AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Kamu reformu hazır

En kapsamlı kamu reform tasarısı olan Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı, gelecek hafta Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Tasarı, birçok bakanlığın taşra teşkilatını kaldırıyor.

  • ALİ SALİ ANKARA
    AK Parti Hükümeti, Kamu Yönetimi Reformu için yaptığı çalışmaları tamamladı. En kapsamlı kamu reform tasarısı olan Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı, birçok bakanlığın taşra teşkilatını ortadan kaldırıyor. Tasarı önümüzdeki hafta Gölbaşı'nda toplanacak olan hükümete sunulacak.

    Tasarının sunumunu Başbakanlık Başmüşaviri Prof. Dr. Ömer Dinçer'in yapması bekleniyor. Prof. Dinçer başkanlığında bir grup bürokratın yaklaşık 5 aydır yürüttüğü çalışma, iki hafta önce tamamlandı. Ancak, Bakanlar Kurulu'nun iki haftadır tam kadro toplanamaması yüzünden tasarının sunumu gelecek haftaya kaldı.

    Taşra teşkilatları kalkıyor

    Tasarı ile Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dışındaki tüm bakanlık ve bağlı kuruluşların taşra teşkilatları kaldırılıyor. Taşra teşkilatları kaldırılan bakanlıklara ve ilgili kuruluşlara bağlı kurumların görev ve yetkileri İstanbul'da belediyeye, diğer illerde il özel idarelerine bırakılıyor.

    Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın taşra kadrolarının tasarıdan ciddi şekilde rahatsızlık duydukları belirtiliyor.

    MGK ve MİT Başbakan'da

    MGK, MİT, Yüksek Denetleme Kurulu'nun Başbakan'a bağlı olması uygulamasından vazgeçilmeyecek. Sözleşmeli personel uygulamasından vazgeçilerek, kamu görevlilerinin görevde yükselmesine ilişkin yönetmelik değiştirilecek.

    Politika merkezi, uygulama yerel

    Adalet, güvenlik, savunma, dış politika, din, sosyal güvenlik, tapu kadastro, nüfus ve vatandaşlık hizmetleri, yükseköğretim, sağlık ve milli eğitimde "politika belirleme" yetkileri merkezde olacak. Bu alandaki tüm hizmetler atama ve tayinler de dahil olmak üzere yerel yönetimlere geçecek.

    Karayolları ve DSİ'nin bölge müdürlükleri dışındaki Köy Hizmetleri de dahil olmak üzere tüm bölge müdürlükleri kaldırılacak. Büyükşehirlerdeki Köy Hizmetleri teşkilatları büyükşehir belediyelerine devredilecek. Trafik hizmetleri de yerel yönetimler tarafından yerine getirilecek.

    Tepe bürokrasi hükümete bağlı

    Üst düzey yöneticilerin göreve atanmaları, görevden alınmaları, özlük hakları için ayrı bir yasal düzenleme yapılacak. Üst düzey bürokratların görev süresini hükümetin görev süresiyle sınırlandıran tasarı, yeni hükümetlerin bürokratları değiştirebilmesine imkan sağlıyor. Bu kapsamda, müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı ve bakanlıklara bağlı ilgili kuruluşların müstakil başkanları yer alıyor.

    İyi memura iyi maaş

    Toplam kalitenin arttırılmasını hedefleyen tasarı işçi-memur ayrımını son vererek "çalışan" tanımını getiriyor. "Esnek istihdam" adı altında bazı memurların belirli dönemlerde ya da saatlik olarak çalışmasına imkan tanıyan bir düzenleme de getiriliyor.

    Norm kadro uygulaması yaygınlaştırılarak devam ettirilecek. Memurlara performanları ölçüsünde ücret verilecek. Devlet Personel Başkanlığı, performans ölçüm kriterlerini belirleyecek.

    'Üst kurul saltanatı' bitiyor

    Taslakta, BDDK, Kamu İhale Üst Kurulu, SPK, Rekabet Kurulu, Enerji Piyasası Üst Kurulu, RTÜK, Telekominikasyon Üst Kurulu vb. kurullar sisteme dahil ediliyor. Üst kurullardaki uzmanların maaşları Başbakanlık uzman maaşı seviyesine çekiliyor. Böylece 57. Hükümet döneminden bu yana yeni KİT'ler olarak görülmeye başlanan üst kurullar disiplin altına alınıyor.

    Tek teftiş kurulu

    Bakanlık ve bağlı kuruluşlara bağlı teftiş kurullarının büyük bölümünün görevine son verilerek genel denetim yapacak teftiş kurulları oluşturulacak. Her kurumun kendi bünyesinde teftiş kurulu bulundurmasına imkan verilmeyecek.

    YÖNETİMDE AB ÜLKELERİ İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ FARK

    Türkiye'de kamu hizmetinin yüzde 90'ını devlet, yüzde 10'unu ise belediyeler yapıyor. Kamu reformuyla, hizmetlerinin yüzde 40'ını yerel yönetimler yapacak. Kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasıyla, ilk etapta kamu hizmetlerinin yüzde 40'ının yerel yönetimler tarafından, yüzde 60'ının merkezi idare eliyle yapılması hedefleniyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 50. Yerel yönetim harcamalarının GSMH'ye oranı İsveç'te yüzde 28, Danimarka'da yüzde 30, ABD'de yüzde 11, Fransa'da yüzde 9 ve İngiltere'de yüzde 12 iken Türkiye'de sadece yüzde 2 civarında bulunuyor.

    'BABA DEVLET' GİDİYOR 'HİZMET DEVLETİ' GELİYOR

    Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanı Prof.Dr. Azim Öztürk, kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasına yönelik yaptıkları çalışmalarda, düşük maliyetle çalışan etkin, şeffaf, katılımcı, insan haklarına saygılı ve vatandaşımüşteri olarak algılayan kamu sistemi arzuladıklarını söyledi. Mevcut yönetim yapısında "Her şey devlet içindir" mantığının hakim olduğunu anlatan Öztürk, "Tam demokrasi için devlet 'hizmet devleti' olmalıdır. Kraldan fazla kralcı, tanzimat geleneğiyle devleti sahiplenen, halkı olgunlaşmamış, rüştünü ispatlamamış kabul eden bürokratik anlayış yerine 'devlet halk içindir' anlayışının gelmesi gerekir" dedi.

    'Siyasi değil 'idari' yetki veriyoruz'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Halil Ürün, Kamu Yönetimi Reformu'nun yerel yönetimlere yetki dağıtması ile "eyaletleşme, bölünme" olacağı iddialarının yersiz olduğunu belirterek, "Siyasi yerinden yönetimi değil, idari yerinden yönetimi hedef alıyoruz" dedi. Ürün, Kayseri'de düzenlenen "Yerel Yönetimler 3. Bölge Toplantısı" öncesi yaptığı açıklamada, Yerel Yönetimler Reformu Yasa Tasarısı'nın, 18 Nisan'daki yerel seçimlerden önce kanunlaşmış olacağını söyledi. Ürün, şöyle devam etti: "Bu, siyasi yerinden yönetimi değil, idari yerinden yönetimi hedef almaktadır. Siyasi yerinden yönetim, birçoklarının sık sık telaffuz ettiği üniter yapıyı bozucu, eyalet sistemini getiren bir yönetim. Biz, bu yasa tasarısıyla onu değil, idari yerinden yönetimi, yani üniter yapıyı koruyucu, eyalet sisteminin yer almadığı, mevcut anayasal yapı içerisinde kalarak ve hiçbir zarar vermeden bir yerinden yönetim modelini öneriyoruz."



  • 21 Eylül 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED