AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E L E V İ Z Y O N
Medyanın savaşla imtihanı

2003'te yeniden 'naklen savaş' izlemeye başlayan dünya, Amerikan birlikleriyle hareket eden "embedded gazeteciler" ve "akredite muhabirler"le tanıştı. Bu savaşta da 10 yıl önce olduğu gibi yine televizyonların teknik imkânları yüksek ancak 'etik'leri düşüktü.

  • MUSTAFA NİZAMOĞLU
    Geride bıraktığımız yıl, yerli dizilerin zirvede olduğu bir yıldı. Ancak, eğlence programları ve yarışmalarla renklenen ekranlara damgasını asıl vuran savaş ve terör oldu. Bu arada önceki yıllardan devreden etik de, savaşta medyanın rolüyle yine en çok tartışıldı.

    2003'te dünya, 10 yıl aradan sonra körfezde ikinci kez savaşın tanığı oldu. İşgalin başlamasından aylar önce dünya kamuoyu naklen 'maç öncesi' programlarda olduğu gibi savaşa hazırlandı. Ekranlarda günlerce teknolojik silahlar, akıllı bombalar, uçak gemileri ve asker görüntüleri yayınlandı. Tartışmalar ise savaştan birkaç ay önce başlamıştı. TV'de 'tezkereciler' ve 'tezkere karşıtları' olarak saflarını belirleyen iki kesim arasında ateşli tartışmalar yaşandı.

    Naklen savaş

    20 Mart'ta Bağdat'a düşen ilk bombayla tüm dünya bir kez daha bir savaşın tanığı oldu. Sıcak savaşla birlikte, propaganda savaşı da devam ediyordu ekranda. Bağdat bombalanırken, bir taraftan da dünya kamuoyu manipüle edilmiş haberlerle bombardımana tutuldu. Haberi önce verme yarışı saniyelerle ölçüldüğü için haber kanalları arasında son dakika savaşı başladı.

    Canlı yayınlarda ekranlar ikiye, üçe bölündü. Türk TV'lerinin kaynakları aynıydı, ancak, haberi veriş şekilleri farklıydı. CNN Türk özelikle savaşın ilk günlerinde Amerikalı bir emekli generali askerî danışman olarak kullandığı ve ABD yanlısı yayın yaptığı için eleştirildi. Haberlerde kullanılan dil de dikkat çekti. NTV, başından sonuna kadar harekat için "işgal" kelimesini kullandı. Bu arada harekat süresince insana da yer vererek en objektif yayıncılığı NTV yaptı.

    CNN ve El Cezire belirleyiciydi

    Irak'tan dünyaya görüntü ve haber geçen BBC, Fox, El Arabia, Abu Dabi TV gibi bir çok kanal vardı ama CNN ve El Cezire, Afganistan savaşında olduğu gibi bu savaşın da iki güçlü TV kanalı oldu. Aynı savaşın görüntüleri iki farklı TV'den farklı bakış açısıyla dünyaya ulaştı. CNN, üç boyutlu haritalar, dakika başı gemilerden havalanan uçaklar ve "koalisyon güçlerinin" Iraklı sivillere yardım eden görüntülerini verirken, El Cezire; sokaklardaki karmaşa, yaralılarla dolu hastaneler ve Bağdat'ta pazar yerinde meydana gelen katliam görüntülerini geçiyordu dünyaya.

    Bağdat'tan yayın yapan tek kanal olan El Cezire, Irak'ta olanları verilmeyen yüzüyle yayınladı. Cephe gazeteciliği de farklı bir boyut kazandı bu savaşla. Dünya ilk kez "akredite" savaş muhabirlerini tanıdı. Pentagon'da eğitildikleri söylenen "Embedded", Türkçe adı ile "iliştirilmiş", "monte edilmiş" muhabirler, ABD birlikleriyle ilerledi.

    Türkiye'nin 11 Eylül'ü

    2003'e damgasını vuran bir başka olay da İstanbul'daki terör saldırılarıydı. Saldırılar sonrasında yayınlanan görüntüler etik tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Tartışmalarda ABD TV'leri örnek gösterilerek, ceset görüntülerinin verilmesi eleştirildi. Geride bıraktığımız yılın son etik tartışması da Popstar adlı yarışmada yaşandı. İnsanların kısa yoldan şöhret olma hayallerini kamçıladığı ve programda yarışmacılara hakaretlere varan davranışlarda bulunulması nedeniyle eleştirilen yarışma, adaylardan birinin cinayetten sabıkalı olduğu ortaya çıkınca etik tartışmalarını iyice alevlendirdi.

    Savaşın yıldızları

    Savaş döneminin ekran yıldızları askerî danışmanlar oldu. Ancak öngörüler yanlış çıktığında yıldızlar çabuk söndü. Savaşın asıl yıldızı ise, sık sık kameraların karşısına çıkıp ABD yönetimine tehditler savuran Irak Enformasyon Bakanı Muhammed Said es-Sahaf olmuştu.

    Hafızalara kazınan en önemli görüntülerden biri, Bağdat bombalandığı sırada ezanların bomba seslerine karıştığı andı. Öyle ki NTV'de Oğuz Haksever canlı yayında bu görüntü karşısında donup kalmış ve konuşmakta güçlük çekmişti. Pentagon'da kahkahalar içerisinde düzenlenen basın toplantısı da hafızalara yerleşen bir başka görüntüydü. Savaş sırasında yapılan yayınla ileride savaş ve medya tarihini etüd edeceklere, ibret verici belgeler oluşturdu.

    TV TEL
    TRT: Ank. (312) 490 43 00 İst. (212) 259 72 75 İzm. (232) 463 02 03 KANAL 7: (212) 612 90 90 TGRT: İst. (212) 454 56 00 Ank. (312) 441 34 00 STV: (216) 344 85 60 MELTEM TV: (212)654 96 70 FLASH TV: (212) 256 81 00 CNN TÜRK: (212) 478 50 00 STAR: (212) 448 90 00 KANAL D: (212) 215 51 11 KANAL 6: (212) 448 90 00 atv: (212) 354 30 00 SHOW TV: (212) 355 01 01 tv8: (212) 288 51 52 CNBC- e: (212) 335 00 00 NTV: (212) 335 00 00 KANAL A: (312) 318 69 70 RTÜK: Tel: (312) 297 50 50 ALO RTÜK: 178

  •  
    Yeni yıla yeni bakış 'Açı'sı
    Siyasi gündemi ve yaşanan gelişmeleri analizler eşliğinde ekrana getiren strateji programı Açı'da, Faruk Bilgin, Prof. Dr. Mahir Kaynak, emekli tuğgeneral Nejat Eslen ve Doç Dr. Emin Gürses bir kaç gün sonra geride bırakacağımız 2003 yılını değerlendiriyorlar. Ayrıca programda '2004 yılında Türkiye'yi neler bekliyor' konusu da tartışılıyor. Programda "Kuzey Irak'ta bir Kürt devletine giden adımların atılması karşısında Türkiye ne yapacak?", "Irak'ın bölünmesi anlamına gelen böyle bir girişime neden ABD ve İngiltere sert tepki göstermiyor?", "Kürtlerin Kerkük'ü de Kürt bölgesi içinde saymaları, Kürt-Arap çatışmasını tetikler mi?" gibi sorular tartışılıyor.
    STV / 00.30

    Ertuğrul Özkök'le 2003'ün flaş kareleri
    Hakkı Devrim'in sunduğu günBEgün'e Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök konuk oluyor. Devrim'in konuklarıyla birlikte her hafta Türkiye'nin gündemini konuştuğu programda Özkök ile Devrim, 2003'ün gündeminden hiç düşmeyen Irak Savaşı, Kıbrıs, AB konuları ile magazin dünyasının en çok konuşulanları ve geçtiğimiz yılın hafızalara kazınan görüntüleri gibi konular hakkında sohbet ediyor.
    Cnn Türk / 20.05

    Bu sohbete Nazar Değmesin
    Sümer Ezgü'nün sunduğu Nazar Değmesin'e Metin Şentürk, Nur Ertürk ve Ekmek Teknesi'nin sevimli Kirli'si Kadir Çöpdemir konuk oluyor. Fantezi müzik şarkıcısı Metin Şentürk ve türkücü Nur Ertürk sevilen parçalarını seslendirirken, programda Kadir Çöpdemir de, hoş sohbeti ve esprileriyle izleyenleri gülmekten kırıp geçiriyor.
    Kanal 7 / 22.15

    İnanılmaz ama gerçek hikayeler
    Reha Yeprem'in sunduğu Sır Kapısı programında bu hafta, lösemi hastası çocuklarını yaşatmak için mücadele veren bir çiftin, Erdinç ve eşi Caroline'ın çocuğun ölümünde yaşadığı sırlı olayla, çocuğu olmayan bir çiftin yaşadığı "hacizli bir otomobilin ekseninde gelişen" bir hikaye ekranlara getiriliyor.
    STV / 19.55
    27 Aralık 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED