AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Irak'ın yönetiminde
yer almak istiyoruz

ABD'nin asker talebinin ardından dün Başbakanlık'ta yapılan zirvede Irak'taki gelişmeler ele alındı. Hükümet, sadece asker göndermekle kalmayıp Irak'taki sivil yönetimde Türk temsilci bulundurulmasını istiyor.

Türkiye, ABD'nin asker talebinden sonra Irak ile ilgili ilk kapsamlı toplantıyı dün yaptı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılantoplyantıda, Irak'ın yeniden yapılandırılmasında Türkiye'nin yapabileceği katkılar ele alındı. Sadece asker gönderen ülke olmak istemeyen hükümet, Irak'ta oluşturulan sivil yönetimde Türkiye'den bir temsilci bulunması gerektiği görüşünde.

Erdoğan'ın başkanlığında yapılan toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal katıldı. Zirve yaklaşık 1 saat 35 dakika sürdü. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, "Irak ile ilgili son gelişmeler ile Türkiye'nin Irak'taki istikrara katkısı konularında bir ön değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmeler devam edecektir" denildi.

Kısa sürede cevap veremeyiz

Yeni Şafak'a ulaşan bilgilere göre, Türkiye, asker talebi konusunda BM kararı veya NATO çerçevesinde asker gönderilmesi konusundaki düşüncesini koruyor. Başbakanlık'tan bir yetkili, ABD'nin asker talebinde "sayı ve yer" konusunun belli olmadığına dikkati çekerek, ABD'ye kısa sürede cevap verilmeyeceğini" ifade etti. Ancak Eylül başına kadar bir karar verilmesi gerektiğine işaret edildi.

Sivil yönetimde temsilci

Toplantıda, ABD ile görüşmelerde, Türkiye'nin sadece asker göndermekte değil, Irak'ın yeniden yapılandırılmasında ve sivil yönetimde etkin rol alma isteğini vurgulandığı hatırlatıldı. Toplantıda ayrıca, ABD'nin, Irak Temsilcisi Paul Bremer'in başkanlığında oluşturduğu Irak üst yönetimine atıfta bulunularak, "Irak'ın yönetiminde bizden sivil bir üye yer almalı" görüşünün kabul gördüğü öğrenildi. Bu görüşün, ABD'lilere iletileceği de belirtildi.

Talep Irak'tan gelmeli

Zirvede, Türkiye'nin Irak'ta "Irak'a rağmen değil, Iraklıların talebiyle bulunacağı" vurgulandı. Bunun için Irak Geçici Yönetim Konseyi'nden Türkiye'ye davet gelmesi gerektiği hatırlatılarak, "Barzani, Talabani, Ahmet Çelebi gibi oradaki tüm grupların liderlerinin bu davette imzası olmalı" görüşü öne çıktı. Böylece tezkere konusunda bu davetin milletvekillerini ikna etmek için önemli bir argüman olacağı vurgulandı. Türkiye'nin asker göndermesi halinde bunun özellikle Suriye, İran ve Suudi Arabistan'a çok iyi anlatılması gerektiği belirtildi.

Erdoğan, İran elçisini kabul etti

Başbakan Erdoğan, İran'ın Ankara Büyükelçisi Firuz Devlet Abadi'yi kabul ederek, bir süre görüştü. Başbakanlık Merkezi Binası'ndaki basına kapalı görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmeden sonra herhangi bir açıklama yapılmazken, ağırlıkla Irak konusu ile Türkiye-ABD-İran ilişkilerinin ele alındığı öğrenildi.

  • VELİ TOPRAK ANKARA

     
    Gül: Siyasi ve askeri risk analizi yapıyoruz
    BM ile 'Mahmur Kampı' gerginliği
    Aralarında PKK militanlarının da bulunduğu Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı'nda arama yapan Türk ve ABD timleri, yüzlerce silah ele geçirdi. BM ise kampın dağıtılmasına karşı.
    Bağdat'ta Türk kamyonuna roket
    Bağdat'taki ABD güçlerine yapı malzemeleri taşıyan Türk kamyonlarına roketli saldırı düzenlendi. Bir kamyon yanarken, sürücüler kurtuldu. Dişişleri, Irak'ta "muhatap" bulamıyor.
    Meclis'in ilk işi dokunulmazlık
    Yeni yasama döneminde AB için yeni adımlar atmayı planlayan hükümet, yeni bir Anayasa değişikliği planlıyor. Öncelik Sezer'in yetkileri ve dokunulmazlıklarda.
    14 Ağustos bombası
    14 Ağustos'ta 2. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan AK Parti, CHP'den istifa eden milletvekilleri ile ANAP'lı Mustafa Zeydan ve bağımsız milletvekillerini partiye katacak.
    AK Parti'de bir levanten: Policarpo Sergio
    Sezer'den 'eve dönüş' yasasına onay
    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Topluma Kazandırma Yasası'nı onayladı. Yasa, siyasi ve ideolojik amaçla suç işlemek için kurulmuş terör örgütleri mensuplarının topluma yeniden kazandırılmasını amaçlıyor.
    Meclis'e çifte kıskaç
    Kısa kısa...
    6 Ağustos 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED