AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Afet konutlarında 'işkence'

Erzurum'da afet konutlarına taşınan köylüler, televizyon ve çamaşır makinesi gibi elektrikli ev aletlerini kullanamıyor, su ihtiyaçlarını karşılamak için itfaiye aracının yolunu gözlüyorlar.

Erzurum'da, köylerini terkederek, yaptırılan afet konutlarına taşınan köylüler, medeniyete 2 kilometre uzakta, her türlü altyapı hizmetinden yoksun yaşam mücadelesi veriyorlar. Alınan bilgiye göre, dere yatağında olduğu için sel felakatine maruz kalan Pasinler İlçesi'ne bağlı Çamlıca Köyü'nde yaşayanlar için Erzurum'un Kazım Karabekir Beldesi'nde yapılan afet konutlarına geçen yıl 6 aile taşındı. Köyde yaşayan diğer aileler ise konutlara taşınmak için altyapı hizmetlerinin gelmesini bekliyor. Hilalkent Toplu Konut Alanı'nın yaklaşık 2 kilometre uzağında yaptırılan 36 afet konutta yaşamlarını sürdüren 6 aile, köylerini terk ettiklerine pişman oldular. Konutlarının yanına tahta ve taşlardan hayvanları için barınak yapan Çamlıca köylüleri, valilik ve belediyeye yaptıkları başvurulara rağmen yaşadıkları sıkıntıların bir türlü çözümlenememesinden dertliler. Köylerinden getirdikleri televizyon ve çamaşır makinesi gibi elektrikli ev aletlerini kullanamayan köylüler, su ihtiyaçlarını karşılamak için itfaiye aracının yolunu gözlüyorlar.

Sıkıntıyı kadınlar çekiyor

Köylerini terkettikleri için pişman olduğunu anlatan Safiye Korkmaz, susuzluktan dolayı çocukların hasta olduğunu belirterek, "Yemek yapmak, temizlik yapmak için bile su bulamıyoruz'' dedi.

Haftada 1-2 defa itfaiye aracının getirdiği su ile ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını anlatan Korkmaz, "Ne telefonumuz, ne elektriğimiz var. Ama en büyük sorunumuz su olmaması'' diye konuştu.

Geceleri evlerini lüks lamba ve mumlarla aydınlattıklarını ifade eden Korkmaz, köylerinde kullandıkları elektrikli ev aletlerini, şehirde kullanamamaktan dertli.

Öğrenciler 45 dakika yürüyor

Yaklaşık 20 çocuğun yaşadığı konutlarda eğitim çağındaki çocuklar, Şükrü Paşa İlköğretim Okulu'na günde yaklaşık 45 dakika yürüyerek ulaşabiliyorlar. İlköğretim 3. sınıf öğrencisi Yasemin Korkmaz, suları olmadığı için temizlenemediklerine dikkat çekerek, "Okuldaki arkadaşlarımız kokuyoruz diye bize yaklaşmıyorlar. Bizimle alay ediyorlar'' diye dert yandı. Tek korkularının kışın okula gidememek olduğunu ifade eden Korkmaz, "Dün yağmur yağdı, çamurdan okula gidemedik'' diye konuştu.

Herkes birbirini suçluyor

Kazım Karabekir Belediye Başkanı Lütfü Koç, afet konutlarının "mücavir alan'' dışında olduğunu belirterek, "Bizimle hiçbir ilgisi yok. Burası köy statüsünde ve Köy Hizmetleri buraya hizmet götürmeli'' dedi. Belediye planları içinde konutlarının bulunduğu alanın yer almadığını kaydeden Koç, "Burasının yapımıyla ilgili bizimle herhangi bir yazışma yapılmamış'' diye konuştu. Köy Hizmetleri İl Müdürü Osman Ardahanlı da afet konutlarının bulunduğu bölgenin "master planları'' içinde yer almadığını belirterek şunları söyledi: "Bu bölgeye bizim, içme suyu, yol gibi altyapı hizmetleri götürmemize imkan yok. Burası bizim planlarımız içinde yer almıyor. Belediye bölgesi içindeki bir yere bizim hizmet götüremeyiz. Konutlara belediyenin hizmet götürmesi lazım.''



21 Eylül 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED