AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Öğretmen Mühendis Olarak Başka Bir Kuruma Atanılabilir mi?

Ben ziraat fakültesi mezunuyum, fakat öğretmen olarak görev yapmaktayım. Kurum değiştirmek istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gereki? Milli Eğitim Bakanlığı'nda mesleğimle ilgili bir görev alabilir miyim?

Öncelikle şunu söylemek istiyoruz. Öğretmenlikten mühendis kadrolarına yapılacak atamalar görevde yükselme niteliğindedir. Bu nedenle Milli eğitimdeki bir öğretmenin kendi kurumundaki veya diğer bir kamu kurumundaki mühendis kadrosuna atanması, görevde yükselme eğitimi ve bu eğitim sonunda yapılacak sınav olmadan, mümkün değildir. Bu şekilde atama yapmış olan kurumlar, Görevde Yükselmeye ilişkin genel yönetmeliğe aykırı hareket etmiş durumdadırlar. Diğer taraftan, 2003/42 nolu Başbakanlık Genelgesi gereğince, istisnalar dışındaki her türlü naklen ve açıktan atamalar durdurulduğundan aynı veya eşdeğer sayılan unvanınızla naklen atamanızın yapılabilmesi için genelgenin kaldırılmasını beklemeniz gerekmektedir. (Ancak, genelgenin sitisna hükmüne göre, kamu hizmetlerinde aksamaya meydan verilmemesi amacıyla ivedi ve zorunlu hallerin olması halinde Başbakanlıktan alınacak izin çerçevesinde yapılabilmesi mümkündür)

Fen Fakültesi Kimya Bölümü Mezunu Hangi Halde 8/1'den Başlar?

Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünden mezun olan bir öğretmenim. Biyoloji mezunu arkadaşlarımız göreve 8/1 'den başlıyorlar. Kimyager olarak mezun olanlar için de aynı hüküm geçerli değil midir? Ben 9/1 'den göreve başladım.

657 sayılı Kanunun 36/A-4'üncü bendinde; Teknik hizmetler sınıfında görev almak şartıyla jeolog, jeofizikçi, hidrojeolog, hidrolog, jeomorfolog, kimyager, fizikçi, matematikçi, istatistikçi, yöneylemci (Harekat araştırmacısı), matematiksel iktisatçı (Ekonometrici), Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun Şehir Plancısı, Yüksek Şehir Plancısı, Yüksek Bölge Plancısı, Erkek Teknik Öğretmen Okulu mezunları, fen memurları, teknikerler ve yüksek teknikerler, tütün ve müskirat eksperleri, tarım alet ve makineleri Uzmanlık Yüksek Okulu mezunları ile benzeri fen bilimleri ve teknik bilimler lisansiyerleri, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Teknoloji Bölümü İş ve Teknik Anabilim Dalı mezunları, üniversitelerin arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerinin prehistorya, protohistorya ve önasya arkeolojisi, klasik arkeoloji anabilim dallarından mezun olanlar, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulundan mezun olanlar öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece ilave edileceği hüküm altına alınmıştır. Bu hükümden faydalanılabilmesi için Teknik hizmetler sınıfında görev almak şarttır. Bu nedenle Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfında yer alan ve Kimyager unvanını ihraz etmiş bir öğretmenin bu hükümden faydalanması mümkün değildir.

Diğer yandan, 657 sayılı Kanunun 36/A-5'inci bendinde; "Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim görenlerden tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı ile benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri (Hayvan sağlığı dahil), Biyolog unvanına sahip akademik personel giriş derece ve kademelerine bir derece eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar." hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm dikkatli bir şekilde incelendiği takdirde, bu hükümde yer alan unvanları ihraz edenlerin hangi hizmet sınıfında görev yaparlarsa yapsınlar giriş derece ve kademelerine bir derece eklenmesi gerektiği görülecektir. Bu nedenle Biyolog unvanını ihraz edenlerin öğretmen olarak atanmaları halinde de giriş derece ve kademelerine bir derece ilave edilmesi gerekir.

Öğretmenler Şef Kadrosuna Atandıklarında Maaşları Neden Düşer?

Sınıf öğretmenliğinde 6/3 derece ve kademede görev yaparken, sınavla kazandığım GİH'deki 5 dereceli şeflik kadrosuna geçtim. Maaşımda önemli derecede düşüş meydana geldi. Mevzuat gereği görevde yükselme olmasına rağmen maaşımda neden düşüş oldu?

Maaşınızdaki düşüş nedeni, öğretmenler için belirlenen özel hizmet tazminat oranlarını ve ek göstergenin, şef'ler için belirlenen özel hizmet tazminat oranından yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. 5'inci dereceli öğretmenin özel hizmet tazminatı %85, ek göstergesi 900 iken 5'inci dereceli Şefin özel hizmet tazminatı %50, ek göstergesi ise yoktur. Öğretmenlikteki maaşınızı almanız için ancak, şef kadrosundan öğretmen kadrosuna atanmanız gerekir.

Okutmanlar, Başka Bir İl'deki Üniversitede Yüksek Lisans Eğitimi Alabilir mi?

Bir yükseköğretim kurumunda İngilizce okutmanı olarak görev yapmaktayım. Görev yaptığım ildeki üniversitelerde İngilizce alanında yüksek lisans programı olmadığı için komşu ildeki bir üniversiteye başvurdum. Fakat kurumum buna müsaade etmedi. Araştırma görevliliği için bu tür bir uygulama olmasına rağmen bizim için niye yok?

2547 sayılı Kanunun Öğretim elemanı yetiştirmeyi düzenleyen 35'inci maddesinde; "Öğretim elemanı yetiştirilmesi amacıyla üniversitelerin araştırma görevlisi kadroları, araştırma veya doktora çalışmaları yaptırmak üzere başka bir üniversiteye, Yükseköğretim Kurulunca geçici olarak tahsis edilebilir. Bu şekilde doktora veya tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlik payesi alanlar, bu eğitimin sonunda kadrolarıyla birlikte kendi üniversitelerine dönerler."hükmüne yer verilmiştir. Ayrıca, "Bir Üniversite Adına Bir Diğer Üniversitede Lisansüstü Eğitim Gören Araştırma Görevlileri Hakkında Yönetmenliğin" Kapsamını düzenleyen 2'nci maddesinde; "Bu Yönetmelik, bir üniversite kadrosuna dahil olup da, bir başka üniversitede lisansüstü öğretim gören araştırma görevlilerini kapsar."hükmüne yer verilmiştir. Bu hükümler çerçevesinde, Araştırma Görevlileri dışındaki kadrolarda bulunanların 2547 sayılı Kanunun 35'inci maddesinden faydalanmaları mümkün değildir. Diğer taraftan, okutman kadrosunda çalışanların başka bir üniversitede yüksek lisans yapamayacaklarına ilişkin mevcut mevzuatımızda açık bir hüküm yer almamaktadır. Bu nedenle, çalıştığınız kurumunuzun izin vermesi halinde, başka bir ildeki bir üniversitede yüksek lisans yapmanıza kanunen herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Araştırma Görevlilerinin Ek Ders Ücreti

İkili öğretimde, Yıldız Teknik Üniversitesinde 50/d'ye tabi olarak araştırma görevlisi kadrosunda çalışmaktayım. Bölüm başkanlığı, 1. öğretim kadrosunda bulunan bizleri, 2. öğretim dersleri için saat 17:00'den sonra ve Cumartesi günlerinde, Laboratuar ve Sınav Gözetmenliği için görevlendirmektedir. Bunların karşılığı olarak da, brüt 1.650.000 TL/saat ücret vermektedir. Bu ücrette bir yanlışlık yok mu?

2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanununun Ek ders ücretini düzenleyen 11'inci maddesinde, Profesörler için 300, Doçentler için 250, yardımcı doçentler için 200, öğretim görevlisi ve okutmanlar için 160 ek gösterge rakamının Devlet Memurları Kanununa göre aylıklar için belirlenen katsayı ile çarpımından oluşacağı hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, Uygulanacak diğer kanun hükümleri düzenleyen 20'nci maddesinde ise; "Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır." hükmüne yer verilmiştir. 657 sayılı Kanunun Ders ve Konferans Ücretlerini 176'ncı maddesinde; "Bu Kanunun değişik 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere ders saati başına gündüz öğretimi için 100, gece öğretimi için 110 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir." Bu hüküm çerçevesinde size ödenmesi gereken ek ders katsayısının 657 sayılı Kanunda belirtilen katsayılar olması gerekmektedir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

27 Aralık 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED