AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Gerginlik had safhada

8'i İsrail askeri 15 kişinin öldüğü Telaviv ve Kudüs'teki intihar eylemlerinden sonra bölgede gerginlik had safhaya ulaştı. Şaron Hindistan gezisini yarım bırakırken alarma geçen İsrail ordusu Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.

İsrail'de önceki akşam Tel Aviv'de İsrail'in en büyük askeri üssü yakınlarında ve Kudüs'de ardarda düzenlenen, 8'i asker 15 kişinin ölümüne ve 70 kadar kişinin yaralanmasına yol açan saldırılar ve İsrail ordusunun yeniden Filistin topraklarına girmesinden sonra Ortadoğu'da gerginlik had safhaya ulaştı.

Tel Aviv ve Kudüs'teki saldırıları düzenleyen intihar komandolarının ikisi de Batı Şeria'daki Ramallah kentinin batısına düşen Rantis Köyü'nden.

Saldırılarda ölen intihar komandolarının Ramallah'taki Bir Zeyt Üniversitesi'nde eğitim gördüklerini ve Hamas'a mensup olduklarını duyuran İsrail askeri radyosu, saldırganların kimliği hakında ayrıntı vermedi.

İsrail ordusu alarmda

Yeni saldırılardan endişe edilen İsrail'de en yüksek alarm düzeyine geçildi. Polis kaynakları, Batı Şeria ile İsrail topraklarını birbirinden ayıran yeşil hat boyunca görev yapan güvenlik kuvvetlerine takviye yapıldığını, kent girişlerinde, ticari merkezlerin etrafında, otobüs durakları ve okullarda güvenlik önlemlerinin artırıldığını söylediler.

Gazze'ye hava saldırısı

Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde uygulanan abluka devam ederken, Erez geçiş noktasından İsrail'e geçmek isteyen Filistinli işçilere izin verilmediği bildirildi.

Dün sabah Cenin kenti ve Tulkarim'deki bir mülteci kampına giren İsrail ordusu, Gazze'ye hava saldırısı başlattı. İsrail uçaklarının, Gazze'de Hamas liderlerinden Mahmud Zahar'ın evine düzenlediği operasyonda ölenlerden birinin Zahar'ın oğlu, diğerinin koruması olduğu bildirildi. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, uçakların attığı füze, Zahar'ın kentin Rimal semtindeki evine isabet etti. Ev yerle bir olurken, dev duman bulutu gökyüzüne yükseldi.

Nablus'ta 2 Filistinli öldürüldü

Saldırıda, Zahar'ın evine komşu çok sayıda ev de zarar gördü. 20 kişinin yaralandığı saldırıdan sonra Filistin polisi, olay yerinde toplanan kızgın kalabalığı engellemeye çalıştı. Bacağından yaralanan Zahar, yakındaki Şifa Hastanesi'ne kaldırılırken, saldırıda ölen 2 kişinin cesetlerinin yanmış olduğu belirtildi. Yakınları, saldırıda ölen Zahar'ın oğlu Halid'in 24 yaşında, korumasının da 30 yaşında olduğunu bildirdiler. Bu arada Filistin polisi, İsrail tanklarının, Han Yunus'un doğusunda, Karara köyü yakınındaki karakola 5 kez ateş açtığını söyledi. Nablus'da ise, İsrail askerlerinin açtığı ateşte 2 Filistinlinin öldüğü, 1 Filistinlinin ağır yaralandığı bildirildi.

Şaron, gezisini yarıda kesti

İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Hindistan gezisini yarıda kesti. Şaron'un bürosundan bir yetkili, "Başbakan, saldırılardan sonra gezisini kısa kesme kararı verdi" dedi.

Bu arada, istifa eden Filistin Başbakanı Mahmud Abbas'ın yerine atanan Ahmed Kurey, İsrail'e müzakerelere yeniden başlama çağrısında bulundu.

Kurey, şiddete son vermek istiyorlarsa İsrailli yetkililerin Filistinliler'le müzakerelere yeniden başlaması gerektiğini söyledi ve "Filistinliler'i öldürmek ve şiddeti tırmandırmak İsrail'in güvenliğini sağlamaya yardım etmez" ifadesini kullandı.



11 Eylül 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED