AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Sualtına yakın bakış

Sualtı fotoğrafçısı Alptekin Baloğlu çektiği 20 bin kare arasından seçtiği fotoğrafları Tarif Vakfı Darphane Binaları'nda sergiliyor. 16 Eylül'e kadar açık olan sergi sualtının gizemine kapı aralıyor.

  • ÖMER ÇAKKAL
    Sualtı fotoğrafçısı Alptekin Baloğlu'na 18 Ağustos'da Kuala Lumpur'da düzenlenen Sualtı Görüntüleme Festivali'nde "En İyi Sualtı Kitabı" Ödülü'nü getiren "Sualtının Yıldızları" adlı eseri sanatseverlerle buluştu. Baloğlu'nun kitabında kullandığı fotoğraflardan oluşan aynı adlı sergi ise Topkapı Sarayı Tarih Vakfı Tarihi Darphane Binaları'nda ziyaretçiye açıldı.

    Sualtından Yansımalar adlı ilk kitabı ile Türkçe olarak yayınlanan ilk sualtı kitabının yazarı olma unvanını kazanan Baloğlu, ilaç firması Lundbeck'in sponsorluğunda hazırladığı ikinci kitabı ile de sualtı meraklılarının gönlünü fethetmiş durumda. Yaklaşık bir yıllık bir çabanın ürün olan kitap, Baloğlu'nun Avustralya, Papua Yeni Gine, Malezya, Tayland ve Sudan'da çektiği 20 binin üzerinde fotoğraf arasından seçtiği karelerle bezenmiş. Kendisine, geçtiğimiz yıl Singapur'da düzenlenen ve jürisinde National Geographic dergisinin sualtı fotoğrafçısı David Doubilet'nin bulunduğu Celebrate The Sea Yarışması'nda geniş açı dalında dünya birinciliği ödülünü getiren ilk kitabı Sualtından Yansımalar'ın ardından Baloğlu, Sualtının Yıldızları adlı eseri ile 18 Ağustos'ta Malezya'da gerçekleştirilen Celebrate The Sea Festivali'nde "Denizlerin En İyi Kitabı" Ödülü'nü Türkiye'ye getirdi. Kitapta, renk ve dokusunu değiştirerek kamufle olan sualtı canlılarından yumurtalarını inci gibi dizen deniz tavşanlara kadar sualtının ilginç yaşam öyküleri 400'ü aşkın fotoğraf ve kısa bilgilerle anlatıyor. İçerisinde boyutlu fotoğrafların da bulunduğu kitapla birlikte Okan Bayülgen tarafından seslendirilmiş 47 dakikalık bir belgesel de yer alıyor.

    SERGİ 13 EYLÜLE DEK AÇIK

    Lundbeck'in verdiği destek sayesinde fotoğraf ve baskı kalitesiyle görenleri sualtının büyülü dünyasına taşıyan kitap, ilk olarak geçtiğimiz günlerde Darphane Binaları'nda düzenlenen bir kokteylle basına tanıtıldı. Aynı akşam, kitap içinden seçilen fotoğrafların bulunduğu serginin açılışı da gerçekleştirildi. Haftaiçi 10.00-19.00 saatleri arısında ücretsiz olarak görülebilecek olan sergi, 13 Eylül'e kadar ziyaretçiye açık.

    SUALTINDA UYUMLU YAŞAM

    1966 Bursa doğumlu olan Alptekin Baloğlu'nun sualtı fotoğrafçılığı ile tanışması 1995 yılına dayanıyor. Yazdığı kitaplar öncesinde hazırladığı dia gösterileri ile konferanslara katılan Baloğlu, yazdığı makalelerle de sualtındaki dünyanın ilginç yönlerini meraklıları ile paylaşmış. Denizaltında gördüğü, görmekten çok yaşadığı hayatın, etrafımızda dönen hayattan farkını sorduğumuz Baloğlu şöyle dedi: "Sualtındaki canlılık, yer üstüne göre o kadar farklı ki. Yaşamın akışı konusunda da öyle. İnsan müdahalesinden uzakta duran sualtı canlıları arısında o kadar büyük bir uyum sözkonusu ki."

  •  
    Vizontele masalı sürüyor
    Van'ın Gevaş ilçesinde çekimi süren Vizontele Tuuba basına tanıtıldı. Filminden "masal" olarak söz eden Yılmaz Erdoğan 'Rakibimiz birinci Vizontele'dir" dedi.
    Hasankeyf'e 200 milyar daha
    Hasankeyf'teki kazılara, 4 gün aradan sonra yeniden başlandı. Batman Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Bulduk, Hasankeyf kazılarını durdurma gibi düşüncelerinin olmadığını belirterek, Türkiye'de bu yıl ilk kazı izninin Hasankeyf için çıktığını söyledi. Kazı için GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nce bu yıl 530 milyar 500 milyon lira ödenek ayrıldığını bildiren Bulduk, kazı ekibi başkanı Prof. Oluş Arık'ın hesabına ilk önce 150 milyar lira, bugün de 200 milyar lira yatırıldığını kazı ekibine her türlü kolaylığın sağlandığını kaydetti. Prof. Arık ise, "150 işçi çalıştırıyor, malze-meler alıyoruz. Kazıların maliyeti yüksek oluyor. Kazılara tekrar başladık. Gecikmenin dışında sorun kalmadı'' diye konuştu.
    Non stop İdil Biret
    İzmir'de yapılacak Uluslararası Kültür ve Sanat Günleri çerçevesinde, 4-6 Eylül günlerinde Efes Antik Tiyatro'da ücretsiz iki konser verilecek. Ülker Grubu'nun ana sponsorluğunda düzenlenecek Kültür ve Sanat Günleri'nde ünlü piyanist İdil Biret, 4 Eylül gecesi ara vermeden 115 dakika sürecek performansla Chopin'in eserlerini yorumlayacak. Etkinlik çerçevesinde Chopin ve Beethoven geceleri de gerçekleşecek.
    3 Eylül 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED