AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Dünyayı değiştiren gün

11 Eylül saldırıları, iki yılda Amerika, Ortadoğu ve Orta Asya'da radikal değişimlere yol açtı. ABD, Afganistan ve Irak işgalleri sonrası güvenliği sağlayamadı. 2 yıl içinde binlerce kişi yakalandı, ama bin Ladin'in izi bulunamadı.

ABD'de bugün ikinci yılını dolduran 11 Eylül saldırıları, ABD'nin dünyaya bakış ve politikalarını kökten değiştirmekle kalmayıp, Ortadoğu ve Orta Asya'da radikal durum değişikliklerine ve bazı Avrupa ülkeleriyle ABD arasında gerilemelere yol açtı. 11 Eylül saldırılarının yarattığı travma, ABD halkının davranışlarında ve ülkenin Müslümanlar ile yabancılara karşı yaklaşımında da kalıcı değişikliklere neden oldu. Ancak Usame Bin Ladin yakalanamadı.

ABD, iki yılda iki savaşa girerken, Irak, George Bush yönetiminin tahminlerinin tersine, çetin ceviz çıktı. Bush yönetimi, 11 Eylül'den sonra bir numaralı önceliği güvenliğe verirken, eski dönemin tersine "düşman saldırmadan biz saldıralım" yaklaşımını benimsedi ve dünyayı Bush'un zihniyetinde "bizden olanlar ve olmayanlar" diye siyah-beyaz kategorilere ayırdı.

Kukla yönetim işe yaramadı

Afganistan savaşında ABD, el-Kaide'ye destek veren Taliban yönetimini yok ederken, Taliban'ın ve el-Kaide'nin en üst düzey liderleri yakalanamadı. ABD, Afganistan gerekçesiyle Orta Asya'ya bir daha çıkmamak üzere yerleşti. Afganistan'da ise, savaştan sonra kurulan Batı yanlısı yönetim, aradan geçen 1.5 yıl içinde, güvenlik açısından hâlâ uluslararası güce bağımlı durumda ve Kabil dışında hiçbir otoritesi yok. Saldırıları sürdüren Taliban bazı bölgelerin kontrolünü yeniden ele geçirdi.

Irak yalanları ortaya çıkardı

Afganistan saldırısında dünya, ABD'nin teröre karşı gösterdiği tepkiye destek verirken, Irak savaşı, dünyayı "Washington'u destekleyenler ve desteklemeyenler" şeklinde ikiye böldü. 11 Eylül'ün, ABD'nin Irak'ı işgaliyle ilişkisi konusunda iki ayrı görüş öne çıktı. İlk grup, Bush yönetiminin teröre karşı mücadele gerekçesini, Irak'a müdahale amaçlı olarak kullandığını ve 11 Eylül'ün, Irak savaşını kolaylaştırdığını savunurken, diğer gözlemciler, Bush'un 2001 yılı başında göreve başlarken zaten Irak'ta Saddam Hüseyin yönetimini hedeflediğini ve 11 Eylül saldırılarının, ABD'nin Irak'a müdahalesini geciktirdiği düşüncesini savunuyor. Ancak ünya Irak işgaliyle ABD'nin gerçek amaçlarını görmeşansını yakaladı.

BM'ye savaş açan Bush şimdi yalvarıyor

Irak savaşına hazırlanırken Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve yardımcısı Paul Wolfowitz'in çektiği sertlik yanlısı "şahinleri" dinlemeyi tercih eden Bush, Irak'ta savaş sonrası problemlerin çözülememesi üzerine, BM'yi devreye sokmaya yöneldi.

BM'yi işe yaramaz bir örgüt olarak ilan eden Bush, şimdi Irak çıkmazından kurtulmak için BM'den medet umuyor. Şahinlerin zihniyetine göre Irak savaşı, ABD'nin Ortadoğu'yu yeniden şekillendirmesi mücadelesinde ilk aşamayı oluşturacaktı. Uzmanlar, şahinlerin başta Irak'tan sonra Suriye veya İran'ı da hedef almayı planladığını, ancak Irak'ta işlerin hedeflendiği gibi gitmemesinin, bu planları en azından önemli ölçüde geciktirdiğini belirtiyorlar.



11 Eylül 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED