AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
İKÖ kendi gücünü arıyor

İKÖ Zirvesi, ev sahibi Mahathir Muhammed'in sert konuşmasıyla açıldı. Malezya Başbakanı, 1,3 milyar Müslümanın birkaç milyon Yahudi tarafından bozguna uğratılamayacağını belirterek, İslam dünyasına sert eleştiriler yöneltti.

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 10. Dönem Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Malezya'da başladı. Putrajaya Kongre Merkezi'nde düzenlenen zirve, Kur'an okunarak başladı. Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül temsil ediyor. Malezya'nın ev sahipliğini ilk kez üstlendiği ve 30 kadar ülkenin devlet başkanı ya da başbakan seviyesinde temsil edildiği zirveye Libya lideri Muammer Kaddafi, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Filistin lideri Yaser Arafat katılmadı.

Arap dünryasının önde gelen ülkesi Mısır'ın devlet başkanı ile Filistin lideri Yaser Arafat'ın katılmaması bir eksiklik olarak görüldü. Zirve çerçevesinde 22 yıldır iktidarda olan ve 31 Ekim itibarıyla emekliye ayrılacak olan Malezya Başbakanı Datuk Mahathir Muhammed'e ödül verilmesi öngörülüyor. Zirvenin gündemininin merkezinde Irak konusu vardı. Diğer konuları ise Filistin sorunu, İsrail'in Suriye'ye yaptığı saldırı ile Rusya'ya yapılması beklenilen gözlemcilik daveti oluşturuyor.

'Dünyayı bir avuç Yahudi yönetiyor'

Zirvenin açılışında konuşan Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, dünyayı birkaç milyon Yahudi'nin kontrol ettiğini söyledi. Mahathir, Müslümanların, yıllarca İslam'ın gelişim ve teknolojiyi reddettiği gibi yanlış bir kanıya sahip olduğunu belirterek, dünyadaki 1,3 milyar Müslümanı, radikallerin, bilimsel gelişmelerin İslam'a karşı olduğu yönündeki öğretilerini görmezden gelmeye çağırdı.

Müslümanların, savunma amacıyla savaş gemileri, tanklar, savaş uçakları, bombalar, füzeler ve silahlara ihtiyacı olduğunu ifade eden Mahathir, "Bilim ve matematiğin öğrenilmesi konusunda cesaretimiz kırıldığından, bugün kendi silahlarımızı geliştirmek için gereken güce sahip değiliz" dedi. Mahathir, Avrupalıların İkinci Dünya Savaşı sırasında 12 milyon Yahudi'den 6 milyonunu öldürdüğünü hatırlatırken, günümüzde dünyayı Yahudilerin kontrol ettiğini, diğerlerini kendileri için savaştırttığını ve öldürttüğünü savundu. Müslümanların "düşünen insana" karşı çıktığını belirten Mahathir, Yahudilerin 2000 yıllık katliamlarda karşı gelerek değil düşünerek hayatta kaldığını söyledi.

"Ürettikleri kavramlarla ülkeleri ele geçiriyorlar"

Mahathir, Yahudilerin, sosyalizm, komünizm, insan hakları ve demokrasi gibi kavramları yarattığını, onlara zulmetmenin yanlış olacağını ifade ederek, "Tüm bunlarla birçok güçlü ülkenin kontrolünü ele geçirdiler ve bu küçük topluluk, dünya gücü haline geldi" dedi. Mahathir, 1,3 milyar Müslümanın birkaç milyon Yahudi tarafından bozguna uğratılamayacağını belirterek, düşmana vahşice saldırmak yerine, nihai zafere yol açacak stratejik anlamda geri çekilme ve yeniden değerlendirme yöntemlerinin kullanılmasını önerdi.

Putin: Terörizm İslam'la bağdaşmaz

İKÖ zirvesine ülkesindeki büyük Müslüman azınlık nedeniyle gözlemci statüsünde katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İslam ile uluslararası terörizmin bağlantısı olduğuna ilişkin iddiaları kabul etmediğini söyledi. Putin, ülkesinin bu konudaki tavrının açık olduğunu belirterek, "Terörizm, İslam ile bağdaştırılamaz" dedi. Putin, "Rusya'nın tarihi, Hıristiyanlıkla İslam arasındaki kaçınılmaz çatışmaya ilişkin yaygın kanıyı çürütüyor" dedi.

Irak tasarısı geri çekildi

İKÖ zirvesi çerçevesinde hazırlanan Irak tasarısının, Irak geçici hükümet konseyinin isteği üzerine geri çekildiği bildirildi. Edinilen bilgiye göre, konseyin muhalefeti nedeniyle tasarının geri çekilerek, onun yerine yarın açıklanacak sonuç bildirgesine Irak'a ilişkin bir paragraf konulması kararlaştırıldı. Irak'ta seçimlerin yapılması için bir takvimin öngörüldüğü öğrenilen tasarı, dışişleri bakanları tarafından onaylanmıştı. Tasarıda, Irak'ın her türlü ihtiyacının karşılanması için katkıda bulunulmasının gereğine de dikkat çekiliyordu.

Sezer: İslam dünyası tercih yapmak zorunda
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Irak'ın en kısa süre içinde "düzlüğe çıkması" gerektiğini belirtti.

Zirvenin resmi içeceği Mecca Cola
İKÖ zirvesi, İslam liderlerini biraraya getirmesinin yanı sıra Mecca Cola'nın tanıtımı için de uygun bir zemin oluşturdu.

İslam-Batı arasında çatışma korkutuyor
BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Malezya'daki İslam Konferansı Örgütü zirvesi münasebetiyle yayımladığı demeçte, İslam dünyası ile Batı dünyası arasındaki düşmanlığın gittikçe arttığına dikkat çekti.



17 Ekim 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED