AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Konsey üyesi vuruldu

Amerika'nın Irak'ta oluşturduğu Geçici Hükümet Konseyi'nin Şii kökenli kadın üyesi Akila El Haşimi, Bağdat'ta evinin önünde silahlı saldırıya uğradı. Ağır yaralanan Haşimi, gelecek hafta yapılacak BM toplantısına katılacaktı.

Amerika ve İngiltere'nin Irak'ta oluşturduğu Geçici Hükümet Konseyi üyelerinden Akila El Haşimi dün Bağdat'ta evinin önünde silahlı saldırıya uğradı. Şii olan Haşimi, Irak Hükümet Konseyi'nin 3 kadın üyesinden biri. Saldırıda ağır yaralanan Haşimi'nin durumunun ağır olduğu, saldırıyla ilgilili şüpheli bir kişinin gözaltına alınarak sorgulandığı bildirildi.

Iraklı bir yetkili, Akila El Haşimi'ye Bağdat'ın batısında bulunan evinden kardeşi ve şöförüyle birlikte çıktığı sırada, kimliği belirsiz saldırganların ateş açtığını bildirdi. Saldırganların 8 kişi olduğu bildirildi.

Durumu kritik

Iraklı kaynak, El Haşimi'nin midesine 2, omuz ve bacağına da 1'er kurşun isabet ettiğini belirterek, durumunun ciddi olduğunu söyledi. Yetkili, durumu ağır olan El Haşimi'nin Bağdat'taki evi yakınlarında şoförü ve erkek kardeşiyle yürürken saldırıya uğradığını, şoförünün de sırtından 2 kurşun yarası aldığını söyledi. Saldırıda Haşimi'nin şoförüyle, 3 korumasının da yaralandığı kaydedildi. Haşimi kaldırıldığı Yarmuk Hastanesi'nde geçirdiği mide ameliyatının ardından başka bir hastaneye nakledildi.

Konsey'e yönelik ilk saldırı

El Haşimi'ye yönelik saldırının, Irak'ta konseye yönelik ilk saldırı olduğu belirtiliyor. Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin döneminde Dışişleri Bakanlığı'nın uluslararası ilişkilerden sorumlu bölümünde görev yapan konseyin Şii üyelerinden El Haşimi, uzun zaman eski Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz ile çalışmıştı.

Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra da Dışişleri Bakanlığı'nın izleme komitesi üyesi olarak görev alan El Haşimi, Temmuz ayında kurulan Geçici Hükümet Konseyi'ne üye atanmıştı. Fransız edebiyatı doktorasına sahip El Haşimi'nin Irak konusuyla BM'de yapılacak müzakerelere katılmak üzere bu hafta New York'a gitmesi bekleniyordu. El Haşimi'ye düzenlenen silahlı saldırının ardından, 1 şüphelinin yakalanarak sorgulandığı bildirildi. Saldığrıyı 8 kişinin yaptığı, bu kişilerin saldırı sonrası bölgeden uzaklaştıkları belirtildi.

ABD askerlerine bombalı saldırı

Bağdat'ta, önceki akşam Türkiye saatiyle 11.00'te kent merkezinde bulunan Etteyran geçidinden geçen 7 Amerikan askeri aracına, kimliği bilinmeyen 2 kişi tarafından 2 bomba atıldı. Atılan bombaların araç ve askerlere isabet etmemesine rağmen, işgal kuvvetleri ateş açtı. Amerikan askerlerinin ateşinde, yoldan geçen biri kadın 2 kişi yaralandı. Haberi yayınlanan Essabah gazetesi, semtin işgal kuvvetleri tarafından kuşatıldığını ve 15 kişinin de gözaltına alındığını yazdı. Görgü tanıklarıysa geçide bombayı atan 2 kişiden birinin tabancayla ateş etmeye başladığını ve kendilerini bekleyen bir araca binerek ortadan kaybolduğunu söyledi.

Irak'taki işgalci ABD yönetimi, şehirlerde güvenliği korumak için ilk kez orduyla polis kuvvetlerinden ortak devriyelerin kurulmasını kararlaştırdı. Irak basınında yayınlanan habere göre, ortak devriyelerin şehirlerde güvenliği sağlayacağı ve eski rejim yandaşlarını izleyeceği belirtildi.

Venezüela Irak'ı tanımayacak

Venezüela, 24 Eylül'de Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılacak olan OPEC bakanlar toplantısı için Irak'tan gelecek olan heyeti resmi olarak tanımayacağını açıkladı. Venezüela Petrol Bakanı Rafael Ramirez, dün düzenlediği basın toplantısında, bunun nedeninin, "Irak'taki durumun belirsizliği" olduğunu söyledi.



21 Eylül 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED