AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Eximbank kredi faizini
4 puan daha düşürdü

Türk Eximbank kredilerinde yüze 4'e varan bir indirim gerçekleşirken, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, ihracatı ve yurtdışı müteahhitlik hizmetlerini desteklemek için iki yeni program belirlediklerini söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatta 2003 yılında görülen artışın devam edebilmesi amacıyla gelecek yıl için de çeşitli önlemler aldıklarını söyledi. Bu bağlamda Türk Eximbank'ın, kredi faizlerini 4 puana varan oranlarda indirdiklerini vurgulayan Tüzmen, ihracatçılara yüzde 16-26 aralığında maliyetlerden kredi kullanma olanağı sağlandığını kaydetti.

İhracata Hazırlık Kredisi Programı kapsamında KOBİ'lere yüzde 16'ya kadar düşen faiz oranı ile 1 yıl vadeli kredi kullandırılabileceğini belirten Tüzmen, Eximbank'ın ihracatı ve yurtdışı müteahhitliği desteklemek için iki yeni programı da devreye soktuğunu söyledi.

İhracata destek sürecek

Bakan Tüzmen, açıklamasında şunları kaydetti: "2004 yılı başından itibaren 2 yeni sigorta programı sektörün hizmetine sunulmuştur. Bu programlardan birincisi Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Teminat Mektubu Sigortası'dır. Yurt dışında proje üstlenen Türk müteahhitlik firmalarının dış ihale makamlarına verecekleri geçici, avans ve kesin teminat mektuplarının haksız nakde çevrilmesi riskinin sigortalanacağı bu yeni teminat programı ile yurtdışı müteahhitlerimizin sıkıntıları önemli ölçüde ortadan kalkacaktır."

Diğer uygulamanın ise "Sevk Öncesi İhracat Sigortası Programı" olduğunu belirten Bakan Tüzmen, bu program ile Türk Eximbank'ın, ihracatçıların yurtdışından sipariş almalarını müteakip ortaya çıkabilecek riskler nedeniyle imalatı tamamlanamayan veya sevki gerçekleştirilemeyen mallara ilişkin sigorta teminatı olduğunu belirtti.

Kredilerde rekor artış

Türk Eximbank'ın 2003 yılı faaliyetleri konusunda da bilgi veren Tüzmen, bu yıl Eximbank kredilerine talebin arttığını ve ihracat kredilerinde yüzde 50 oranında rekor bir artış gerçekleştiğini kaydetti.

Bakan Tüzmen, Türk Eximbank tarafından bu yıl 2 bin 800 firmanın kredilendirildiğini, bu kredilerin ise 1,2 milyar dolar karşılığı olan 1.8 katrilyon liralık bölümünün KOBİ'lere kullandırıldığını ve bu yıl ihracat sektörüne toplam 6.4 milyar dolar destek verdiğini bildirdi. Tüzmen, "Türk Eximbank'ın 2004 yılına ilişkin programı önümüzdeki günlerde açıklanacak olup, gelecek yıl da ihracat sektörüne olan destek artarak sürdürülecektir" dedi.



27 Aralık 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED