AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y E M E K
MİHMANDAR LOKANTASI'NDA
Gerçek demirhindi şerbeti

İstanbul'un ve hatta Türkiye'nin en rağbet gören, özellikle Ramazan aylarında ziyaretçi akınına uğrayan, manevi atmosferi çok yüksek olan ilçelerimizden birindeydim, Eyüp Sultan'daydım bu hafta. Eyüp'e gidip de maneviyatının etkisinde kalmamak gerçekten mümkün değil. Eyüp Sultan'da ziyaretlerimi yaptıktan sonra daha öncesinde birkaç defa yemeklerini yediğim Mihmandar'a gidip kendime bir ziyafet çektim.


Mihmandar Lokantası 1996 yılından beri Eyüp'te hizmet veriyor. Müessese sahiplerinden Bülent Bey'e lokantaya neden bu ismi verdiklerini sorduğumda, lokantalarının Eyüp Sultan Hazretleri Türbesi'ne çok yakın olduğundan, müesseselerini onun tercümanlığında işletmek istedikleri için bu ismi verdiklerini söyledi. Mihmandar ve biraz yakınında bulunan Ensar Lokantaları aynı kişiler tarafından işletiliyor.

TAZE FASÜLYE VE TANDIRIN AHENGİ

Mihmandar Lokantası'nda genellikle tencere yemeklerine ağırlık veriliyor. Ben önce zeytinyağlı tabağıyla başlattım yemeğimi. Aşçı tabağı ismini verdikleri zeytinyağlı tabağının içinde taze fasülye, patlıcan kebap, tandır mevcut. Pişimi gayet iyi olan taze fasülyenin yanında tandırın ana malzemesi olan kuzu etinin iyi seçilmiş ve yumuşaklığının da tam kıvamında olması yemeğin güzellikleri arasındaydı. Yediğim bir diğer yemek olan sebzeli kebabın da hafifliği, sıcak yaz günlerinde iyi bir tercihti doğrusu.

DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

Yemek esnasında masama gelen demir hindi şerbetini içtiğimde, Türk mutfağının büyüklüğü ve lezzeti karşısında bir kez daha onur duydum. Bu şerbetler dururken kendi kültürümüzle uzaktan yakından alakası olmayan bir sürü değişik içecek çeşitlerini niçin içtiğimize bir türlü de anlam veremiyorum.

Demirhindi şerbeti bal ve birçok çeşit baharatla yapılan, Osmanlı saraylarında da özellikle yazın devamlı tüketilen enfes şerbet çeşitlerinden sadece biri. Şerbetin neden bu kadar güzel olduğunu Bülent Bey'e sorduğumda, şerbet yapımında kullanılan balın özel olarak Kars Kağızman'dan getirtildiğini söylüyor. Yani anlayacağınız içinde hiçbir katkı maddesi yok, doğal üretiliyor.

KÖY TAVUĞU İLE YAPILAN TAVUK GÖĞSÜ

Yemek sonrası, tatlı sefası... Bülent Bey'e "Hangi tatlıyı tavsiye edersiniz" diye sordum, tavuk göğsünü tavsiye etti. İyi de etti. Tavuk göğsünün köy tavuğuyla yapılmış, içinde kullanılan pirincin sübye makinesi ile çekilmiş olması takdire şayan bir özellik. E tabii bu kadar özelliklere sahip tavuk göğsünün tadına da diyecek yoktu. Üzülerek söylüyorum ki, artık gerçek köy tavuğuyla ve sübye makinesiyle çekilmiş pirinç ile tavuk göğsü yapan çok az müessese var. Mihmandar Lokantası da bu sayısı azalmış lokantalar arasına giriyor.

Bu güzel yemekleri yedikten sonra Eyüp Camii'nden okunan akşam ezanını dinlerken, buraya gelmekle ne kadar iyi ettiğimi anlamış oldum. Bence kendinize biraz zaman ayırın ve en kısa zamanda Eyüp Sultan'ı ziyaret edin, tabii Eyüp'e gitmişken Mihmandar Lokantası'nda en azından bir demirhindi şerbeti de içmeyi unutmayın.

Sabah ezanıyla birlikte 18 çeşit kahvaltı ile başlayan servis 23:00'e kadar devam ediyor. Gittim, gördüm, tattım, memnun kaldım. Tavsiye ederim...

NASIL GİDİLİR

Adres : Kalenderane Cd. Eyüp Bulvarı Sokullu İkram Çarşısı No:1 Eyüp Sultan / İSTANBUL
Tel: (0212) 612 59 98

41 ÇEŞİT KÖKTEN YAPILIYOR

Şerbetin ana maddesi köklerden oluşmaktadır. Tarçın, zencefil, karanfil dahil ismini sayamadığımız 41 çeşit kökten oluşmaktadır. Bu köklerin tamamını bir paket halinde Mısır Çarşısı'ndan satın alabilirsiniz.

Şerbetin tatlandırılması için kara kovan balı kullanılmaktadır. Kökler iyice kaynatıldıktan sonra süzülür. Süzülen şerbete bal ilave edilir ve bir süre daha kaynatıldıktan sonra soğuk olarak servis yapılır

BEĞENDİKLERİM

• Demirhindi şerbeti
• Mekanın rahatlığı ve dekorasyonu

ELEŞTİRİLERİM

Osmanlı kebabında etin üstüne konulan eritilmiş kaşar peyniri kebabın bütün özelliğini kaybettirmiş.

FİYATLAR

Aşçı tabağı: 8 milyon
Tandır: 7 milyon 500 bin
Taze Fasulye: 3 milyon 500 bin
Salata: 1 milyon 500 bin
Meşrubat: 1 milyon 500 bin

SEVGİLİ OKURLARIM;

Bazı okurlarımız şahsıma ulaşıp "Bizim de gidip gördüğümüz, diğer okurlarınıza tanıtmaya değer başka yerler var, buraları neden yazmıyorsunuz?" diye eleştirilerde bulundular. Bu sebeple bundan sonra sizler de gezip gördüğünüz, memnun kaldığınız, farklı lezzetler sunulan mekanları faks veya elektronik posta yoluyla bizlerle paylaşın, değerlendirelim...

LEZZETLİ SÖZLER

Lafı laf etme ilave
Al kaşığı çal pilave


6 Eylül 2003
Cumartesi
 
RAMAZAN BİNGÖL


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED