AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Srebrenica'da gözyaşı

Srebrenica'da 1995'te katledilen 8 bin kişi anısına yapılan anıt dün binlerce kişinin katılımıyla açıldı. Clinton'ın da katıldığı törende toplu mezardan çıkarılan 16 ile 75 yaş arasındaki 106 kişiye ait naaş toprağa verildi.

Bosna Savaşı sırasında Srebrenica'da 1995'te katledilen 8 bin kişi anısına yapılan anıt mezar dün binlerce kişinin katılımıyla açıldı. ABD eski Başkanı Bill Clinton, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yapılmış en büyük katliam olan Srebrenica katliamı anısına, Srebrenica'da anıt bir mezarın açılışını yaptı. Şu an Sırp kontrolü altındaki bölgede yapılan anıtın açılışına 20 binden fazla kişi katıldı.

Çiçek şeklinde tasarlanan anıt mezarlığın taçyapraklarına, ortaya çıkarılıp kimliği belirlendikçe, katliamda ölenlerin kalıntıları gömülüyor. Şu ana kadar 882 kurbanın gömüldüğü mezarlığa, kimliği belirlenen 107 kurban daha defnedildi. Kazı yapılan toplu mezardan çıkarılan, 16 ile 75 yaş arasındaki 106 kişiye ait naaş, tören sırasında toprağa verildi.

Açılışı Clinton yaptı

Srebrenica katliamında ölen binlerce kişinin anısına inşa edilen anıt mezarlığın açılışını ABD'nin eski Başkanı Bill Clinton yaptı. Clinton, katliamın sorumlularının yakalanması çağrısında bulundu. Cesetler bu konuşmadan sonra Srebrenica çıkışındaki Potokari'deki mezarlığa defnedildi. Törene yüz yerel ve yabancı üst düzey temsilci katıldı.

BM korumasında katliam!

1992-1995 yıllarında Bosna'da yaşanan Sırp saldırganlığının en vahşi yüzünü gösteren Srebrenica katliamında, dünyanın gözleri önünde binlerce Müslüman erkek toplu olarak öldürülmüştü. BM'nin güvenli bölge ilan ettiği ve korumaya aldığı Srebrenica'daki Müslümanlar, Sırplar'ın eline teslim edildi. Eylül 1995'te Bosnalı Sırplar'a karşı başlayan NATO hava saldırısında Clinton etkin rol oynamıştı. Kasım 1995'te, Ohio Dayton'da, Clinton'un Bosna Özel Temsilcisi Richard Holbooke'un önderliğinde imzalanan anlaşma ile savaş sona erdi. Bosna Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç, Dayton Anlaşması'nın Bosnalılar'ın aleyhine olduğunu belirtti ancak daha iyisini sağlayamadı.

Bakan Gül'den Aliya İzzetbegoviç'e çiçek

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, eski Boşnak lider Aliya İzzetbegoviç'e, Saraybosna Büyükelçiliği aracılığıyla geçmiş olsun mesajı gönderdi. Saraybosna'daki büyükelçilik aracılığıyla İzzetbegoviç'in sağlık durumunu yakından izleyen Gül, eski lidere bir de çiçek gönderdi. Gül'ün, İzzetbegoviç'e Türkiye'de tedavi önerisinde bulunduğu kaydedildi. İzzetbegoviç, 10 Eylül'de evinde olduğu sırada aniden bayılması ve düşerken dört kaburga kemiğini kırması üzerine hastaneye kaldırılmıştı. İç kanama geçiren İzzetbegoviç'in sağlık durumu kritik.



21 Eylül 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED