AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
İstifa sonrası dönüşlere ilişkin bilgiler

16 Temmuz 2000 DMS-Öğretmenlik sınav sonucu ile İngilizce öğretmeni olarak atandım. Adaylığımız kalkmasına üç gün kala askere gittim. Askerlik dönüşünde adaylığımın kalktığını gösteren belgeyi imzaladım ama 03.12.2002 tarihinde öğretim görevlisi olarak çalışabilmek için istifa ettim. 1- Adaylığım gerçekten kalkmış mıdır? 2- İstifa sonrası dönüşte tekrar KPSS' ye girmek zorunda mıyım? 3- En erken yasal geri dönüş tarihim nedir? 4- Geri Dönüş için atama dönemlerini mi beklemeliyim? Yoksa 2004'ün herhangi bir ayında başvurabilir miyim? Benim durumumda olan kişiler için 2003-42 sayılı Başbakanlık genelgesinin rolü nedir?

1- 657 sayılı Kanun'un 54'üncü maddesine göre adaylık süresi idarenin taktir hakkına göre bir ile iki yıl arasında değişmektedir. Bu nedenle adaylığınızın kalktığını gösteren belgeyi imzalamış iseniz adaylığınız kalkmıştır. 2- İstifa sonrası dönüşte KPSS'ye girme zorunluluğu yoktur. 3- İstifa sonrası dönüşlerde ilgili kamu kurumu sizi almak zorunda değildir. Çünkü bu konuda az önce belirtildiği gibi idarenin taktir hakkı vardır. 4- Öğretmenlik için istifa sonrası dönüşlerde genel atama dönemlerini beklemeniz gerekmektedir. 5- 2003/42 sayılı Başbakanlık genelgesinden dolayı şu an için istifa sonrası dönüşler durdurulmuştur. Ancak, acil durumlarda Başbakanlık'tan izin alınabilmektedir.

Şef'in mühendis kadrosuna atanabilme durumu

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Çevre Mühendisi olarak mezun olup, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Müdürlüğünde "Toplu Taşıma Şefi" kadrosunda görev yapmaktayım. Ancak, atandığım günden bu yana fiilen mühendis olarak çalışmakta ve unvanımı kullanmaktayım. 2002 yılında mühendis kadrosuna atanmam yönündeki başvurum, ilgili yönetmelik gerekçe gösterilerek reddedildi. Diğer taraftan, maaşım yan ödeme kararnamesine aykırı olarak tespit edilmektedir. Bu husus ek gösterge için de geçerlidir. Neler yapabilirim?

a- Mevcut mevzuat çerçevesinde görevde yükselme eğitim ve sınavına girerek başarılı olmadan mühendis kadrosuna atanmanız mümkün değildir.

b- 152 Seri No.'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nde "1- Teknik Hizmetler Sınıfına dahil kadrolarda bulunan yükseköğrenim mezunlarından 657 sayılı Kanuna ekli I Sayılı Cetvelin "II- Teknik Hizmetler Sınıfı" bölümünün (a) ve (b) sıralarında unvanları sayılan kadrolara atanmış olanlar dışında kalan personelin mezun oldukları yükseköğrenimin niteliğine bakılmaksızın söz konusu bölümün (c) sırasında belirtilen ek göstergelerden yararlandırılması gerekmektedir.

ÖRNEK 1- Teknik Hizmetler Sınıfında "Teknisyen" kadro unvanı ile görev yapmakta iken Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümünü bitiren personel, 657 sayılı Kanuna ekli I Sayılı Cetvelin "II- Teknik Hizmetler Sınıfı" bölümünün (c) sırasında almakta olduğu aylık derecesi için öngörülen ek göstergeden yararlanacaktır.

ÖRNEK 2- Teknik Hizmetler Sınıfında "Teknisyen" kadro unvanı ile görev yapmakta iken Mühendislik Fakültesini bitiren personel, "Mühendis" kadrosuna atanması halinde 657 sayılı Kanuna ekli I Sayılı Cetvelin "II- Teknik Hizmetler Sınıfı" bölümünün (a) sırasında öngörülen ek göstergeden, kadro unvanında değişiklik olmaması halinde ise söz konusu bölümün (c) sırasında öngörülen ek göstergeden yararlanacaktır." hükmü yer almaktadır.

Dolayısıyla 152 seri No.'lu tebliğ çerçevesinde 6'ncı derecenin 1'inci kademesinde bulunmanız nedeniyle ek gösterge alamazsınız. Ancak, 4'üncü dereceye geldiğinizde ek göstergeden faydalanabilirsiniz ve ek göstergeniz 1100 olacaktır.

Vekil memurun arazi tazminatı

15 Temmuz 2003 tarihi itibari ile vekil memur olarak göreve başladım. Harita mühendisiyim ve diğer teknik memurlara verilen arazi tazminatından vekil olmam dolayısıyla faydalanamayacağım belirtildi. Doğru bir uygulama mı değil mi bilmek istiyorum. Ayrıca ileride asil kadroya geçme ihtimalim var mı?

6245 sayılı Harcırah Kanununun Fiilen arazi üzerinde çalışanların harcırahını düzenleyen 50'nci maddesinde; "Aşağıdaki bentlerde gösterilen memur ve hizmetlilere asıl görevlerinin bulunduğu il (Bölge kuruluşuna dahil bulunanlarda bölge) sınırları içinde her türlü arazi üzerinde fiilen çalıştıkları günler için harcırah gündeliği yerine kadro derece ve görevlerinin özelliklerine göre, bütçe kanunlarında belirlenecek miktarlarda gündelik tazminat olarak ödenir. Asıl görevlerinin bulunduğu il veya bölge dışında görevlendirilmeleri halinde ise bu tazminat yerine genel hükümlere göre gündelik ödenir." hükmüne yer verilmiştir. 2003 Mali Yılı Bütçe Kanununun (H) Cetvelinde Arazi Üzerinde Çalışanlara Verilecek Tazminatların kimlere ve ne kadar ödeneceği belirtilmiştir. Yukarıda yer verilen hükümden de anlaşılacağı üzere, arazi tazminatı memur ve hizmetlilere verilmektedir. Bu çerçevede vekaleten atananlar memur veya hizmetli tanımına girmediğinden arazi tazminatı almaları mümkün değildir. Ayrıca, açıktan atanan vekil memura ödenecek aylıklara nelerin dahil edilmesi gerektiği tek tek belirlenmiş olup, bu ödemelerin dışına çıkılması da mümkün değildir. Diğer taraftan vekil memurluktan asil memurluğa geçişler ancak merkezi sınav sonuçlarına göre yapılacak merkezi yerleştirmeler ile mümkündür.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

20 Eylül 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED