AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

B İ L İ Ş İ M
Bilgisayarlar alkol alacak

Dizüstü bilgisayarlar önümüzdeki yıl piyasaya sürülecek olan ve içinde metanol, alkol ve diğer kimyasallar bulunan kartuşlarla çalışacak. Alkollü bilgisayarlar daha uzun süre mobil kalmamızı sağlayacak

Dizüstü bilgisayarların pillerinin kısa sürede bitmesi bilgisayar üreticilerini yeni arayışlara itiyor. Uzun süredir bilgisayarları sıvı yakıtla çalıştırmak için uğraş veren Japon NEC firması bu amaçla "yakıt hücresi" geliştirdi. NEC firmasını geliştirdiği yakıt hücreli batarya lityum-iyon pillere göre 10 kat daha uzun ömürlü. Bilgisayarı şarj etmek yerine metanol, alkol ve diğer kimyasalları içeren sıvı yakıt kartuşunu değiştirerek enerji ihtiyacının karşılanması hedeflenen projede, hücre yakıtı kartuşuyla bir bilgisayarın 5 saat aralıksız çalışması sağlandı. NEC yetkilileri bir sonraki hedeflerinin aralıksız 40 saat çalışma süresi olduğunu açıkladılar. Yakıt hücresi teknolojisinin dizüstülerin yanısıra cep telefonları ve avuçiçi bilgisayarlarda da kullanılabileceği bildiriliyor. Yeni yakıt hücreli bilgisayar önümüzdeki yıldan itibaren piyasaya sunulacak. Yeni teknolojiyle kullanıcılar bilgisayarlarını fişe takıp bataryayı şarj etmek yerine, yakıt hücreli kartuş satın almak zorunda kalacaklar. Bu durumun bilgisayar pazarında yazıcı kartuşları ve kağıt gibi dev bir tükemik kalemi yaratması bekleniyor. Japon NEC firmasının yanısıra, Toshiba, Casio, Sony ve Hitachi gibi firmalar halen bu sistem üzerinde çalışıyor.

Otomobillerde kullanılması şimdilik mümkün değil

Otomotiv devleri 2010'da yakıt hücresiyle çalışan otomobilleri piyasaya çıkaracak. Yakıt hücresi üzerine araştırmalar yapan Kafiforniya Üniversitesi'nden Dr. Elton Cairns, halen binek otomobilleri çalıştıracak güçte yakıt hücresi üretmenin maliyetinin 300 bin doları bulduğunu belirtiyor. Otomobillere göre daha az enerji tükettiklerinden, ilk etapta dizüstü bilgisayarlar için yakıt hücresi kartuşu üretimi planlanıyor. Öte yandan yakıt hücrelerinin yanıcı ve bu nedenle tehlikeli olması üreticileri ürkütüyor. Yakıt hücrelerinin yanlış kullanıldığı takdirde kullanıcıya yarardan çok zarar verebileceği belirtiliyor.

YENİ BİR TÜKETİM KALEMİ OLMAYA ADAY

Bugün bilgisayar kullanıcılarının büyük bir bölümü yazıcılarında kullandığı toner ve kartuşları "tasarruf etmek" için kartuş dolumu yapan yerlerde doldurtma yöntemini tercih ediyor. Bu sektöre önümüzdeki yıllarda dizüstü bilgisayarları için "yakıt hücresi" dolumu da eklenecek gibi gözüküyor. Bu durum bilgisayarcılar için yeni bir tüketim kalemi getirdiğinden sevindirici haber sayılabilir ancak tüketici açısından pek sevindirici değil. Yazıcılar için "itinayla kartuş dolumu" yapan firmaların yakıt hücresi pazarına gireceğinden şimdiden emin olabilirsiniz. Kartuşların bugünkü lityum pilleriyle aynı fiyata satılabileceği bildiriliyor.

UZAY PROJELERİNDE HÂLÂ KULLANILIYOR

1839 yılında Sir William Grove seyreltik sülfirik asit çözeltisine daldırılmış iki platin elktrotdan oluşmuş bir sistemde hidrojen ve oksijen üretmeyi başardı. Daha sonraki yıllarda Grove, önceki çalışmasında kullandığı sistemden elli tanesini birleştirerek oluşturduğu bir sistemde daha fazla elektrik akımı üretme hayalini gerçekleştirdi. Daha sonra yoğun geliştirmek çalışmaları sonucunda ilk pratik yakıt hücreleri Apollo uzay programı için 1960'larda yapıldı. NASA yakıt hücresi teknolojisini yıllardır uzay araçlarında kullanıyor.

 
WEB GEZGİNİ
Dünyanın ihalesi burada
Türk girişimcilerin dünyadaki ihale fırsatlarını kaçırmaması için hizmet veren Dünya İhale, ücretli abonelik sistemiyle çalışıyor. Sisteme abone olanlar ihale duyurularını web üzerinden takip edebilecekleri gibi, dilerlerse e-posta kutularına gelmesini de sağlayabiliyorlar.

PC DERGİLERİ
Dizüstü bilgisayarlara dair adamakıllı bir inceleme
Byte dergisi Eylül sayısında dizüstü bilgisayarlarla ilgili detaylı bir incelemeye yer verdi. İnceleme, fiyatları giderek düşen çeşitli markalara ait dizüstü bilgisayarlar arasından seçim yapmaya yardımcı oluyor. Okurlarına iki CD hediye eden dergideki diğer konular şunlar: Bilgisayarla Eğlenceli Eğitim!, Radyo Sinyali İle Bedava Chat,3D Dünyasından Son Yenilikler.
byte
9 Eylül 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED