AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
DSM'ye lise mezunu olarak girip de önlisans mezunu olanların hakları devam ediyor mu?

1999 DMS'ye lise düzeyinde katıldım, 79 puan aldım. Ama şimdi bir ön lisans programı bitirdim. Bu çerçevede 1999 yılında girdiğim DMS'de aldığım sonuç geçersiz midir?

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmeliğin Yerleştirmeyi düzenleyen 23'üncü maddesinde; "Adaylar, ÖSYM tarafından (B) grubu kadrolara; KPSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koşulları göz önünde tutulmak suretiyle yerleştirilir. Yerleştirme işlemlerinde, diğer koşullar saklı kalmak kaydıyla, yerleştirmenin yapıldığı tarihte aynı adaya ait geçerlilik süresi bitmeyen sınavlardan alınan en yüksek KPSS puanı dikkate alınır ve aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibariyle önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde yaşı büyük olana, her ikisinin de aynı olması durumunda ise sınav sonucu yeni açıklanan adaya öncelik tanınır."hükmüne yer verilmiştir.

Lise Mezunu olarak girmiş olduğunuz sınavın geçersiz olduğuna dair yukarıda belirtmiş olduğumuz hükümde ve Yönetmeliğin diğer hükümlerinde bir kısıt bulunmamaktadır. Bu çerçevede lise mezunu olarak yerleştirilmeniz mümkündür.

Özürlü memurların nakli 2003/42 sayılı genelgeye takılır mı?

Ben kamu üniversitelerinden birinde 2000 yılından itibaren özürlü kontenjanında memur olarak görev yapmaktayım. Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğüne naklen geçiş talebinde bulundum. Çalıştığım Rektörlük, 2003/42 sayılı Başbakanlık Genelgesinden dolayı Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü'nün talebine olumsuz yanıt verdi. Bu genelgeye takılmam doğru mudur? Ayrıca harcırah alabilecek miyim?

19.07.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2003/42 nolu Başbakanlık Genelgesinde açıktan ve naklen atanmalara ilişkin istisnalara yer verilmiştir. Bu istisnalar arasında;

"....Genel bütçeye dahil dairelerin kurum içi naklen atamaları,

....Sakat ve eski hükümlüler ile Devlet burslusu olarak yurt dışına gönderilen öğrencilerin akademik eğitimlerini tamamlamalarını müteakip atanmaları," belirtilmiştir.

Bunlar dışındaki her türlü naklen ve açıktan personel atamaları ivedi ve zorunlu hallerde Başbakanlıktan izin alınarak yapılabilmektedir.

Burada yer alan sakat ve eski hükümlülerin istisna tutulan atamaları, açıktan atama niteliğinde olan atamalardır. Sizin atamanız ise naklen atama olup ayrıca genel bütçeli kurumlar arasındaki kurum içi atamalardan da değildir. Bu nedenle naklen atanma isteğinizin genelgeden dolayı olumsuz yanıtlanması yanlış değildir. Diğer taraftan, naklen atanma isteğiniz daha sonra gerçekleşirse, kendi isteğinizle yazılı olarak atanma talebinde bulunduğunuz için 6245 sayılı Harcırah Kanunundaki son değişikliklerden dolayı harcırah ödenmeyecektir.

KPSS-B ile bir kadroya yerleşen adayın daha sonra öğretmenlik kadrosuna atanması

Ben Teknik eğitim fakültesi bilgisayar öğretmenliği öğrencisiyim. 1-5 Eylül 2003 tarihleri arasında yapılan memur yerleştirmelerinde bir kadroya atanırsam daha sonra öğretmenlik kadrolarına aday memurken geçebilir miyim?

1-5 Eylül 2003 tarihleri arasında yapılan KPSS-B yerleştirmelerinde bir kadroya atanmanız halinde, en az bir en fazla iki yıl arasında aday memurluk süresine tabi olacaksınız. Bu sürenin bir yıl mı olacağı iki yıl mı olacağı kurumun taktirindedir. Aday memurken hiçbir kadroya naklen atanamayacağınız gibi öğretmenlik kadrolarına da naklen atanamazsınız. Öğretmenlik kadrolarına naklen başvuruda bulunabilmeniz için asil memur olmanız gerekmektedir. Diğer taraftan, usulüne uygun istifa etmeniz halinde 6 ay boyunca devlet memuru olamazsınız. Buna rağmen aday memurken, naklen öğretmenlik kadrolarına geçiş yerine yeni bir KPSS-Öğretmenlik sınavına girip usulüne göre istifa ederek öğretmenlik kadrolarına yerleşmeye çalışırsanız bu durumun 6 ay içinde tespit edilmesi halinde görevinize son verilir.

YAZICIOĞLU BÜROKRASİYE ÖRNEK OLMALI

Bir bürokratın ardından bu kadar duygulandığımı ve hüzünlendiğimi hatırlamıyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin birçok yönden örnek alınması gereken bürokratları arasında yer alan Denizli Valisi Recep YAZICIOĞLU'nun ailesine ve yakınlarına Yüce Mevla'dan sabırlar diliyoruz. Ümidimiz ve tesellimiz bu insanların hantal bürokrasinin yeniden silkinmesine yol açacak görüşlerinin hayata geçirilmesi ve devletin kaynaklarına kendi cebindeki paradan daha fazla sahip çıkan davranışlarının örnek alınmasıdır.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

6 Eylül 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED