AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
ABD pişman Türkiye temkinli

Irak Amerika'nın ikinci Vietnamı oldu. Vietnam'da direniş işgalden 3 yıl sonra başlamıştı. Irak'ta 3 gün sonra başladı. Amerikalılar Irak'ı da Vietnam gibi hesap etmişler 3 seneye kadar işleri yoluna koymayı planlamışlar.

Ama artık anlaşıldı ve ortaya çıktı ki ünlü Amerika istihbaratı CİA ve Savunma Bakanlığı Pentagon öyle çok başarılı kuruluşlar değilmiş. Aslında sadece birkaç gün elektrik kesildiğinde anlaşıldı ki Amerika onca varlığına rağmen çok dayanıklı bir ülke değilmiş.

Amerika'nın ne kadar başarılı operasyon hesaplayıp düzenlediği şimdi Irak'ta ortaya çıktı. Üstelik en yetkili ağızların itiraflarıyla..

ABD Savunma Bakanı Rumsfeld, Irak'ta savaş sonrasında karşılaştıkları direncin boyutunun beklentilerinin ötesinde olduğunu itiraf ederken, 'Savaş planımız gayet genişti, ancak askeri işlerde her zaman evdeki hesap çarşıya uymaz, planlar gerçeklerle karşılaştığında, yeni durumlara göre ayarlanması gerekir' dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers ise 'Bu düşman, daha önce çarpıştığımız düşmanlara benzemiyor. Hâlâ çok kurnaz ve kötüler' yorumunda bulundu.

Rumsfeld'in yardımcısı Wolfowitz, 'Özellikle güvenlik alanında durum, beklediğimizden daha kötü çıktı. Savaştan önce, Irak'ı yönetme adına ülkeyi 35 yıldır kasıp kavuran sadistlerin ve gangsterlerin bu ölçüde savaşmaya devam edeceğini tahayyül bile edebilmemiz çok zordu' ifadelerini kullandı. Wolfowitz, Irak'ın yeniden imarını finanse etmesi umulan petrol gelirlerinin de devam eden gerilla savaşı ortamında, beklentilerin çok altında kaldığını itiraf etti.

ABD'de savaşın bayraktarlığını yapan şahinler, 'bundan sonra ne yapmalı' konusunda da görüş ayrılığına düştü. Irak savaşına akıl hocalığı yapan 'neo-con' gruplar bile desteklerini çektiler

Savaşın bayraktarlığını yapan yönetim içindeki ve çevresindeki şahinler 'Irak'a yeni birlik gönderilmesi' konusunda eskisi kadar gözü kapalı destek de vermiyorlar.

Başkan George W. Bush yönetiminde sertlik yanlısı şahinlerin en tepedeki isimlerinden sayılan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, bazı hataların yapıldığını kabul etmekle birlikte, bundan sonra Irak'a takviye Amerikan askerinin gönderilmesine karşı çıkıyor. Rumsfeld, bu yönde askeri kanattan kendisine talep gelmediğini belirtiyor.

Washington'daki uzmanlar ise ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimi öncesinde 'zaaf belirtisi' göstermemek için Rumsfeld ve yardımcısı Paul Wolfowitz'in ek asker gönderilmesine sıcak bakmadığını belirtiyor.

ABD'de savaş taraftarlarının hemen hepsi pişman olmanın verdiği duygular içinde hatalarını itiraf ederken, Irak'a yeni asker göndermeyi düşünmüyorlar. Ama mevcut askerlerle de Irak'ta işler yoluna girmiyor.

Öyleyse gelsin başka ülke askerleri.

Tabii bizi öncelikle Türk askerinin gönderilmesi ilgilendiriyor.

ABD bir taraftan hatasını itiraf ediyor ama öte taraftan Irak'ı işgal ederek yaptığı hatayı -yönetimi BM'ye devrederek- düzeltmeye yanaşmıyor. Hatasına Türkiye'yi de ortak etmek istiyor.

Türk hükümeti şu ana kadar takip ettiği politika ile bu hataya iştirak etmemekte kararlı olduğunu göstermiştir. Başbakan'ın son açıklamasında ordumuzu çamura sokmayacağını ilan etmesi bu isabetli politikanın tezahürü oldu.

ABD Irak yönetimini BM'ye devretmeyerek gücünü kullanıyor ve fiili durumu sürdürüyor. Fiili durum en çok komşu ülke Türkiye'yi etkileyeceği için Türkiye fili duruma fiili durum ile cevap verebilir ve daha etkili olabilir.

O zaman daha büyük bir risk almış olur!

Risk almadan siyaset olmaz.

Evvelki gün çok farklı dünyaların mensubu insanlarla görüştüm. Hükümeti takdir ediyorlardı. Şaşırdım. Onlardan bu takdiri beklemiyordum.


3 Eylül 2003
Çarşamba
 
Resul Tosun
RESUL TOSUN


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED