AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
İkinci el oto satışlarında
KDV ve noter kaldırılacak

Sanayi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'na yazdığı yazıda, ''yabancılara ikinci el araç satışında KDV'nin kaldırılmasını'' isterken, İçişleri Bakanlığı'dan ise ''ikinci el araç satışında noterlerin devre dışı bırakılması'' önerisinde bulundu.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Maliye ve İçişleri Bakanlıkları'na gönderdiği yazıyla, ikinci el araçların satışının kolaylaştırılması için gerekli önlemlerin alınması istedi.

Edinilen bilgiye göre, Sanayi Bakanlığı "otomotiv sektörünün canlanması, ihracatın arttırılması" amacıyla, ikinci el araç satışının kolaylaştırılması konusunda Maliye ve İçişleri Bakanlıkları nezdinde girişimlerde bulundu.

Sanayi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'na yazdığı yazıda, "yabancılara ikinci el araç satışında KDV'nin kaldırılmasını" isterken, İçişleri Bakanlığı'dan ise "ikinci el araç satışında noterlerin devre dışı bırakılması" önerisinde bulundu. Bakanlık, araç satışlarının noter yerine polis nezaretinde gerçekleştirilerek, alıcının noter masrafından kurtulmasını amaçlıyor.

Maliye sıcak bakıyor

Maliye Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı'nın bu önerisine sıcak bakmakla birlikte, mevzuat nedeniyle şahıslara yapılan satışlardan KDV'nin kaldırılmasının mümkün olmadığını, yalnızca şirketlere yapılacak satışlarda bu indirimin söz konusu olabileceği görüşünde.

Bu arada Sanayi Bakanlığı yetkilileri, "ikinci el araç satışında noterlerin devre dışı bırakılması" istendiği ortamda, uygulamanın yabancılara yapılması konusunda İçişleri Bakanlığı'nın bir çalışma yürüttüğüne dikkat çektiler.

Otoda yıllık ihracat 8 ayda yakalandı

Ekonomik kriz nedeniyle dış pazarlara yönelen Türk otomotiv sektörünün ihracatı, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde yüzde 59.3 oranında artarak 4.5 milyar doları aştı. Sektör, 8 ayda yakaladığı bu başarı ile 4.8 milyar dolar olan geçen yılın toplam otomotiv ihracatına yaklaştı. En fazla ihracat artışı, tanklar ve zırhlı savaş taşıtlarında gerçekleşirken, sadece hava ve uzay taşıtları ile özel amaçlı diğer çekicilerin ihracatında gerileme yaşandı. Ocak-Ağustos döneminde, yüzde 59.3'lük artışla 4 milyar 505 milyon 547 bin dolara yükselen ihracat, geçen yılın aynı döneminde ise

2 milyar 828 milyon 297 bin dolarda kalmıştı. 1990'lı yılların ortalarına kadar sadece milyon dolarlarla ifade edilen Türk otomotiv sektörünün ihracatı, 1995'te 1.2 milyar, 1996 ve 1997'de 1.5 milyar, 1998'de 1.7 milyar, 1999'da 2.4 milyar, 2000'de 2.6 milyar, 2001'de de 3.8 milyar, 2002'de ise 4.8 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Sektör, yılın 8 ayında 14 serbest bölgenin yanı sıra, 162 ülke ve özerk bölgeye ihracat gerçekleştirdi. Sektör, bu dönemde Marshall Adaları ile TÜBİTAK, Adana Yumurtalık, Trakya ve Kocaeli serbest bölgelerine ilk kez ihracat yaptı.



3 Eylül 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED