AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
İran'a karşı cephe

Tahran yönetimine karşı birleşik diplomatik bir cephe kurulması gerektiğini belirten İngiliz Financial Times gazetesi, Amerika'nın İran konusunda, AB ve Rusya'yı safına çekmeyi başardığını iddia etti.

İngiliz Financial Times gazetesi, Tahran'a karşı birleşik diplomatik cephe kurmanın tek doğru yaklaşım olacağını belirterek, Amerika'nın yanısıra Avrupa'nın da İran'a baskı kurması sayesinde sonuç alınabileceğini yazdı.

"Eğer İran yalnızca 'Büyük Şeytan'ın baskısına karşılık veriyor olsaydı tepkisi farklı olurdu" diyen Financial Times başyazısını, "Ama Irak'takinden farklı olarak Amerika bu konuda Avrupa Birliği ve Rusya'yı da safına çekmiş durumda" diye sürdürdü. İran'dan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun istediği, denetimlere ilişkin ek protokolü imzalamasını talep eden Avrupa Birliği'nin, Tahran yönetimine sözünü geçirebileceği, çünkü İran'ın, Avrupa'yla işbirliği ve ticarete ilişkin bir anlaşma yapmayı çok istediği vurgulandı. Yazıda ayrıca Amerika'nın Afganistan ve Irak'ı ele geçirmesinden sonra tedirginliği artan İran'la Avrupa'nın yapıcı diyalogu sürdürmesinin şimdi daha önemli olduğu vurgulandı.

Gazete, Bush yönetimindeki şahinlerin İran'da rejim değişikliği söyleminin, bu süreci kesinlikle bozacağını belirterek "Henüz küçük çaplı olan öğrenci protestolarını desteklemek, Şii İran mollalarıyla Sünni El Kaide arasında bağ olduğunu iddia etmek ve Irak'taki kaostan İran'ı suçlayan histerik Amerikan girişimleri sinirli meydan okumalar doğuracak, İran'daki reformcularla teokratlar birleştirecektir" ifadelerini kullandı.

"ABD, İran ile uğraşacak"

Daily Telegraph gazetesi ise başyazısında, "Amerika Irak'la bu kadar meşgulken İran'a karşı kapsamlı bir girişimde bulunacak durumda değil ama İran'da değişim koşulları 12 yıl önceki Irak'tan çok daha olgunlaşmış vaziyette. İran totaliter bir devlet değil ve halk da mollaların yolsuzluklarını, ekonomideki kötü yönetimlerini dile getirmekten kaçınmıyor. Nüfusun yüzde 70'i son 30 yılda doğmuş. Yani gençler ezici bir çoğunluk ve 1979 devriminin fikirlerine bağlılıkları giderek azalıyor. Demografi ve komşu ülkede askeri zafer kazanmış bir süper gücün dile getirdikleri, mollalara zarar veriyor.

İmtiyazlarını şiddetle savunacaklardır. Dışarıdan ayaklanma çağrısı yapanlar, bunun tehlikelerini küçümsememeli. Yine de nükleer amaçları terk edip, terörizmi desteklemeye son veren tam demokratik bir İran ideali, uğraşmaya değer bir hedef" diye yazdı.

ABD yönetimi, önceki gün yaptığı açıklamada, İran'daki rejim karşıtı gösterilere destek verdiğini yinelerken, gösterilere sözlü olarak destek vermekten daha fazlasını yaptığı hakkındaki iddiaları reddetti.

Paris'te, Halkın Mücahidleri Örgütü'ne karşı operasyon

Fransız polisi, Tahran yönetimine karşı mücadele eden Halkın Mücahitleri örgütünün Fransa'daki üyelerine karşı Paris ve çevresinde dün geniş çaplı bir operasyon başlattı. Polis kaynaklarına göre, 1200 polis ile 80 jandarmanın katıldığı operasyonda, 158 kişi sorgulanmak üzere gözaltına alındı, 1 milyon 300 bin dolar paraya el kondu. Gözaltına alınanlar arasında, örgüt lideri Mesut Recavi'nin eşi Meryem Recavi'nin de bulunduğu bildirildi.




18 Haziran 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED