AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Yüzbinler uğurladı

Muhammed Bakır el-Hakim'in naaşı, Irak ve İran'dan gelen yüzbinlerce Şii'nin dua ve tekbir sesleriyle Necef'te defnedildi. Bush ve Amerikan karşıtı sloganlar atıldı. El Hakim için Türkiye'de de gıyabi cenaze namazı kılındı. Halkalı'daki Zeynebiye Camii Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Birimi tarafından organize edilen törende biraraya gelen Türkiye'deki Caferiler, Necef'te düzenlenen saldırıyı kınadı.

Necef'te bombalı saldırıda ölen Şiilerin lider Muhammed Bakır el-Hakim'in naaşı, Irak ve İran'dan gelen yüzbinlerce insanın Şii'nin dua ve tekbir sesleriyle Necef'te toprağa verildi. Cenazede Bush ve Amerikan karşıtı sloganlar atıldı. El-Hekim, Necef'te Cuma namazı çıkışında Hz. Ali Camii önünde patlayan bombalı saldırıda ölen 100 kişi arasındaydı.

Cenazesi Irak'ın Şiiler'ce kutsal şehirlerinde ve Bağdat'ta dolaştırıldı. Hekim, son olarak Necef'e getirilerek Hazreti Ali Türbesi'ne götürüldü ve dün toprağa verildi. Siyah, kırmızı ve yeşil bayraklar taşıyan yüzbinlerce Şii, el-Hakim'i son yolculuğunda yalnız bırakmadı. El-Hakim'in cenazesi, bir tırın üzerinde kent meydanına getirildi. Cenazede, Kerkük'ten gelen Türkmenler dikkat çekti. Bazı kişiler yürürken, bazıları kamyonların üzerinde ilerlemeye çalıştı.

"Bush'a lanet olsun"

Cenaze törenine katılanların 1 milyonu aştığı belirtiliyor. Yüzbinlerce kişi arasında ağlayanlar, Şii geleneğine göre göğüslerini yumruklayanlar ve sırtlarına kırbaçlar vuranlar, kendilerinden geçenler vardı. Törende, sık sık "Bush'a lanet olsun" gibi ABD karşıtı sloganlar ile "Yeni liderimiz Abdülaziz", "Tuz'dan Kufe'ye kadar öcünü alacağız", "İzin verin intikamını alalım" sloganları atıldı. Necef sokaklarında tekbir getiren kalabalık, "El-Hakim'in yerini kimse dolduramaz", "El-Hakim'i unutmayacağız" sloganları atarken, bazıları da ilahiler okudu. Yüz binlerce kişinin katıldığı cenaze alayı Pazar günü Bağdat'tan yola çıktı, sırasıyla Hülle, Kerbela ve Kufe'ye ve Necef'e geldi.

"Her Şii bir Bedir Tugayı'dır"

Kalabalık, IİDYK'nın askeri kanadı Bedir Tugayları'na atfen, "Bedir Tugayları başınız gitti", "Bütün halk Bedir Tugayları'dır" ve "Baasçılar'a ölüm" gibi pankartlar taşındı. Bedir Tugayları'na bağlı kişiler Necef sokaklarında dolaştı. Irak polisinin kimlik sorduğu bu kişiler, "Siz ABD'nin adamlarısınız" diye tepki göstererek, kimliklerini göstermeyi reddetti. Hazreti Ali'nin öldürüldüğü yer olan Küfe'den 5 kilometre uzaklıktaki Necef'e getirilen cenaze, burada önce Hazreti Ali Türbesi'ne götürüldü. Necef'te işgal güçlerine rastlanmazken, Iraklı asker ve polislerin yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Necef'in girişinde ve kentteki birçok noktada aramalar yapıldı. Saldırıyla doğrudan bağlantısı olduğu gerekçesiyle 2 Suudi ve 4 Iraklının tutuklu bulunduğu iddia edildi.

Devrim Meydanı'na defnedildi

El-Hakim'in cenazesi, Necef'te 1920 Devrimi Meydanı'na defnedildi. Naaşı cenaze namazı için Hazreti Ali Türbesi'ne götürüldü. İzdiham nedeniyle tabut camiye sokulamadı. Naaşı, daha önce açıklandığı gibi Hindi Camii yerine, Şii liderin İran'dan sürgünden döndükten sonra cami yaptırmak istediği 1920 Devrimi Meydanı'nda toprağa veriliyor. Mezar alanına El Hekim'in akrabaları dışında hiç kimsenin girmesine izin verilmedi. Defin alanına girmek isteyen halka, silahlı Irak polisleri engel olmaya çalıştı. n NECEF



3 Eylül 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED