AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Güvenli gıda hazırlanmasında on altın kural

Biz anneler her zaman her şeyin iyisini eşlerimiz, çocuklarımız için isteriz. Hepimizin ne denli büyük özveri ile onlara baktığımızı biliyorum. Daha yeni anne ya da eş olacaklara sağlıklı yiyecekler hazırlamada yol göstermesi için işte size birkaç öneri.

1/Sebze, meyve gibi gıdalar doğal hallerinde, diğerleri ise, işlendiğinde güvenli olurlar. Örneğin; daima işlenmemiş süt yerine, pastörize edilmiş süt satın alın. Tavuk alacaksanız ve tazeliğinden emin değilseniz, şoklanarak dondurulmuşunu seçin.

2/Başta hayvansal kökenliler olmak üzere bir çok gıda, hastalık etkeni taşıyabilir. Örneğin tavuk pişirildiğinde kemiğin yanında tam pişmemiş kısımlar kalabilmektedir. Donmuş etler pişirilmeden önce tamamen çözünmemişse ortalarında pişmemiş alanlar kalabilmektedir.

3/Pişmiş gıdalar oda sıcaklığına geldiği zaman, mikroorganizmalar çoğalmaya başlar. Güvenlik için, pişmiş besinler hemen yenmelidir.

4/Pişmiş gıdalar hemen yenilmeyecekse, ya da bitmemiş kısımları sonradan yenilecekse, ya 60 derecenin üzerinde ya da 10 derecenin altında ve hemen saklamak gerekiyor.. Bebekler için her öğünde taze gıda hazırlamaya özen gösterin.

5/Isıtma ve tekrar soğuma hastalık etkenlerinin üremesini kolaylaştırır. Buzdolabında saklanan yiyeceklerden yiyebileceğiniz kadarını ayırarak bunu ısıtın. Isıtırken, neredeyse yeniden pişiriyormuş gibi gıdanın tümünün en az 70 dereceye ısınmasına özen gösterin

6/Gıdaları güvenle pişirmiş olsanız bile, çiğ gıdayla temas halinde, mikrop bulaşmasına yol açabilirsiniz. Örneğin çiğ et kestiğiniz bıçağı ya da et tahtasını iyice yıkamadan, pişmiş etin parçalanmasında kullanmayın.

7/Gıda hazırlama işlemi sırasında ara verip başka iş yapmak durumundaysanız, tekrar gıda ile ilgilenmeden önce ellerinizi iyice yıkayın. Balık, et, veya tavuk gibi çiğ gıdaların hazırlanmasından sonra diğer gıdaların işlemine başlamadan önce ellerinizi tekrar yıkayın. Ellerinizde yara, sivilce gibi bir enfeksiyon varsa, gıda hazırlama işine girişmeden, bandaj ve sargı ile bulaşmayı önlediğinizden emin olun.

8/Gıda kalıntıları, çatlaklar ve çizikler, mikrop üremesine uygun ortamlardır. Tüm yüzeylerin çok iyi temizlenmesi ve bulaşıkların çok dikkatli yıkanmasına özen gösterin

9/Hayvanlar, hastalık etkenleri taşıyabilirler, sinek, böcek, fare ve evcil hayvanların gıdalara temas etmesini önlemek için sıkı kapaklı kapları tercih edin ve çiğ de pişmiş de olsa tüm gıda maddelerini kapalı dolaplarda saklayın.

10/İçmek için olduğu kadar, yemeklerin hazırlanması için de temiz suya gerek var. Eğer kullandığınız suyun güvenliği açısından şüpheniz varsa, yemek hazırlama, içme ya da buz üretmede kullanmadan öne iyice kaynatmayı ihmal etmeyin.

Kabak püresi

MALZEMELER: 4 adet kabak, 1 adet kuru soğan, 1 demet dereotu (veya nane), 1 kase yoğurt (istenirse süzme yoğurt), 3-4 diş sarmısak, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, tuz.

HAZIRLANIŞI: Kabakları soyup rendeleyin. Bir süzgeçe alıp suyunu iyice sıkın. Soğanı ince ince kıyıp sıvı yağda pembeleşinceye dek kavurun. Rendelenmiş kabakları ekleyip karıştıra karıştıra kabağın suyunu çektirin. Biraz soğumasını bekleyip hazırladığınız sarmısaklı yoğurtu ilave edin ve karıştırın. Arzuya göre istenirse üzerine ince kıyılmış dereotları veya naneyi veya sıvı yağ ile kavrulmuş salçayı dökün. Soğuk servis yapın.


2 Eylül 2003
Salı
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED