CHP Milletvekili Kart, kamu avukatlarının problemlerinin çözülmesi için Meclis'e yasa teklifi sunduklarını, konunun kamu personeli reformunda ele alınacağını kaydetti.
TOROSLAR YANIYOR
MHP'liler 1980 öncesi defterleri yeniden açtı
Erciyes'te kimseye ümit verilmedi
Oltalarına AB takıldı
Kapkaccı avlayacaklar
Aşırı sıcaklar köylüyü su seferberliğine çıkardı
Kısa kısa...
6 Ağustos 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED