AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Deprem İran'ı vurdu

İran'ın 80 bin nüfuslu Bem kenti yakınlarında dün sabah meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 15 bini aştığı belirtildi. Binaların yüzde 60'ı yıkıldı.

İran'da dün sabah meydana gelen Richer Ölçeği'ne göre 6,3 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 20 bini aştığı bildirildi. Kerman Valisi Muhammed Ali Kerimi, İran'ın güneydoğusunda meydana gelen depremde 80 bin kişinin yaşadığı tarihi Bem kentinin yaklaşık dörtte birinin harap olduğunu söyledi. İranlı bir hükümet yetkilisi, Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, depremde 20 binden fazla kişinin öldüğünü, 50 binden fazla da yaralı bulunduğunu söyledi. Diğer bir İranlı yetkili de, ölü sayısını doğruladı. Devlet televizyonu, "binlerce" kişinin öldüğünü duyururken, yabancı ajanslar ise, ölü sayısının çok daha yüksek olabileceğine ilişkin haberler geçiyor.

İran televizyonu, kentteki binaların yüzde 70'den fazlasının yıkıldığını belirtti. Bem kentinin bağlı olduğu Kirman Eyalet Valiliği, eyalette 3 günlük yas ilan etti. Vali, hasarın boyutlarının çok büyük olduğunu belirtti.

İran Kızılayı Halkla İlişkiler Genel Müdürü Mehran Nurbahş, çeşitli eyaletlerden sağlık görevlileri ve destek ekiplerinin yanı sıra, çok sayıda çadır, gıda malzemesi, battaniye, soba, ilaç ve tıbbi malzemenin deprem bölgesine gönderildiğini söyledi. Nurbahş, Bem, Ciroft, Golbeft, Kehnuc ve Revar kentlerinde telefon, su ve elektriğin kesik olduğunu, kentin tarihi mahallesinin tamamen yıkıldığını ve büyük can kaybı olduğunu belirtti.

Ölü sayısı 30 bini bulabilir

İranlı bir milletvekili, depremde ölü sayısının 30 bini bulabileceğini söyledi. Sabah erken saatlerde olduğu için insanları uykuda yakalayan depremde Bem kentinin yüzde 60'ının yıkıldığı, çok sayıda kişinin enkaz altında bulunduğu belirtildi. İranlı yetkililerin Richter Ölçeği'ne göre 6,3; Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi'nin ise 6,7 olarak açıkladığı ilk depremin ardından, 5,3 büyüklüğünde de bir artçı sarsıntı meydana gelmişti.

Dünya seferber oldu

Depremin ardından tüm dünya yardım önerilerinde bulundu. ABD Başkanı George Bush'un sözcüsü Scott McClellan, Air Force One uçağında yaptığı açıklamada, İran'daki depremin, "korkunç bir trajedi'' olduğunu belirterek, "Düşünce ve dualarımız, depremde ailelerini kaybedenler ve yaralananlarla birlikte'' dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Almanya Başkanı Gerhard Schröder ve Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis de Muhammed Hatemi'ye gönderdikleri başsağlığı mesajlarında, insani yardım önerisinde bulundular. İngiltere, Fransa ve Belçika, da İran'a arama kurtarma çalışmaları ile insanı yardım göndereceklerini açıkladı. Öte yandan, BM sözcüsü Fred Eckhard, BM'nin İran'a 90 bin dolarlık acil yardım kararı aldığını açıkladı. Avrupa Komisyonu'nun da İran'a 800 bin euroluk acil insani yardım göndereceği bildirildi. BM çocuk fonu UNICEF de toplam 350 bin dolarlık malzeme göndereceğini açıkladı.

İran'da 1991'den bu yana meydana gelen 950 depremde 17 bin 600 kişi öldü, 53 bin 300 kişi de yaralandı.

Depremi havalimanında öğrendiler

İran'da Bem kentini vuran Richter ölçeğine göre 6,3 şidddetindeki deprem İranlı uçak yolcularını perişan etti. Dün saat 09:30'da Tahran'dan İstanbul'a gelen yolcular, deprem haberini öğrendikleri Atatürk Havalimanı'nda paniğe kapıldı. Yolcular depremin olduğu saatte uçakta bulunuyorlardı. Cep telefonlarına sarılan İranlı yolcular, ailelerine ulaşmaya çalıştı. İranlı yolculardan Yakup Nuri, tüm aramalarına karşın hiçbir yakınına ulaşamadı. Nuri, "Annem, abilerim ve bütün akrabalarım depremin olduğu bölgeye çok yakın yerde yaşıyorlar. Orada deprem olduğunu İstanbul'a iner inmez öğrendim ve hemen yakınlarımı aradım. Ancak, ne aileme ne de diğer yakınlarıma ulaşabildim" dedi. Bazı yolcularda Türkiye ziyaretlerini yarıda bırakarak İran'a döneceklerini belirttiler.

  • SIRRI BIYIK, İSTANBUL

    YARDIM ÇAĞRISI...

    Depremin vurduğu Bem kentinin sokakları, yakınlarını arayan, evsiz kalanlarla kaynıyor. Görgü tanıklarına göre, sokaklarda ağlayan çocuklar ve soğuğa karşı battaniyeye sarılmış insanlar dikkati çekiyor. 17 yaşındaki Meryem, "Tüm ailemi kaybettim. Ailem, ninem, 2 kızkardeşim enkaz altında" derken, aileler enkaz altındaki yakınlarını kurtarmaya çalışıyor.

    Hastaneler yaralı doldu

    Bem'deki 2 hastanenin çöktüğü, ayakta kalan hastanelerin ağzına kadar olduğu, yaralıların komşu yerleşim birimlerine gönderildiği bildirildi. Sağlık Bakanlığı yetkilisi Muhammed İsmail Ekberi, uluslararası yardım çağrısında bulunarak, öncelikle dezenfektan malzemesi, suyun kirli olup olmadığını kontrol edecek teçhizat, su pompaları ve jeneratör istedi.

    Erdoğan: Elimizden gelen yardımı yapacağız

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'ndan ayrılışı sırasında İran'daki depremle ilgili Kızılay'a gerekli talimatın verildiğini söyledi. İran halkına başsağlığı dileyen Erdoğan, "Elimizden gelen desteği, yardımı göstereceğiz'' dedi. Erdoğan, yardımların hem hava, hem de karayoluyla ulaştırılacağını bildirdi. Kızılay ise, dün gece, İran'dan gelen talepler doğrultu- sunda, 6 TIR'lık insani yardım malzemesi gönderdi. Sağlık Bakanlığı da İran'a 30 kişilik sağlık ekibi ve tıbbi yardım gönderdi.

  • KAMİL OĞUZ, İSTANBUL



  • 27 Aralık 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED