AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
ABD, PKK için pazarlığa geliyor

Irak'taki PKK'lıları silahsızlandıracağını söyleyen, ancak sözünde durmayan ABD, Türkiye'nin ısrar etmesi üzerine konuyu görüşmek üzere özel bir heyet gönderiyor.

"Eve Dönüş Yasası" konusunda Ankara'yı sıkıştıran ve yürürlüğe girdikten sonra Irak'taki PKK'lıları silahsızlandırarak, Türkiye'ye göndereceğini söyleyen ABD, sözünde durmadı.

Türk askerlerinin Irak'ın kuzeyinde görev yapmasına da yanaşmayan ABD, Türkiye'nin ısrar etmesi üzerine Pentagon, CIA ve Dışişleri yetkililerinden oluşan 7 kişilik bir heyeti Ankara'ya gönderiyor. Bugün başkente gelecek olan ABD heyetine Pentagon'dan bir tuğgeneralin başkanlık edeceği öğrenildi.

Ya çözün ya çözelim

PKK'nın, Irak'ın kuzeyinde bulunan Kürt gruplardan Irak Kürdistan Demokrasi Partisi (IKDP) lideri Mesut Barzani'nin de gizli desteğini aldığı ve IKDP'nin kontrolünde bulunan bölgelerde saklandığı da ABD'li yetkililere iletilerek, soruna çözüm istenecek. Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre, görüşmeler sırasında Amerikan heyetine, "PKK işini ya siz halledin, ya da bize bırakın" denilecek.

Ortak operasyon teklifi

Diplomatik ve askeri kaynaklardan, ABD'-nin de PKK konusunda Ankara'ya verdiği sözün arkasında duracağı, ancak kontrolü elden bırakmak istemediği öğrenildi.

Amerikan heyetinin Ankara'ya, "PKK'ya karşı yürütülecek operasyonu birlikte yapalım" demesi bekleniyor.

Bağdat'a güvenlik koridoru

ABD heyeti ile görüşülecek bir başka konunun da, Türk askerinin Irak'ta görev yapması durumunda, Türkiye ile muhtemel görev bölgesi arasında lojistik destek için oluşturulacak "güvenlik koridoru" olduğu öğrenildi.

Türk askerleri Irak'ın hangi bölgesinde görev yaparsa yapsın, Türkiye'den gelecek lojistik destek için bir güvenlik koridoruna ihtiyaç duyacak. Askeri kaynaklar, bu koridor üzerine yer alacak ikmal noktalarının güvenliğinin Türk askerleri tarafından sağlanmasını isterken, ABD'nin, "Kürt grupları gücendirmemek" adına bu fikre sıcak bakmayacakları kaydediliyor.

Türkiye, Irak'a sevkiyatın kara yoluyla yapılmasını istediğini belirtmişti. İki ülke heyetlerinin Genelkurmay Başkanlığı'nda yürütecekleri çalışmalarda bu konu hakkında bir ortak görüş belirlenmesi bekleniyor.

Edelman: Görüşmeler sürecek

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, terör örgütü PKK/KADEK konusunda bir heyetin bu hafta Türkiye'ye geleceğini ve görüşmelere başlanacağını bildirdi. TBMM Başkanı Bülent Arınç, ABD'nin göreve yeni başlayan Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'ı kabul ederek 50 dakika süreyle görüştü. Görüşmeden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplayan Edelman, "Çok iyi bir görüşmeydi ve kendisi ile birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

Bir gazetecinin ABD'den PKK/KADEK konusunda görüşmeler yapmak üzere bir heyetin geeceği haberlerini hatırlatması üzerine Edelman, şöyle dedi: "PKK/KADEK konusu son derece önemli. Başkan Bush oradaki terör tehdidinin mutlaka bertaraf edilmesi gerektiğini açık bir dille ifade etti. Bir kısım meslektaşlar bu hafta geliyorlar ve görüşmeler başlayacak ama önümüzdeki dönemde de değişik platformlarda bu diyalog devam edecek."

  • KAAN İPEKÇİOĞLU ANKARA



    11 Eylül 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED